Dankovo strategické partnerstvo

V atmosfére gradujúcej povolebnej konfrontácie medzi opozíciou a vládnou koalíciou sa na politickom pódiu Slovenska pred zrakmi frustrovaných voličov predvádzajú hlavne dva nezmieriteľné tábory: opozičný dvojblok Sulíkovej SaS a Matovičovo zoskupenie OĽaNO verzus dominantný vládny Smer-SD.

11.07.2016 09:00
debata (18)

Arénou ich zničujúceho povolebného konfliktu sú nielen námestia Bratislavy a Košíc či priedomie predsedu vlády pred rezidenciou Bonaparte, ale fakticky od ustanovujúcej schôdze i snemovňa slovenského parlamentu.

V zákonodarnom zbore sa nerokuje o zmysluplných legislatívnych normách či novelizáciách na prospech občanov Slovenska, ale prednosť pred nimi majú mimoriadne schôdze. Či už za odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (kauza Bašternák), alebo predsedu vlády za to, že ministra pred vyvodením politickej zodpovednosti chráni a obraňuje.

Jediným vládnym subjektom, ktorý môže na predlžovaní kauzy politicky i preferenčne zarobiť, je Slovenská národná strana.

Táto konfrontácia už prerástla rozmery zvyčajnej kauzy, ktorá, ako to už bývalo na Slovensku tradíciou, časom vyhnila alebo sa zamietla pod koberec. Pre Smer, jeho vnútornú súdržnosť i politickú budúcnosť, má rozhodnutie zabetónovať ju a nepripustiť jej politické, morálne (odstúpenie Roberta Kaliňáka) či trestnoprávne vyústenie (poctivé vyšetrenie kauzy podnikateľa Ladislava Bašternáka s vratkou DPH) zrejme osudový význam.

Preto bolo nevyhnutné, aj vlastným telom predsedu, zachrániť v kresle ministra vnútra Kaliňáka. A to bez ohľadu na vysokú cenu preferenčných strát najsilnejšej vládnej strany.

Kľúčové rozhodnutie Smeru a jeho predsedu si však napriek taktickej mlčanlivosti voči verejnosti uložili do talónu spoločného vládnutia aj jeho koaliční partneri. Túto kartu zamýšľajú vytiahnuť v príhodnej chvíli. Keď sa budú sami topiť v problémoch alebo sa budú môcť na politickom zoslabnutí Smeru priživiť.

Najmenšie šance zužitkovať ju v budúcnosti má Sieť, ktorá je v dezolátnom stave. Resuscitácia telesných pozostatkov jej štruktúr nemusí byť úspešná ani na augustovom sneme. Jej osnovateľ Radoslav Procházka sa totiž ocitol v pavučinách vlastnej siete a jediné, čo ho drží pri živote, je splatenie dlhov, za ktoré sa zaručil vlastným majetkom.

Torzo ich priaznivcov sa už očividne prelialo do KDH, ktoré sa v najnovších prieskumoch dostalo tesne nad prah zvoliteľnosti. Aj keď niekdajšiemu predsnemovému konzervatívnemu vedeniu KDH nevoňalo prznenie sa s liberálmi SaS či s nesystémovým hnutím OĽaNO, účasť ich nového lídra Alojza Hlinu na protestných opozičných mítingoch veští, že kresťanskí demokrati budú chcieť byť vplyvným jazýčkom na váhach budúceho prerozdelenia moci.

Voličov Mosta-Híd už nedrží pokope ani tak Béla Bugár, ktorý v ich očiach stráca nezvyčajne podstieľkovým prístupom ku kauze Bašternák zvyšok dôvery, ako skôr spásonosná perspektíva projektu postupného splývania so Stranou maďarskej komunity na čele s novozvoleným predsedom Józsefom Menyhártom.

Rukojemníkmi nepochopiteľne zhovievavého postoja Bugára k podozreniam prípadu Bašternák sa stávajú imidžoví pravicoví poslanci jeho Mosta, akými sú Lucia Žitňanská, František Šebej, Peter Kresák, či podpredseda strany Ivan Švejna.

V napĺňaní ich pohára tolerantnosti k praktikám Smeru, proti ktorému sa donedávna kriticky vyhraňovali, sa skrýva potenciálne nebezpečenstvo ich rebélie a hrozba straty podpory vládnej koalície, ak nechcú kardinálne zlyhať v očiach slovenského voliča Mosta-Híd.

Po maďarsky hovoriacim voličom Mosta zasa, napriek osobnej náklonnosti Bugára s Dankom, nevonia terajšie vládne spojenectvo s odvey nedôveryhodnou Slovenskou národnou stranou. Procesom zlučovania Mostu a SMK sa táto animozita bude len vyhrocovať, čo bude vodou na mlyn erózie vlády historického kompromisu.

Jedinému vládnemu subjektu, Slovenskej národnej strane, nehrozí z vládneho partnerstva so Smerom ani z kauzy Bašternák akútne nebezpečenstvo. Aspoň zatiaľ. Smer im totiž na základe ich strategického povolebného rozhodnutia dať im prednosť pred pravicovou koalíciou ustupuje, kde len zatlačia. Aj vyostrovaním kauzy Bašternák sa čoraz badateľnejšie do ich preferenčného portfólia prelievajú sklamaní voliči Smeru.

Jediným vládnym subjektom, ktorý môže na predlžovaní kauzy politicky i preferenčne „zarobiť“, je SNS. Tento pozitívny efekt z porekadla Čím horšie pre Smer, tým lepšie pre SNS sa však môže čo nevidieť vypariť. Aj bežný volič oboch vládnych subjektov si už stihol všimnúť, že toto „strategické partnerstvo SNS“ skryté za uhladenou, ale obsahovo prázdnou a čoraz otravnejšou mentorskou rétorikou lídra SNS Andreja Danka môže časom vyjsť na psí tridsiatok.

Ak sa čoraz častejšie budú voliči presviedčať len o tom, že sa Danko rád počúva a nič podstatné pre ich blaho nepresadzuje, zanevrú na Smer i SNS a stanú sa z nich ďalší zatrpknutí nevoliči.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #Andrej Danko #vládna koalícia #kauza Bašternák