Pozadie dohody únie s Tureckom

Podľa dohody medzi Európskou úniou a Ankarou migrantov prichádzajúcich do Grécka z Turecka budú transportovať späť na východné pobrežie Egejského mora. Na revanš EÚ sľúbila, že prijme rovnaký počet sýrskych utečencov, poskytne Ankare šesť miliárd eur na pomoc, zruší vízovú povinnosť pre tureckých občanov a zintenzívni predvstupové rokovania.

20.04.2016 09:00
debata (6)

Turecko zohráva v sýrskej vojne kľúčovú úlohu. Hoci vládna strana AKP nadviazala počas prvých rokov vládnutia Bašára Asada s jeho režimom veľmi srdečné politické, ekonomické a bezpečnostné vzťahy, radikálne zmenila toto smerovanie po vypuknutí povstaní v arabských štátoch v roku 2011. Politiku založenú na „bezproblémových“ vzťahoch so susedmi nahradila agresívnou podporou náboženských pravicových síl v regióne.

Zvrat postojov Ankary

Po tom, čo sa Ankara spočiatku usilovala, aby sýrsky režim ukončil represie a akceptoval ústupky voči opozícii, jednoznačne sa postavila na stranu náboženskej pravice a prejavila osobitné sympatie Moslimským bratom. Od roku 2012 sa objavovali početné mediálne správy o priepustnosti turecko-sýrskej hranice a o dodávkach zbraní islamistickým silám z tureckého územia.

Ankara nahradila politiku založenú na tzv. bezproblémových vzťahoch so susedmi agresívnou podporou náboženských pravicových síl v regióne.

V podpore náboženskej pravice a v ignorovaní laicko-demokratických opozičných skupín nebola turecká vláda osamotená. Vlády v USA, vo viacerých štátoch EÚ, v Saudskej Arábii a Katare sa prihlásili k tomu istému táboru, hoci medzi sýrskou náboženskou pravicou nemali rovnakých obľúbencov. Vo výrazne internacionali­zovanom konflikte sú Rusko, Irán a libanonský Hizballáh zase hlavnými spojencami Asadovho režimu.

Vojna však nenadobudla taký smer, ako AKP predpokladala. Vláda v Damašku sa ukázala odolnejšia, ako si západní a tureckí predstavitelia mysleli. Do hry vstúpil autonómny kurdský región kontrolovaný ľavicovými kurdskými silami. Ten bol hlavnou nočnou morou Ankary.

Keď sa začiatkom tohto roka podarilo vládnym vojskám podporovaným Ruskom a sýrskymi Kurdmi takmer uzavrieť zvyšné zásobovacie trasy z Turecka do oblastí kontrolovaných islamistami, Ankara sa vyhrážala priamou intervenciou a zaujala najrezervovanejšie stanovisko, pokiaľ ide o nedávnu dohodu o prímerí v Sýrii.

Kurdi, tvrdý oriešok

Kurdská otázka nie je len otázkou zahraničnej politiky Turecka, ale aj jeho vnútroštátnou záležitosťou. Autonómny región v Sýrii a úspešný sýrsko-kurdský odpor v Kobane proti tzv. Islamskému štátu priniesli nové sebavedomie rôznym zoskupeniam kurdskej ľavice.

V kurdských oblastiach v juhovýchodnom Turecku medzi sebou vo voľbách súťažili AKP a strana HDP, ktorá má síce kurdské jadro, hlásia sa však k nej aj širšie ľavicové turecké sily. Vo voľbách v júni 2015 HDP, ktorá svoju kampaň zamerala na sociálne otázky, prekročila desaťpercentnú hranicu a AKP prišla o absolútnu väčšinu, preto sa ihneď odhodlala na ďalšie voľby. Začala hrať s nacionalistickou kartou.

To, čo sa vágne označovalo ako „proces“ a čo mohlo byť počiatočným krokom k mierovému procesu s kurdskými silami, sa skončilo. Vláda rozmiestnila rozsiahle bezpečnostné jednotky na juhovýchode krajiny. Narastajúce napätie a násilie sprevádzal vládny zákaz viacerých médií a zablokovanie kritických internetových mediálnych portálov.

Strane AKP sa agresívna volebná kampaň vyplatila – aj keď nie do takej miery, ako dúfala. V novembri 2015 sa HDP opäť podarilo prekročiť desaťpercentný limit. AKP získala viac volebných hlasov, ktoré sa priblížili k 50 percentám, nedosiahla však väčšinu, ktorá by jej umožnila zmeniť ústavu a zaviesť silný prezidentský režim, aký si želal Recep Tayyip Erdoğan.

Ozbrojené konflikty pokračujú

Kým v susednej Sýrii vojna eskalovala, turecká vláda zintenzívnila vojenskú prítomnosť v juhovýchodnom Turecku. V niektorých oblastiach vyhlásila prísne zákazy vychádzania a v obytných štvrtiach rozmiestnila vojenské jednotky.

Proti sebe sa postavili turecké vojenské sily a kurdské mládežnícke milície podporované gerilou Strany kurdských pracujúcich. Odhaduje sa, že vo vznikajúcej občianskej vojne museli opustiť domovy státisíce ľudí.

S odvolávaním sa na záujmy súvisiace s „národnou bezpečnosťou“ vláda v Ankare umlčiava kritické hlasy. Novinári Can Dündar a Erdem Gül píšuci pre Cumhuriyet, jeden z mála zvyšných opozičných denníkov, čelia súdnemu procesu, pretože zverejnili informácie o tajných dodávkach zbraní do Sýrie.

Otvorenie nových negociačných kapitol prepožičiava legitímnosť smerovaniu vlády AKP. A tá sa zdá hlavným cieľom tohto symbolického opatrenia. Ani EÚ, ani Ankara neočakávajú, že sa prístupové rokovania ukončia v dohľadnom čase.

Takmer úplne sa vytratili kedysi živé i kontroverzné diskusie o prípadnom členstve Turecka v únii. Dohoda medzi oboma stranami neprispieva k mieru v regióne. Vojna a ozbrojené konflikty sú však hlavným dôvodom, prečo ľudia utekajú do zahraničia.

Rozšírená verzia článku vychádza na blogu Kritická ekonómia.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #dohoda EÚ-Turecko