Sýrčania potrebujú naliehavú pomoc

Napriek tomu, že sa blíži piate výročie vypuknutia občianskej vojny v Sýrii, v krajine pretrváva najurgentnejšia humanitárna katastrofa, v ktorej prišlo o život už vyše trištvrte milióna obyvateľov. Medzinárodné spoločenstvo musí zintenzívniť svoje kroky v ústrety 18 miliónom ľudí v Sýrii a susedných štátoch, ktorí zúfalo potrebujú pomoc.

04.02.2016 07:00
debata (9)

V Londýne sa začne konferencia Podpora pre Sýriu a región, 2016. Organizuje ju britská vláda spolu s Nemeckom, Kuvajtom, Nórskom a OSN. Konferencia má ambíciu prispieť k riešeniu humanitárnej krízy, ktorou trpia ľudia v Sýrii, a získať značný objem nových finančných prostriedkov na pomoc riešenia aktuálnych aj dlhodobejších potrieb ľudí. Koordinované výzvy OSN na pomoc Sýrii majú za cieľ vyzbierať 7,7 miliardy dolárov. Potrebných je ďalších 1,2 miliardy pre vlády v štátoch, ktoré utečencov prichýlili.

Veľká Británia vyvíja snahy v prospech vyriešenia celej situácie. Premiér David Cameron sa dlhodobo zaoberá nájdením komplexného riešenia utečeneckej krízy a podstaty problému, aby sa nereagovalo iba na dôsledky.

Tým, že na konferencii upozorníme na zločiny páchané na civilistoch v Sýrii, zabezpečíme, že sa na ne nezabudne.

Medzinárodná komunita musí prispieť k skončeniu brutálneho konfliktu. Komplexné riešenie, ktoré Británia navrhuje, obsahuje tri časti: politickú, vojenskú a humanitárnu. Politicky je Británia hlboko zainteresovaná v medzinárodnej skupine na pomoc Sýrii, ktorá pracuje na politickom prechode k mierovej budúcnosti krajiny.

Z vojenského hľadiska prispievame v regióne k aktivitám proti Daesh. Ako druhý najväčší bilaterálny donor po USA sa zatiaľ zaväzujeme prispieť sumou vyše 1,1 miliardy libier na zabezpečenie jedla, prístrešia, zdravotnej pomoci a pitnej vody pre tisíce ľudí ohrozených konfliktom. Aj naše humanitárne úsilie je rozsiahle.

Veľkorysosť susedných krajín – Jordánska, Turecka a Libanonu – nepochybne zachránila mnoho ľudských životov. Umožnili utečencom zostať blízko ich domovov, a tak nemuseli podstúpiť nebezpečnú cestu do Európy. Pomáhajú aj iné štáty. Napríklad Slovensko, ktoré prisľúbilo trojmiliónový príspevok do Madad fondu, určeného pre Sýriu.

Treba však urobiť ešte viac. Musíme dosiahnuť bezpečnosť v Sýrii už teraz s dôrazom na jej budúcu rekonštrukciu. Krajina potrebuje viac financií, viac ochrany a viac príležitostí do budúcnosti. Medzinárodná komunita má zodpovednosť pomôcť vyše štyrom miliónom utečencov v susedných krajinách a 13 miliónom v samotnej Sýrii. Tamojší ľudia potrebujú humanitárnu pomoc a musia vedieť, že medzinárodné spoločenstvo ich podporí aj po roku 2016.

Konferencia v Londýne je príležitosťou na stretnutie svetových lídrov, mimovládnych organizácií, zástupcov súkromného sektora a občianskej spoločnosti. Stane sa priestorom, kde sa budú riešiť najzávažnejšie problémy vyvolané krízou. Jej cieľom je získať prísľub nových finančných prostriedkov na pokrytie akútnych i dlhodobejších potrieb postihnutých ľudí a podporiť susedné krajiny pri starostlivosti o utečencov.

Zároveň bude londýnska konferencia nástrojom na vytvorenie tlaku na všetky strany konfliktu, aby ochraňovali civilistov a rešpektovali medzinárodné humanitárne právo. V neposlednom rade bude prostriedkom na určenie spôsobov, ako vytvoriť pracovné miesta a poskytnúť prístup k vzdelaniu.

Otvorí tak cestu k širšej diskusii o reakcii medzinárodnej komunity na dlhotrvajúcu krízu ešte pred globálnym summitom, ktorý sa uskutoční v Istanbule v máji. Samozrejme, konferencia sama osebe nemôže vyriešiť komplexný problém, ktorému Sýria čelí. Krajina potrebuje politické riešenie na skončenie konfliktu. Ale tým, že upozorníme na zločiny páchané na civilistoch, zabezpečíme, že sa na ne nezabudne.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #Sýria #občianska vojna #humanitárna pomoc