Pred referendom o humánnosti

Rozhodovať o ochote prijímania alebo neprijímania migrantov hlasovaním je otázkou étosu, teda princípov, podľa ktorých sa ľudia v spoločnosti majú riadiť. Plebiscit o ľudskosti je preto bezprecedentný. Naši južní susedia sa druhého októbra 2016 o to pokúsia. Koaličná vláda už otvára kampaň a motivuje voličov, aby sa na referende proti „povinnej kvóte“ prijímania utečencov masovo zúčastnili.

16.08.2016 09:00
debata (12)

Predstavitelia Orbánovej vládnej strany Fidesz argumentujú právom občanov slobodne rozhodovať o osude maďarstva v Karpatskej kotline. Predseda parlamentnej frakcie Fideszu Lajos Kósa ohlásil apokalypsu: „Ak Európa nezastaví súčasnú migráciu, potom migranti zmyjú kontinent!“

Ústredným sloganom je dôraz na právo a nevyhnutnosť vyjadriť sa, či kvóty „áno“, alebo „nie“. Úspech ľudového hlasovania vždy závisí od počtu odhodlaných voličov. Koaličná vláda si uvedomuje, že októbrový úspech sa bez vymývania mozgov voličov automaticky nedosiahne.

Kabinet Viktora Orbána vie, že hlasmi domácich sympatizantov voľby nemôže vyhrať. K potrebnému kvóru by mohli prispieť maďarskí občania v zahraničí. Ľudia s dvojakým občianstvom môžu na základe ústavného zákona hlasovať poštou. Maďari pracujúci (trvale či prechodne) za hranicami štátu však také právo nemajú. Ide pritom o viac ako stotisícovú masu voličov. Problémom je, že prognózy o počte želateľných hlasov v zahraničí pracujúcich Maďarov sú neisté. Takže povoliť alebo nepovoliť listové hlasovanie zo zahraničia aj občanom s trvalým pobytom v Maďarsku, je dilemou.

Vláda zatiaľ nejaví záujem zmeniť volebný systém v prospech pracujúcich v zahraničí. Možnosť novelizovať zákon o referende by mohla Národná volebná komisia, ak by o to vládu požiadala. Zmena zákona by umožnila všetkým maďarským občanom zo zahraničia voliť. Je verejným tajomstvom, že komisia takýto návrh vláde nehodlá postúpiť a Orbánova administratíva takisto váha s iniciatívou. Preto je téma regrutovania voličov výsostne aktuálna. Stala sa vhodným nástrojom i pre opozičných politikov, ktorí propagujú hlasovať „za“ udelené kvóty.

Existuje aj iná zaujímavosť k uvedenej téme. Ústavný súd nedávno vyriekol, že neumožnenie účasti na referende všetkým Maďarom zo zahraničia nie je v rozpore so základným zákonom štátu a nenarušuje volebné právo. Občania, ktorí majú trvalé bydlisko v Maďarsku, ale v deň volieb sa zdržujú mimo územia svojho štátu, jednoducho majú smolu.

Úspešné referendum vyžaduje účasť viac ako štyroch miliónov voličov. Také kvórum Fidesz nemá ani spolu s extrémistickou stranou Jobbik. Referendová kampaň sa sústreďuje aj na Maďarov s dvojakým občianstvom najmä v susedných štátoch. Predseda zahraničného výboru parlamentu Zsolt Németh z kúpeľného mesta Tušnád (Baile Tusnad, Rumunsko) potenciálnych voličov posmelil presvedčením, že „Maďari v Karpatskej kotline určite povedia áno Európe a nie jej povinnému osídľovaniu“.

Predseda parlamentu László Kövér zase na letnom tábore v Martoviciach (okres Komárno) zúčastneným pripomenul: „Európa došla ku križovatke, kde sa rozhoduje, či sa vydáme cestou k federatívnej Európe, odporúčanej Bruselom, alebo či sa pustíme smerom ku kresťansky a kultúrne orientovanej spoločnosti európskych národov!“

Do kampane sa intenzívne zapojili aj verejnoprávne médiá (printové i elektronické), ktoré opakovane zdôrazňujú, že stanovisko maďarskej vlády k migračnej kríze podporujú aj partneri V4. S obľubou citujú výroky slovenského premiéra Roberta Fica, najmä jeho poznámku, že „nie je vylúčené, že na stretnutiach predstaviteľov V4 sa prerokuje aj agenda maďarského referenda o kvótach, lebo každý štát má právo a možnosť v referende sa rozhodovať o otázkach týkajúcich sa únie“. Z výrokov českého prezidenta Miloša Zemana zase citujú jeho vyhlásenie, že „Merkelová by mala zmeniť názor na Wilkommenskultur, lebo ten projekt sa ukázal nezmyselným“.

Vládnej koalícii nepadli vhod vyhlásenia pápeža Františka, ktorého altruistické vnímanie osudu utečencov veriacich rímskokatolíckej cirkvi v Maďarsku skôr nabáda hlasovať „za kvóty“. Médiá blízke vládnej moci sa preto poponáhľali spochybniť pápežove rady a „obuli“ sa doňho originálnym spôsobom. Vláde oddaný publicista Zsolt Bayer si na portáli dovolil napísať, že „pápež je jeden senilný a dementný starec“.

Podľa posledných prieskumov na októbrovom referende by sa zúčastnilo približne 54 percent voličov. To znamená, že existuje reálna šanca, že rozhodovanie o humánnosti národa bude platné. Pre Brusel to bude silný odkaz, nech by sa skončil akokoľvek.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #utečenci #referendum #kvóty