Nemecká politika v Bruseli

Nemecká kancelárka je „veľmi spokojná“ s výsledkami nedávneho summitu v Bruseli v oblasti utečeneckej politiky. Angela Merkelová zrejme žije vo svojom vlastnom svete, lebo jej krajania sú, naopak, zúfalí. Bulvárny nemecký denník Bild to formuloval otázkou: „To bolo naozaj všetko?“

22.02.2016 14:00
debata (7)

Členské štáty Európskej únie sa okrem iného dohodli na tom, že skončia s doterajšou praxou ľubovoľného presunu utečencov v rámci schengenského priestoru a budú čoskoro rokovať s tureckou vládou o možnom príspevku Ankary na zníženie počtu ľudí, ktorí sa snažia dostať do EÚ. Nie je to málo. V Bruseli sme však neboli svedkami úprimných hovorov, čo sa týka utečencov. Namiesto toho sme zažili pár strnulých, dokonca zbytočných cvičení na prestupnej stanici s názvom Európa.

Merkelová pochopila, že musí nechať čas pracovať vo svoj prospech. Počká na okamih, keď sa jednoducho bude musieť prispôsobiť európskym partnerom, bez toho, aby stratila imidž človeka s dobrým srdcom.

Netreba zabudnúť, že sa blížia voľby do parlamentov v troch nemeckých spolkových krajinách. Podľa prieskumov verejnej mienky tak konzervatívcom, ako aj sociálnym demokratom hrozia v marcových voľbách veľké straty. Naopak, tým, kto získa, bude pravicovo-populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD). Pravdepodobne až 15 percent voličov sa rozhodne pre túto pomerne novú stranu. Hlavným dôvodom rastúcej popularity AfD je údajná neschopnosť koaličnej vlády v Berlíne nájsť spoločnú koncepciu na zvládnutie neprestajného prílevu ľudí do Nemecka. Keďže všetci rátali s tým, že utečenecká kríza bude hlavnou témou európskeho summitu, vďaka svojmu kolegovi Davidovi Cameronovi sa Angele Merkelovej v Bruseli na chvíľu podarilo vybŕdnuť z tejto problematiky. Namiesto toho vášnivo rokovali o úlohe Britov v Európskej únii, čo do značnej miery súviselo s neplánovanou absenciou tureckého premiéra. Politická „profíčka“ z Berlína však vedela využiť príležitosť, aby nepôsobila bezmocne v situácii, keď Nemci už nemajú veľa spojencov v utečeneckej otázke.

Kritici Angele Merkelovej radi vyčítajú, že nevie nájsť správne slová v správnej chvíli a radšej mlčí. V posledných mesiacoch sme zažili inú kancelárku, ktorá bola a je presvedčená o tom, „že to zvládneme“ (s utečencami)“. Tým sa však dostala do najväčšej krízy od začiatku svojho vládnutia.

Vyzerá to tak, akoby sa kancelárka v Bruseli aspoň na chvíľu rozpamätala na staré schémy úspechu. Teda konštatovala, že je spokojná s malými pokrokmi. Tak nebola nútená vykladať vlastné návrhy na riešenie utečeneckej krízy.

Radšej sa sústredila na to, aby európski lídri zabránili Brexitu. Tým sa znova vedela profilovať ako skutočná Európanka. Vzhľadom na domácu politiku sa jej takáto taktika oplatila, lebo sa jej podarilo získať novú podporu. Momentálne 60 percent Nemcov podporuje Merkelovej kurz v oblasti utečeneckej politiky. V januári ich bolo menej ako 50 percent.

Rakúsky kancelár Werner Faymann predpovedal, že Nemci podľa vzoru Rakúska čoskoro zavedú limity na prijatie utečencov. Vyzerá to tak, že má pravdu a v strednodobom horizonte sa tak naozaj stane. Merkelová totiž pochopila, že musí nechať čas pracovať vo svoj prospech.

Existuje veľa náznakov, že svoj ústretový postoj na neobmedzené pozvanie utečencov do Nemecka a Európy by už nezopakovala. Nemôže však urobiť zásadný obrat, ak chce aj naďalej pôsobiť ako dôsledná politička. Teda radšej počká na okamih, keď sa jednoducho bude musieť prispôsobiť európskym partnerom, bez toho, aby stratila imidž človeka s dobrým srdcom. Potom by sme dospeli do bodu, keď systém, ktorý sa Merkelovej osvedčil v Nemecku, neodvolateľne prejde aj na celú Európu. Otázka znie, či naozaj nemáme alternatívu k takémuto rozšíreniu nemeckej domácej politiky na európsku úroveň.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #utečenci