Nájde sa politická odvaha?

Systémové zmeny vplývajúce na chod štátu, ktoré urobili vlády Vladimíra Mečiara, pretrvávajú takmer dve desaťročia. Za to obdobie sa nenašiel vládny tím, ktorý by mal politickú odvahu posunúť správu vecí verejných o stupeň vyššie. Za posledné štyri volebné obdobia sa väčšina politických strán v tejto oblasti programovo vyhýbala zásadným zmenám, ktoré by mohli uškodiť ich preferenciám u voličov.

03.05.2016 13:00
debata (1)

Systémové zmeny, ak k tomu nie je nevyhnutná ústavná zmena, treba urobiť aj teraz. Najlepšie do štyroch mesiacov po voľbách. Nie je však jasné, či je na to nová vláda pripravená. No existuje tu zásadná šanca pristúpiť k takýmto zmenám, ak to pravo-ľavá koalícia myslí vážne s riadením štátu.

Úlohou prvoradého významu musí byť zmena volebného zákona. Jasne na to poukázali aj marcové voľby, kde raketovo nastúpili neštandardné strany bez programu a s personálnou väzbou na jediného lídra. Nie je vôbec jasné, prečo sa zmene prinajmenšom v počte volebných krajov vyhýbajú i tzv. štandardné strany. Veď z hľadiska volebných „strát a nálezov“ by všetky mali rovnakú štartovaciu pozíciu. Jediný dôvod? Stranícke centrály by stratili bezprostredný (a často pochybný) vplyv na personálnu politiku v regiónoch.

Delenie Slovenska na okresy, kde jeden nemá ani 15-tisíc obyvateľov a druhý do 200-tisíc, je anachronizmom, ktoré síce vychádzalo zo šikovného ťahu tretej Mečiarovej vlády, ale z hľadiska reálií je výrazne iracionálne. Skúsenosti z „veľkých“ okresov, ktoré nezasiahla táto „reforma“ a zostali v rozsahu spred roka 1989, ukazujú, že tento model bol vyhovujúci. Občanom zásadne v dobe internetu a automobilov neprekáža ich rozľahlosť.

Chýba ťah na zlepšenie fungovania verejnej správy. Žiadalo by sa buď vytvorenie samostatného ministerstva pre verejnú správu, alebo funkcie podpredsedu vlády pre túto oblasť. Súčasný stav personálneho obsadenia verejnej správy je úbohý.

Úlohou prvoradého významu musí byť zmena volebného zákona. Jasne na to poukázali aj marcové voľby, kde raketovo nastúpili neštandardné strany.

Podľa hodnotenia OECD z hľadiska využívania strategických prístupov v riadení ľudských zdrojov patrí Slovensko na posledné miesto medzi členskými štátmi tejto organizácie. Okrem iného je problémom vysoká fluktuácia zamestnancov v štátnej správe, a to pri každej výmene vlády. Na výchovu skúseného štátneho úradníka treba prinajmenšom osem rokov. Nehovoriac o systéme výchovy pracovníkov na úradoch, ktorý je neefektívny. Čo rezort, to v inej kvalite. Žiaľ, už teraz po okresoch zasadajú koaličné štvorky, ktoré opäť pripravujú čistky úradníkov. Bez ohľadu na to, ako sa kto v praxi uplatnil.

Slovensko je jedna z posledných krajín v Európe, ktorá nemá zákon o štátnej službe a z toho vyplývajúcej „definitíve“. Prijatie takého zákona, ktorý, mimochodom, zrušila jedna z Dzurindových vlád, je z hľadiska skvalitňovania chodu štátu úlohou číslo tri a je dobre, že sa k nej súčasná vláda hlási.

Mali by sa obnoviť aj krajské úrady, možno ako tri oblastné. Chýbajú nielen ako druhostupňový správny orgán, ale nemá kto odborne riadiť, školiť a usmerňovať prvostupňové rozhodovanie. Ministerstvá sú totiž ďaleko, systém odbornej prípravy zamestnancov od základného stupňa až po ministerstvá je nefunkčný, odborná úroveň štátnej správy nízka.

Pozornosť by si zasluhoval aj zákon o obecnom zriadení vrátane prehodnotenia tzv. originálnych právomocí obcí. Zákon prijatý v poprevratovej eufórii má veľa praxou prekonaných anachronizmov. Za všetky len jeden príklad: za vzdelávanie musí byť v prvom rade zodpovedný štát, a nie obec, ako to dnes nepriamo vyplýva zo zriaďovateľských právomocí. Možno by sa tým vyriešili i suchoty základných škôl. Nehovoriac o nevyhnutnosti hľadania mechanizmu, ktorý by viedol k integrácii viac ako dvetisíc obcí, čo je európsky samosprávny unikát!

Iste, z hľadiska bezprostredných dôsledkov na občana je dôležité, či budú dane o nejaké percento nižšie, alebo či sa zrušia podnikateľské daňové licencie. Z pohľadu riadenia štátu však ide o marginálne kroky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #štát