Záujem o Nemecko

Po brexite prevláda v debatách o politickej budúcnosti nášho kontinentu otázka, ako bude prebiehať rozlúčka Britov s Európskou úniou. Nemci stratili veľa priateľov od vypuknutia globálnej hospodárskej krízy.

02.08.2016 10:00
debata

Napriek tomu sú teraz jediní, ktorí môžu prevziať úlohu európskeho kormidelníka. Veď ostatné členské štáty, ktoré prichádzajú do úvahy, bojujú s výraznými vnútornými problémami (Francúzsko).

Rozhodná otázka teraz znie, kde sa bude nachádzať ekonomické srdce Európy. Nielen Nemci rátajú s tým, že to bude Frankfurt nad Mohanom, ktorý sa v tomto smere rozvíja výborne, a preto čoskoro vystrieda Londýn.

Pritom sa očakáva, že styky medzi oboma lokalitami budú úzke pre naplánované zlúčenie búrz. Okrem toho je množstvo vzájomných osobných kontaktov medzi oboma ochodnými centrami, napríklad predseda predstavenstva Deutsche Bank John Cyran pochádza z Veľkej Británie.

Ešte zaujímavejšie je, že celý rad členských štátov má veľký záujem o zintenzívnenie vzťahov s Nemeckom. Medzi ne patrí Dánsko, ktoré dnes môže zintenzívniť svoj kurz voči ostatným pobaltským štátom a stať sa výrazným partnerom Berlína. Vzťahy medzi oboma krajinami sa dajú označiť za bezproblémové.

Dánsky veľvyslanec v Nemecku Friis Petersen vidí výborné perspektívy pre svoju krajinu v tom, že Dáni budú môcť teraz viac profitovať z pretrvávajúceho ekonomickeho rastu Nemecka. Dánsko bude mať úspech najmä preto, že vie ponúknuť nové výkonné dopravné napojenia na Nemecko a byť dôstojným obchodným nástupcom Veľkej Británie a tým postupovať na zatiaľ skôr neznáme trhy na východe.

Dáni musia dávať pozor, aby sa po brexite nedostali do nechcenej okrajovej polohy EÚ. Budú musieť vynaložiť všetky svoje sily, aby prispievali k európskej súdržnosti. Pritom je množstvo spoločných záujmov práve so štátmi pri východných hraniciach EÚ, ktoré majú veľký záujem o to, aby si po zrejmom zaniknutí trhu práce v Británii zabezpečili a trvalo zachovali ďalekosiahle pracovné a obchodné príležitosti v Nemecku.

Okrem toho Dáni sú dodnes nadštandardne presvedčení o výhodách únie a zároveň nepatria do eurozóny. Teda môžu pôsobiť ako motivujúci sprostredkovatelia nielen medzi veľkými a malými členskými štátmi EÚ, ale aj medzi členmi eurozóny a ostatnými krajinami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit