Komu pomôže referendum?

Maďarský parlament schválil vyhlásenie referenda o kvótach utečencov. Ľudové hlasovanie sa uskutoční na jeseň tohto roka, zatiaľ sa analytici neodvážili odhadnúť jeho výsledok.

02.06.2016 09:00
debata (8)

Voliči k vládnemu návrhu zaujímajú protichodné postoje. Kritici diskutujú o cene referenda. V hre je približne šestnásť milión eur. Ukazuje sa, že nech by výsledok bol akýkoľvek, Maďarská občianska únia (Fidesz) bude víťazom. Prečo?

K úspechu referenda Fidesz potrebuje, aby sa viac ako štyri milióny voličov zúčastnili na hlasovaní. A toto kvórum vládna koalícia nemá ani spolu s Jobbikom. Teda opozícii v kampani stačí, keď budú voličov presviedčať, aby sa na referende nezúčastnili.

Premiér Viktor Orbán výsledkom referenda odkáže európskym politikom, že „hlas ľudu“ v Maďarsku je v skutočnosti „hlas Boží“. Rozhodnutie občanov, tak či onak, bude aj reklamou Orbánovho odboja proti nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a investície vyčlenené z daní poplatníkov sa vo vhodnom čase aj s úrokmi pre Fidesz vrátia.

Na domácej politickej scéne referendum môže oslabiť vplyv extrémnej strany Jobbik a zastaviť narastajúcu popularitu socialistov, ktorí podľa posledných odhadov dobiehajú ultrapravičiarov. Orbán je politickým stratégom par exellance.

Referendum môže ukončiť nechutný konflikt medzi Orbánom a ministrom obrany Istvánom Simicskóom, čím sa na napätie medzi bývalými priateľmi zabudne, lebo aj iné reklamné agentúry sa dostanú k štátnym dotáciám. Téma imigrácie sa výborne hodí, lebo vláda môže populisticky demonštrovať spravodlivé rozdávanie štátnych prostriedkov.

Masmédiá, aj tie komerčné, sa zahltia novými témami. Otázka preplnených utečeneckých táborov, udržovania postavených plotov na štátnych hraniciach aj nanútených kvót sa konečne objaví na prvých stranách mienkotvorných novín a elektronické médiá sa zahltia informáciami o reálnych problémoch Európy.

Politické elity sveta tak konečne pochopia, že koncepcia Fideszu záchrany kresťanskej Európy a suverenita národných štátov bez falošnej solidarity je poslaním doby.

Maďarsku sa v poslednom čase darilo prekonávať dôsledky celosvetovej finančnej krízy, vynorili sa však celospoločenské problémy dočasne zametené pod koberec, ako zdravotníctvo, školstvo, dôchodková reforma, antikorupčné opatrenia a iné. Nároky ulice možno neutralizovať viditeľnou kampaňou pre úspešné referendum. Geniálny nápad.

Fidesz sa učí zo svojich chýb aj z omylov opozície. Z neúspešných pokusov Maďarskej socialistickej strany (MSZP) sa poučili. Orbán vie, že prehra v referende môže viesť k rozpadu vlády a k vynútenej rezignácii premiéra (Ferenc Gyurcsány).

Fidesz nedávno odstúpil od svojho návrhu zakázať nedeľný predaj v obchodných reťazcoch, čím odstránil hrozbu vypísania referenda z iniciatívy MSZP. Obavy, že by Orbána stihol Gyurcsányho osud, sú nočnou morou.

Viktor Orbán je radikálny politik. Raz sa vyjadril, že občania ho volia vtedy, keď v krajine vládne kríza, ale v konsolidovanom čase ho z politiky vyduria. "Keď nejestvuje kríza, s ktorou sa má popasovať, potom si ju vytvorí sám,“ píše anonymný bloger na portáli erdeslepenyhal­.blog.hu.

Fidesz v súčasnosti s nasadením rieši utečeneckú krízu Európy. Radikálnou cestou bude referendum o kvótach. Unudených voličov strana vybudí k aktivite a unavených občanov zobudia ilúziou o bezpečnej budúcnosti.

Ako sa zachová opozícia? Politickí analytici upozorňujú na problém ústavnosti referendovej otázky, ktorá znie: "Chce Európska únia predpísať cudzím štátnym občanom povinné osídlenie v Maďarsku bez vyjadrenia jeho parlamentu?“ Otázka sa dotýka medzinárodných zmlúv a dohovorov, pričom nová maďarská ústava vylučuje možnosť referenda v takýchto prípadoch.

Opozícia sa opiera o výroky právnych expertov, ktorí podobne veštia, že výsledok referenda nemôže byť platný. Sprísnené podmienky na usporiadanie referenda v základnom zákone štátu sú formulované takto: "Ľudové hlasovanie je platné, ak viac ako polovica všetkých právoplatných voličov hlasovala. A úspešné vtedy, ak viac ako polovica právoplatných voličov sa vyjadrila súhlasným hlasom.“

V Maďarsku teda referendum bude úspešné vtedy, ak sa viac ako dva milióny občanov vyslovia pozitívne. Toto kvórum Fidesz k dispozícii má. No jeho dosiahnutím ešte referendum nebude platné. K jeho úspechu Fidesz potrebuje, aby sa viac ako štyri milióny voličov zúčastnilo na hlasovaní.

A toto kvórum vládna koalícia nemá zabezpečené ani spolu s Jobbikom. Teda opozícii v kampani stačí, keď budú voličov presviedčať, aby sa na referende nezúčastnili. Štyri milióny voličov sa na maďarských referendách zúčastnilo iba raz – v roku 1989.

Čo z toho všetkého vyplýva? Jesenná neistota.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Fidesz #utečenci #referendum