Hľadá sa päťdesiatdva statočných

Zmyslom poslaneckej imunity je ochrana parlamentu ako demokratickej inštitúcie. Imunita zaisťuje poslancom slobodu prejavu a chráni ich pred nátlakom vyvíjaným zvonku.

26.05.2016 13:00
debata (1)

Tým, že turecký parlament minulý piatok odhlasoval 376 hlasmi proti 140 kontroverznú dočasnú zmenu ústavy, potrebnú na pozbavenie imunity, pošliapal tieto demokratické princípy. Cieľom takýchto totalitných praktík je koncentrácia moci v rukách prezidenta. Vzhľadom na to, že vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) má v parlamente iba 316 hlasov, znamená to, že prinajmenšom 60 poslancov z opozičných strán s ňou paktovalo. A keďže ultrapravicová nacionalistická MHP má iba 40 mandátov, prinajmenej 20 poslancov republikánskej CHP muselo za zmenu hlasovať tiež! Predseda strany Kemal Kiličdaroglu sa tým vyhol obvineniu z podpory prokurdskej Ľudovej demokratickej strany (HDP) a tiež tak vraj krajine ušetril referendum.

Prezident Recep Tayyip Erdogan chce týmto krokom oslabiť HDP, ktorú by najradšej celkom odstránil z parlamentu a nahradil v dodatočných voľbách svojimi prívržencami. Takto by dosiahol vytúženú zmenu systému z parlamentného na prezidentský, v ktorom by držal všetky opraty moci výlučne vo svojich rukách. Na to však potrebuje dvojtretinovú väčšinu, ktorú teraz nemá.

Jediným účinným prostriedkom proti piatkovému uzneseniu parlamentu môže byť žaloba na ústavnom súde. Pätnásť dní po vstúpení do platnosti zmeny ústavy trestné obvinenia na 138 poslancov doručia justícii. Do piatka ich bolo registrovaných 675 a stále pribúdajú. Existuje podozrenie, že sú vyfabrikované na priamy podnet Erdogana.

Nemecký denník Die Welt analyzoval tucty spisov obžalovaných poslancov strany HDP a odhalil pritom často bizarné metódy dokazovania viny. Ide predovšetkým o propagáciu teroristickej organizácie, členstvo v nej, resp. jej založenie, za ktoré v porovnaní s urážkou prezidenta hrozia vysoké tresty. Poslanec, odsúdený na trest vyšší ako jeden rok, má byť zbavený poslaneckého mandátu a už nikdy nesmie kandidovať. Ak 28 a viac poslancov stratí svoj mandát, musia sa konať doplňujúce voľby. Na tom Erdogan vybudoval svoju stratégiu získania potrebnej väčšiny. V prípade, že poslancov HDP zoberú do väzby, bude to preňho potom „hračka“.

Napríklad Dengira Mehmeta Firata, jedného zo zakladateľov AKP a terajšieho poslanca za HDP, obvinili z urážky prezidenta, zverejnenej na facebookovej stránke, o ktorej nie je ani dokázané, že patrí jemu (o tom, že ide o podvrh, svedčí aj uvedený dátum – 31. augusta 2016). Poslanec Ziya Pir zasa žiadal vytvorenie kurdskej samosprávy. Za to ho obvinili z podozrenia z členstva v teroristickej organizácii, pretože to isté požaduje aj zakázaná Strana kurdských pracujúcich! Hrozí mu prinajmenšom desať rokov väzenia. Profesora práva Mihata Sancara obžalovali z podpísania žiadosti o založenie kurdskej jazykovej školy, nazvanej po troch „teroristoch“ rovnakého mena – Ahmed Xani! To, že prvý zomrel v roku 1982 na hladovku vo väzení, druhého – sýrskeho Kurda zabili v boji proti tzv. Islamskému štátu a tretí je slávny básnik Ahmed Xani, žijúci v 17. storočí, prokuratúru zjavne netrápi…

Najviac trestných obvinení sa ušlo predsedovi HDP Sellahatinovi Demirtašovi – aj za účasť na mierovom procese s PKK. Vláda AKP ho v rokoch 2013 až 2015 poverila úlohou sprostredkovateľa a umožnila mu vyjednávať s uväzneným Abullahom Öcalanom a stretnúť sa s vodcami PKK v horách severného Iraku. Za to teraz čelí obvineniam zo spolupráce s teroristami.

Pravda je, že politici HDP sa nie vždy zreteľne dištancovali od zakázanej strany PKK, za čo ich očierňujú ako jej predĺženú politickú ruku. Napríklad poslankyňa Tugba Hezerová sa zúčastnila na pohrebe atentátnika, ktorý vo februári t. r. v Ankare spôsobil smrť 29 vojakov, za čo by sa tiež mala zodpovedať pred súdom, preto radšej pomýšľa na návrat späť do Nemecka, odkiaľ pochádza.

Vedenie HDP však nemieni kapitulovať. Spolupredsedníčka strany Figen Yüksekdagová na adresu prezidenta vyhlásila: „To bol posledný akt štátneho prevratu! Týmto možno padla posledná opona, no pre nás, práve naopak, sa boj ešte len začína!“ Na to, aby sa na ústavný súd mohla podať sťažnosť na preskúmanie zákonnosti uznesenia o odobratí imunity, je potrebná podpora pätiny parlamentu. Preto hľadá Demirtaš ešte 52 statočných. Či sa mu ich podarí nájsť, je nanajvýš otázne, pretože predseda kemalistickej CHP Kiličdaroglu už dal príkaz svojej strane sťažnosť nepodporiť! Napriek tomu to nie je nemožné.

O to väčšími prejavmi lásky, vernosti a oddanosti zahŕňajú prezidenta Erdogana jeho spolupútnici a voliči. V Ankare predniesla žena osobné vyznanie svojmu idolu slovami: „Bože, dopraj nášmu prezidentovi, aby doviedol svoje poslanie do úspešného konca!“ To, že na „úspešnom“ konci môže byť diktatúra, však zjavne zaslepení stúpenci Erdogana nevidia, resp. nechcú vidieť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #Turecko