Od Ríma po Lisabon a ďalej

V priebehu šesťdesiatich rokov sme spoločnými integračnými snahami vybudovali úniu slobody, príležitostí a základných práv a rozrástli sme sa zo spoločenstva šiestich na úniu s 28 členmi.

11.04.2016 10:00
debata (7)

Európska únia dnes však čelí náročným výzvam. Stojíme na križovatke mnohých kríz: migrácia, teroristické útoky, pomalý hospodársky rast. Tieto krízy prilievajú olej do ohňa rozpínajúcich sa hnutí, ktoré broja proti EÚ naprieč celým kontinentom.

Nový politický impulz

Súčasné výzvy vyžadujú primeranú a rýchlu reakciu. Únia a jej inštitúcie musia konať s odhodlaním a odvahou, aby ich dokázali riešiť. Reakcia na mimoriadne situácie – krízový manažment – je však len jednou premennou v rovnici. Európa potrebuje nový politický impulz. Zamerať sa na správny cieľ. Prípadne prestavať svoje fungovanie.

Musíme v prvom rade vypočuť našich občanov, ktorí sú často vystrašení a niekedy plní pochybností. Čoraz viac strácajú istotu a dôveru v spoločné európske riešenia. Práve deficit dôveryhodnosti v očiach ľudí ohrozuje náš spoločný domov. Pritom príčinou neraz býva nedostatok včasných a efektívnych rozhodnutí a krokov.

Nesmieme pripustiť, aby prevládol dojem, že EÚ je iba o nezáväzných rokovaniach a nekonečných summitoch. Musíme urýchliť naše rozhodovacie procesy a posilniť našu schopnosť dosahovať konkrétne výsledky. A to tak na úrovni EÚ, ako aj na národnej úrovni.

Návrat k pôvodným ambíciám

Samozrejme, mali by sme sa zaoberať prioritne aktuálnymi témami – utečeneckou krízou alebo dokončením jednotného trhu. Zároveň potrebujeme riešiť komplexnejšie a hlboko zakorenené problémy, akými sú chudoba, stagnácia ekonomiky či zmena klímy. Mali by sme sa na to pozrieť z inej perspektívy – a uvedomiť si, že ide o rovnako akútne a aktuálne témy. Musíme tak znovu objaviť pôvodné politické ambície EÚ. Naša únia sa opäť musí stať aktérom, ktorý exportuje stabilitu a nepriťahuje nestabilitu.

Mali by sme sa usilovať o to, aby sme videli aj za roh a využili externé i vnútorné výzvy ako katalyzátor reforiem. Potrebujeme si však vyjasniť, o čo nám ide a kto má aké postoje, skôr než sa podujmeme na ambicióznejší politický proces. Diskusia o týchto zásadných otázkach sa už začala – v januári na Malte verejnou diskusiou

„Od Ríma po Lisabon – starý kontinent, mladí ľudia a budúcnosť európskeho projektu“. Dnes 11. apríla preberá štafetu Rím a diskusia bude pokračovať v nasledujúcich mesiacoch podobnými iniciatívami.

Naším cieľom je angažovať občanov a vytvárať spoločenstvo, ktoré bude protiváhou hlasov protieurópskych hnutí a odolá pokušeniu populizmu a extrémizmu.

Domnievame sa, že ide o vhodný spôsob, ako sa pripraviť na 60. výročie podpisu Rímskych zmlúv, ktoré si pripomenieme v budúcom roku. Nepôjde len o spomienkové slávnosti, ale najmä o príležitosť opätovne potvrdiť a obnoviť svoj záväzok voči európskemu projektu.

EÚ vyžaduje zjednodušenie procedúr a pravidiel. Potrebuje konkurencieschopnú ekonomiku, vyššiu zamestnanosť a musí byť schopná naplno využiť skutočný potenciál jednotného trhu. A to nielen trhu tovarov, no pretože žijeme v 21. storočí, tak aj trhu služieb a digitálnych výrobkov. Ten, kto sa však nazdáva, že kompletný redizajn EÚ je možný, alebo vôbec zvažovaný, mýli sa.

Budeme naďalej úniu tvoriť, postupne krok za krokom, vychádzajúc zo základov, z konceptov a princípov prijatých v predchádzajúcich šesťdesiatich rokoch.

Diskusia naprieč Európou

Vyložme karty na stôl. Ak máme diskutovať o našej budúcnosti, niet miesta pre žiadne tabu či zakázané zóny. Budeme sa pýtať, akú úniu chceme. A ako ju a jej politiky môžeme zreformovať a posilniť, aby skutočne odpovedali na očakávania našich občanov.

Od Ríma po Lisabon. A pôjdeme ešte ďalej. Pokračujme v diskusii naprieč celou Európou. Kým však diskutujeme, nesmieme poľaviť a zabudnúť na rozhodnutia, na ktorých sme sa už dohodli, najmä v oblastiach migrácie, bezpečnosti a zahraničnej politiky. Musíme prijaté rozhodnutia implementovať naplno.

Naším cieľom je angažovať občanov a vytvárať spoločenstvo, ktoré bude protiváhou hlasov protieurópskych hnutí a odolá pokušeniu populizmu a extrémizmu. Tento typ verejnej diskusie môže byť najlepším spôsobom, ako vytvoriť stabilné základy pre budúcnosť. A diskusiu musia sprevádzať zásadné politické rozhodnutia.

Sme si istí, že EÚ si dokáže vybudovať zmysel pre víziu a zabudovanú flexibilitu, ktoré treba na to, aby európsky ideál dokázal úspešne čeliť súčasným výzvam a odolať testom času. Bude sa adaptovať, meniť tvar a vyvíjať, aby napredovala silná, dynamická a pulzujúca Európa, ktorá je zdrojom prosperity, pýchy a pokroku pre našich mladých a pre budúce generácie.

Autori:
Ivan Korčok, štátny tajomník MZVaEZ SR a splnomocnenec vlády pre predsedníctvo v Rade EÚ.
Bert Koenders, minister zahraničných vecí Holandska
Louis Grech, podpredseda vlády a minister pre európske záležitosti Malty
Sandro Gozi, štátny tajomník pre európske záležitosti Talianska

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #extrémizmus #populizmus #základné práva