Večný stroj na peniaze

Úradníci by si mali nechať patentovať model finančného perpetuum mobile, ktorý by bol založený na geniálnom princípe. Nejaká regulácia stanoví, že ktosi voľačo veľmi dôležité potrebuje, ďalší predpis stanoví, kto a ako mu to dodá a kto to bude kontrolovať a potom sa ešte nájdu peniaze i metodická pomoc, aby to nemusel celé platiť sám.

26.07.2016 00:00
debata (2)

Výborná vec, keď štát vlastne pomáha, ale odborne sa tomu hovorí regulačná záťaž. Základnou otázkou je, či táto potreba existuje, v akej miere a či ju vytvorili kreatívni úradníci. S tým súvisí regulačný rozpočet vlády, ktorý sa oproti bežnému rozpočtu líši tým, že sa ťažko meria, je nanajvýš netransparentný a často má veľa malých platcov, ktorí sa nevedia ľahko a lacno proti regulácii brániť. To, samozrejme, predstavuje z pohľadu úradníkov veľkú výhodu.

Ten ktosi, kto reguláciu potreboval, je nielen súkromník či rodina, ale aj obec. Dodávateľom je ďalší súkromník, z „vôle vrchnosti“ takto zabezpečený na večné veky, často využívajúci a platiaci za odborné služby úradníkov. Kontrolórom je úradník, ktorý má perfektné právomoci, napríklad rozhoduje na základe svojho vedomia a svedomia a nik mu nič nemôže. (Poslanec NR SR je oproti nemu tvrdo kontrolovaný subjekt.) Peniaze zaplatí rozpočet, domáci alebo európsky. A keby niečo, tak celé to predsa schválila Národná rada, nie nevinný úradník.

Kruh sa uzavrel, mašina pracuje – dopyt je daný zákonom, zodpovední sú nepopulárni poslanci, platíme všetci, takže na prvý pohľad nikto a systém vytvára príjem pre dodávateľov a pracovné miesta pre úradníkov. Navyše, dokonale, na čele niektorých dôležitých úradov nestoja predstavitelia politických strán, ktoré sa musia zodpovedať a pravidelne skladať účty voličom, ale zabetónovaní úradníci. Prejav našej podozrievavosti voči stranám a viery, že dobre platení úradníci sú lepší, poctivejší a ústretovejší, aj keď na dlhé roky nikomu nezodpovedajú.

Príkladov dobre vyzerajúcej potreby je veľa, od najtvrdších hygienických noriem na svete (alebo aspoň v okolí) po pravidlá verejného obstarávania. Milé a prepotrebné veci, ktoré zamestnávajú kopu špecializovaných úradníkov a dokázali zničiť mnohých zamestnávateľov v poľnohospodárstve a potravinovom priemysle, predražili zariadenia materských škôl, zrušili školské políčka a nastavili jedálne na nezdravé dovážané potraviny, ktoré pred pristátím na Slovensku obleteli pol zemegule. Takže vo výsledku nepomáhajú spotrebiteľom zabezpečiť kvalitnú stravu, ale presne naopak.

Verejné obstarávanie, milé a prepotrebné, dôkladne paralyzuje každého, kto má čo dočinenia s verejnými financiami, odďaľuje a predražuje nákupy aj tam, kde si každý rozumný tvor vie za desať minút zistiť výhodnú cenu na internete a za ďalšie tri dni už pracovať napríklad na novom počítači. Prejav našej podozrievavosti voči schopnostiam a vymáhateľnej zod­povednosti tých, ktorí nakupujú, aby mohli plniť svoje úlohy v súlade s potrebami a zdravým rozumom.

Pekne vyzerajúce regulácie sú ako rakovina. Myslím si, že nám neostáva nič iné, ako veriť ľuďom, nechať ich rozhodovať a viesť k zodpovednosti. Nejde o nič objavné, tieto pravidlá existujú za našimi hranicami.

Navrhujem teda priznať, že večnosť slovenského perpetuum mobile je krátka a pre spoločnosť vyčerpávajúca. Radšej sa vráťme k zdravému rozumu a zodpovednosti a nepokračujme v hre na objektívne algoritmy a vzorce tam, kde život pri svojej zložitosti ponúka jednoduché riešenia. Mimochodom, naša posadnutosť detailnými reguláciami akosi nesedí s výsledkami našich škôl v matematike.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #verejné obstarávanie