Útoky na hodnoty ľudských práv

Hodnoty ľudských práv sa dnes vystavujú oveľa intenzívnejším útokom ako kedykoľvek v posledných desaťročiach. Vodcovia, ako maďarský premiér Viktor Orbán či poľský politik Jarosław Kaczyński, hovoria o budovaní „neliberálnej“ demokracie – bez kontroly výkonnej moci alebo jej protiváhy, a to aj bez ľudskoprávnych organizácií. Krajne pravicové, ale aj tradičné politické strany po celej Európe šíria intoleranciu, xenofóbiu, nativizmus a strach.

08.06.2016 08:00
debata (25)

Americkí demagógovia zase presadzujú svoje politické ciele pôsobením na najhoršie ľudské pudy. Čína a Rusko podporujú autoritársky spôsob vládnutia. Africkí vodcovia útočia na medzinárodnú spravodlivosť. Sýrska vláda zámernými útokmi na civilistov v oblastiach ovládaných opozíciou trhá na kusy ženevské dohovory. Vlády po celom svete sa usilujú zabrániť občanom, aby sa spájali do občianskych skupín a aby ich ktosi zodpovedný vypočul. Európa je významným centrom tohto problému, miestom rastúcej islamofóbie, očierňovania celých komunít, démonizácie utečencov a nebezpečnej snahy vrátiť čas do obdobia, keď sa spoločnosť považovala za jednoliatejšiu.

Ak si želáme svet postavený na hodnotách ľudských práv, nemôžeme ich brať ako samozrejmosť. Všetci musíme povstať na ich obranu.

Neistota je jednou z hlavných príčin. Ekonomická neistota, keď sa mnohí cítia opustení, fyzická, lebo ľudí, ktorí si vyjdú večer do mesta alebo na výlet do zahraničia, niekto náhodne zastrelí, kultúrna, keď význam toho, čo znamená byť napríklad Francúzom alebo Nemcom, už nie je taký jednoznačný ako v minulosti. V dôsledku neistoty je tu tendencia prejsť na úsporný režim, hľadať úkryt medzi tými, čo sú nám najviac podobní, zavrieť brány pred inými, obviňovať ich z našich problémov a sklamaní. Tieto trendy však nie sú nevyhnutné. Ani naša úloha sa nesmie zredukovať na rolu ustarosteného diváka. Všetci máme povinnosť odmietnuť a pokúsiť sa zvrátiť tento pohyb smerom k nenávisti, vylučovaniu a intolerancii.

Ale čo s tým môže urobiť jeden človek? Našou prvou zodpovednosťou je vyvracať mýty a falošné predstavy, ktoré často sprevádzajú intoleranciu.

Ako vyzerá súčasná verejná debata o imigrantoch a menšinových komunitách v Európe, najmä moslimských? Väčšina tunajších vlád celé desaťročia tieto komunity nedostatočne integrovala. Títo ľudia majú obmedzenú príležitosti na prácu a vzdelanie, sú diskriminovaní pri stretnutí s políciou a majú pocit, že ich naozaj neakceptujú. Väčšina z nich robí, čo za daných okolností môže, ale malá menšina sa radikalizuje a uchyľuje k násiliu. To je vážny problém. Ale je islamofóbia naozajstnou odpoveďou? Tieto komunity sú teraz neoddeliteľnou súčasťou Európy. Ak jej obyvateľom neumožníme vybudovať si zmysluplný život, ak budeme naďalej mariť ich ambície, ak nebudeme vítať ich mnohostranný prínos, ich odcudzenie a zúfalstvo budú narastať.

Dnešná hrozba terorizmu v Európe pochádza prevažne z druhej a tretej generácie moslimských imigrantov. Inteligentná protiteroristická stratégia sa zameriava na tých, čo sa s najväčšou pravdepodobnosťou dozvedia o teroristickom sprisahaní ešte predtým, ako sa rozvinie – na rodinných príslušníkov, susedov a kolegov sprisahancov, z ktorých mnohí sú moslimovia. Chceme, aby dokázali bez obáv nahlásiť podozrivú aktivitu na políciu. Chceme, aby sa cítili súčasťou riešenia. Ale islamofóbia robí opak. Ľudia, ktorí majú pocit, že nemôžu dôverovať polícii, budú mlčať.

Keď zúfalí ľudia utekajú pred Asadovými sudovými bombami a zverstvami Islamského štátu, mnohí hľadajú útočisko v Európe. Nik z nás nechce chaos na európskych hraniciach, a preto by sme mali povzbudzovať naše vlády, aby štedro poskytovali finančné prostriedky, ktoré týmto ľuďom umožnia vzdelávať svoje deti a zaopatriť svoje rodiny v krajinách ich prvého útočiska – v Turecku, Libanone či Jordánsku. Pokiaľ ide o tých, čo sa chcú aj tak dostať do Európy, mali by sme naliehať na prijatie mnohých ďalších priamo z týchto krajín prvého útočiska bez toho, aby sa vydali na nebezpečnú plavbu naprieč Stredozemným morom.

Kľúčom je nepredpokladať, že rastúca neznášanlivosť je nevyhnutná, že nenávisť je prirodzeným produktom ťažkých čias. Tieto nálady prekvitajú iba vtedy, keď proti nim nik nevystupuje. Všetci musíme prispieť k zastaveniu ich šírenia.

Začneme tým, že budeme venovať pozornosť svojmu správaniu. Správajme sa k iným tak, ako chceme, aby sa iní správali k nám. Pozitívne príklady môžu byť nákazlivé v tom dobrom zmysle slova. Hovoria hlasno. Potom sa rozprávajte so svojimi priateľmi, s rodinou, v rámci komunity. Čím viac sa budete rozprávať, tým lepšie – osobne a na sociálnych médiách. Populisti radi vyhlasujú, že sú tým pravým hlasom ľudu, že bránia národné hodnoty pred cudzím vplyvom. Ak s tým nesúhlasíte, je dôležité povedať: „Nie, tí ľudia za mňa nehovoria.“

Ak si želáme svet postavený na hodnotách ľudských práv, nemôžeme ich brať ako samozrejmosť. Všetci musíme povstať na ich obranu.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #ľudské práva #utečenci