Dôkazy nie sú, len stopy

Denník Süddeutsche Zeitung a následne i ostatné svetové médiá priniesli správu o úniku dokumentov odhaľujúcich praktiky panamskej spoločnosti Mossack Fonseca, ktorá spravuje viac ako 200-tisíc firiem v daňových rajoch.

06.04.2016 09:00
debata (10)

Kauza svojím rozsahom prekonáva aj Wikileaks. V tzv. Panama Papers, ako kauzu nazvali, sú aj informácie o finančných prostriedkoch miliardárov, politikov, ale aj šéfov drogových mafií. Na skúmaní tejto problematiky sa podieľalo viac ako 80 novinárov z rôznych krajín sveta.

Pripomeňme si, ako fungujú firmy registrované v daňových rajoch, ktoré sú tiež známe pod pojmom International Business Company. Registrované sú v jednej krajine a podnikajú v inej krajine. Mená skutočných akcionárov nie sú známe, prinajmenej ich pozná právnická kancelária alebo poradenská spoločnosť, ktorá ich registruje. Tieto firmy majú len akcie na doručiteľa. Krajiny, v ktorých sú registrované, nemajú verejne dostupný obchodný register.

Okrem iného tieto firmy môžu mať nielen formu akciovej spoločnosti alebo spoločnosti s ručením obmedzeným, ale aj formu nadácie (Panama, Lichtenštajnsko) alebo trustu. Trust a nadácia majú niektoré podobné vlastnosti. Trust funguje tak, že ten, kto je majiteľom určitého hnuteľného, nehnuteľného alebo finančného majetku, ho doň vloží a súčasne podpíše s jeho správcom dohodu, že mu z neho budú vyplácať zisky. So správcom sa môže dohodnúť aj na tom, kto bude dostávať zisky po jeho smrti.

Žiaľ, nie je to nič nové. Majetok jedného z nemenovaných investičných privatizačných fondov bol pred desiatimi rokmi prevedený do trustov registrovaných na Cypre. V tom čase o tom písal len autor týchto riadkov, ale nenasledoval ani údiv, ani výkriky, ani žiadne činy orgánov verejnej správy…

Firmy registrované v daňových rajoch platia nižšie dane a vlastne nikto nepozná konečných užívateľov finančných zdrojov, ktoré sa dostali na zahraničné účty. V prípade presunu ziskov súkromných firiem do daňových rajov vzniká jediná otázka: Čo robia všetky politici sveta pre to, aby firmy riadne platili dane? Nič, lebo môžu využívať tieto firmy na to, aby si schovali vreckové, ktoré od nich dostali. A ani nič neurobia, lebo by išli sami proti sebe.

Autori článkov venujúci sa tejto problematike sa pozastavujú najmä nad tým, že peniaze v daňových rajoch má osobný priateľ ruského prezidenta Vladimira Putina violončelista Sergej Roldugin. Denník Novaja gazeta a server www.medialeaks.ru opisujú obchody, ktorými sa peniaze z Ruskej federácie dostávali do firiem v daňových rajoch. Dostali sa tam za nízke ceny akcie, ktoré potom tieto firmy draho predali. Ako keby sa to v minulosti nestalo s akciami niektorých slovenských firiem alebo s akciami investičných privatizačných fondov či s peniazmi zarobenými na štátnych zákazkách.

Ani jeden denník však nezverejnil dôkaz o tom, že Vladimir Putin je majiteľom firmy alebo konta. Sú len stopy, nie dôkazy. Pripomína to účty Roberta Fica na Belize.

Dostali sa do nich za nízke ceny akcie, ktoré potom tieto firmy draho predali. Ako keby sa to v minulosti nestalo s akciami niektorých slovenských firiem alebo s akciami investičných privatizačných fondov či s peniazmi zarobenými na štátnych zákazkách.

Problematika „offshorizácie“ ekonomiky nie je len problémom ekonomík krajín strednej a východnej Európy, je to problém globálnych firiem.

Namieste je preto otázka: Kedy tento fenomén vymizne? Vtedy, ak všetky vlády sveta donútia krajiny registrujúce tento typ firiem, aby prestali s touto formou poskytovania finančných služieb. Bude to aj vtedy, keď všetky globálne korporácie prestanú využívať tieto mechanizmy financovania.

Raz sa Viktora Černomyrdina opýtali, kedy Ukrajina vstúpi do Európskej únie. Odpovedal, že až po Turecku. Daňové raje s anonymnými vlastníkmi a účtami vymiznú z globálnej ekonomiky až po vstupe Ukrajiny do Európskej únie. Existujú stopy, chýbajú však dôkazy.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #daňové raje #panama papers