Poľnohospodári si podporu zaslúžia

Keď sa školákov v niektorom z väčších európskych i slovenských miest spýtate, či ich láka práca farmára, pravdepodobne nedostanete nadšenú odpoveď. Oveľa jasnejšiu predstavu majú trebárs o povolaní lekára, IT odborníka, módnej návrhárky, profesionálneho futbalistu alebo speváka.

20.01.2016 15:00
debata (4)

Poľnohospodárstvo pritom v Európskej únii zamestnáva vyše desať miliónov ľudí, aj na Slovensku ich v tejto oblasti pôsobí viac ako 50-tisíc. Význam ich práce zostáva napriek rýchlej informatizácii spoločnosti obrovský.

Poľnohospodárstvo už dnes zďaleka nie je iba o obrábaní pôdy a chove dobytka. Európa veľký dôraz kladie aj na vysokú kvalitu a rozmanitosť potravín, zabezpečenie potravinovej sebestačnosti, ochranu životného prostredia, agroturistiku, udržiavanie zamestnanosti na vidieku a jeho celkový rozvoj.

Farmári sa podieľajú aj na opatreniach na zmiernenie negatívnych dôsledkov klimatických zmien a na zachovanie biodiverzity. Navyše potraviny robia Európe dobré meno po celom svete, o čom svedčí aj to, že výrazne viac výrobkov z EÚ vyvážame, ako dovážame.

Priorita aj pre budúcnosť

Nezastupiteľná úloha sektora sa prejavuje i v prístupe Európskej únie, ktorá na poľnohospodárstvo vynakladá takmer 40 percent svojho rozpočtu.

Podporu z programu rozvoja vidieka môže na Slovensku získať až 1 250 fariem, 600 mladých poľnohospodárov a 330 malých rodinných podnikov.

Debata o tom, či je to veľa, alebo málo, je, samozrejme, legitímna. Treba mať však pri nej na pamäti, že ide predovšetkým o investície, ktoré sa prejavujú aj v tom, aké potraviny jeme a ako vyzerá krajina, v ktorej žijeme. Udržať konkurencieschop­nosť nášho poľnohospodárstva a potravinárstva je nevyhnutné i preto, aby sme na našich trhoch mali kvalitné, zdravé a bezpečné potraviny.

Zdá sa, že väčšina z nás si tieto súvislosti uvedomuje. Viac ako deväť z desiatich opýtaných Európanov v októbrovom prieskume Eurobarometra uviedlo, že rozvoj poľnohospodárstva a vidieka považuje za dôležitý pre našu budúcnosť. Viac ako 70 percent oslovených v prieskume ocenilo aj úlohu, ktorú v tejto oblasti zohráva Spoločná poľnohospodárska politika. Iba 13 percent Európanov a tri percentá Slovákov si myslia, že farmárom poskytujeme priveľkú podporu.

Miliardy na rozvojové programy

V rokoch 2014 až 2020 môžu slovenskí farmári získať priamu podporu až vyše troch miliárd eur na stabilizáciu svojich príjmov. Vyše 2,1 miliardy z programu rozvoja vidieka pomôže riešiť existujúce problémy, ako sú nízka zamestnanosť v odvetví, málo mladých farmárov alebo menej slovenských produktov v obchodoch. Ďalšie financie môže sektor získať z programov ako podpora vinárstva alebo ovocie a mlieko do škôl. V súčasnosti sú už celkové európske dotácie pre Slovensko v tomto odvetví nad priemerom EÚ.

Táto podpora je o to dôležitejšia, že slovenskí i európski farmári musia čeliť aj vážnym rizikám, ako sú prírodné vplyvy, zmeny klímy, nestabilné ceny alebo ekonomická kríza. Minulý rok poľnohospodárstvo zasiahli celosvetové prebytky v mliečnom sektore a bravčovom mäse, dosahy ruských dovozných reštrikcií a nižší dopyt v Číne. Prijatím série podporných opatrení únia dokázala, že vie rýchlo konať a pomôcť farmárom i v kritických situáciách.

Prioritou pre Európsku komisiu zostáva otváranie dverí pre našich farmárov na trhoch iných štátov, ochrana tradičných produktov (na Slovensku ich požíva celoeurópsku ochranu už 17) a podpora nových inovatívnych prístupov. Kľúčovou je aj podpora mladých farmárov a posilnenie poľnohospodárov v potravinovom reťazci. To všetko prispieva k modernizácii nášho poľnohospodárstva tak, aby dokázalo plniť náročnejšie požiadavky ľudí v 21. storočí.

Nové výzvy pre Slovensko

Každá z 28 členských krajín EÚ má však aj svoje špecifické výzvy. Na Slovensku je to napríklad stále pomerne nízka produktivita či nevyvážená štruktúra obchodu. Vyvážajú sa hlavne základné komodity a dovážajú finálne výrobky. Krajina sa tak oberá o možnosť príjmov z vyššej pridanej hodnoty. V sektore pracuje málo ľudí a chýbajú najmä mladí farmári. Aj to sa však dá zmeniť a na takúto zmenu Slovensko dostáva výrazné finančné prostriedky z Európskej únie.

Pri zvyšovaní produktivity a konkurencies­chopnosti Slovensku pomôže aj program rozvoja vidieka. Podporu z neho môže získať až 1 250 fariem, 600 mladých poľnohospodárov a 330 malých rodinných podnikov. Štartovací balík s 50-tisíc eurami sa mladým začínajúcim farmárom nepochybne zíde. Podpory sa dočká aj 400 slovenských potravinárskych firiem.

Európske prostriedky ponúkajú príležitosť posilniť slovenské poľnohospodárstvo, pritiahnuť doň mladých ľudí, podporiť kvalitné lokálne potraviny, vzpružiť spracovateľský sektor a celkovo posilniť životaschopnosť vidieka. Z týchto opatrení pritom nebudú profitovať len farmári, ale každý Európan. Hoci by sa aj rozhodol pre povolanie lekára, módnej návrhárky či futbalistu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo