Čaká nás rok plný prekvapení

Ako snehová guľa sa valila Európou utečenecká kríza. Médiá zo všetkých svetových strán nestíhali udalosti ani sledovať, nieto objektívne komentovať.

02.02.2016 08:00
debata (4)

Utečenci však neboli jedinou naliehavou témou, obsadzujúcou v uplynulom roku titulné stránky novín. Pozornosť sveta pripútala koncom roka aj klimatická konferencia o záchrane a budúcnosti planéty. Uskutočnila sa iba dva týždne po teroristických útokoch, ktoré možno navždy zmenili tvár Francúzska – a nielen jeho.

Na rozdiel od utečencov sprevádzali parížsku dohodu ovácie. Zjavne predčasné, veď klíma sa mení k horšiemu podobným tempom ako utečenecká kríza. V kombinácii s El Niňom možno očakávať, že tento rok ešte zosilnie. Jej dôsledky opäť prekvapia svet.

V roku 2015 sme zaznamenali najvyššiu priemernú teplotu za posledných najmenej 135 rokov. Čo je však varujúce: rekord z minulého roku padol o neuveriteľných 0,13 °C, čo je doteraz najväčšia hodnota prekonania rekordu. Obyčajne trvá desaťročie, kým sa o rovnakú hodnotu zvýši globálna teplota. V tomto roku podľa prognóz poskočí globálna teplota o ďalšiu desatinu stupňa. Tým takmer dosiahneme hodnotu oteplenia o 1,5 °C, ktorej chce zabrániť ambiciózna dohoda z Paríža. Globálnu ekonomiku však zo dňa na deň nemožno stopnúť; vzhľadom na to je zjavné, že aj miernejší cieľ z Paríža – zabrániť otepleniu o 2 °C – pochádza skôr z ríše fantázie.

Pandorina skrinka meniaceho sa podnebia vypúšťa svoje nemilé prekvapenia už dlhšie. Jedným z posledných je bleskovo sa šíriaci vírus Zika zo skupiny flavivírusov, známy už od roku 1947. Vtedy ho prvý raz identifikovali v Ugande na opici chovanej v zajatí. Ešte v roku 2007 svet hlásil iba okolo tucta nakazených ľudí. Dnes však Svetová zdravotnícka organizácia plánuje na začiatok februára krízové zasadnutie. Brazília, Kolumbia, Jamajka, Salvádor a Venezuela neodporúčajú ženám, aby otehotneli. Vírus je totiž nebezpečný hlavne pre novorodencov, ktorým spôsobuje mikrocefáliu. Len v Brazílii registrovali minulý rok 4 000 prípadov tohto fatálneho ochorenia, vakcína najbližších desať rokov zrejme nebude.

Ako to súvisí s otepľovaním? Vírus Zika prenáša komár Aedes aegypti. Areál jeho výskytu sa rozširuje spolu s otepľujúcim sa podnebím do nových oblastí a do vyšších nadmorských polôh. Tam, kde sa komár vyskytoval doteraz, riziko nákazy rastie, pretože prežíva dlhšie. Šírenie nebezpečných chorôb, proti ktorým nemáme obranu, je jedným z najzávažnejších vedľajších dôsledkov otepľovania. Navyše nadmerné zrážky v Brazílii a ďalších oblastiach spôsobené El¤Niňom výrazne podporili rozšírenie a početnosť populácie komára. Tento rok riziko nákazy hlási už 22 krajín a WHO varuje, že kým sa epidémia skončí, nakaziť sa môžu štyri milióny ľudí.

Ďalšou závažnou aj keď menej medializovanou správou z Pandorinej klimatickej skrinky sú lesné požiare v Tasmánii. Nejde o obyčajné požiare. Horia tu stromy staré vyše tisíc rokov vo vlhkých oblastiach, ktoré na takýto charakter počasia nemôžu byť pripravené a nedokážu sa preto po požiaroch ani obnoviť. Ak toto vzácne tasmánske dedičstvo pravekej Gondwany zhorí, svet navždy príde o unikátny a nenahraditeľný ekosystém.

S rýchlo postupujúcim otepľovaním je ohrozených nielen čoraz viac lesov, ale aj ďalších ekosystémov po celom svete. Na súši, ale aj v oceánoch. Udalosti, ktoré sa v minulosti odohrávali raz sa tisíc rokov, sa dnes niekde na svete dejú prakticky každoročne. Podľa mnohých expertov je čas konečne si pripustiť, že sme sa priblížili k tenučkej hranici, ktorá nás delí od globálnej katastrofy.

Ku klimatickým problémom z uplynulého roku, kam treba čiastočne započítať aj utečencov z vojnou zmietanej Sýrie či rekordné a rozsiahle požiare s globálnymi dôsledkami v Indonézii, teraz pribudol nebezpečný vírus a nevídané lesné požiare vo vlhkých lesoch Tasmánie. Rok sa však ešte len začal. Držme si všetci klobúky. Zrejme pôjde o rok plný nečakaných udalostí s ďalekosiahlymi dôsledkami.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #klimatická zmena #utečenecká kríza #klimatická konferencia #vírus Zika