Nové možnosti pre mladých ľudí

Olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro už stihli zaznamenať nové rekordy. Do histórie sa však zapísali ešte skôr, ako sa začali: keď ponúkli športovcom, nemajúcim krajinu, ktorú by mohli nazvať domovom, miesto na štartovej čiare. Za súcit a ľudskosť pri formovaní prvého olympijského tímu utečencov som svoje uznanie vyjadril predsedovi Medzinárodného olympijského výboru Thomasovi Bachovi.

19.08.2016 18:00
debata (1)

Sila prežiť presídľovanie spojené s hroznými zážitkami a bolesť pri strate blízkych sú u týchto športovcov mimoriadne. Hoci už minulosť zmeniť nemôžeme, dokazujú, že poraziť sa dajú i tie najťažšie prekážky. A či už sa im podarí dostať až na stupienky víťazov alebo nie, sami sú víťazmi už teraz.

V mladých utečencoch som videl vášeň a potenciál, aký majú milióny mladí muži a ženy na celom svete. V čase rozširujúcej sa chudoby, nenávistnej diskriminácie, stúpajúceho násilného extrémizmu a zhoršujúceho sa životného prostredia či ďalších globálnych hrozieb musíme do hľadania riešení zapojiť tých, na ktorých mali tieto udalosti najväčšie dôsledky, najmä mladých ľudí.

Organizácia Spojených národov je presvedčená, že je dôležité pracovať s nimi a pre nich. Prvého vyslanca OSN pre mladých ľudí v histórii Ahmada Alhendawiho som vymenoval, keď mal dvadsaťosem rokov. Pracujeme na tom, aby mal každý mladý človek vzdelanie, dobré zdravie, zamestnanie a práva, ktoré si zaslúži. Naša inštitúcia čoraz viac partnersky spolupracuje s organizáciami, ktoré majú vo vedení mladých ľudí a ktoré sa zameriavajú na mládež s cieľom podporovať mier a rozvoj na celom svete.

Medzinárodný deň mládeže, ktorý sme si tak ako každý rok pripomenuli 12. augusta, by mal byť pre nás momentom skutočných záväzkov. Tento rok som túto príležitosť využil na oznámenie nových krokov na posilnenie postavenia tejto skupiny obyvateľov našej planéty.

Nedávno som sa pokúšal napraviť veľkú nespravodlivosť, s ktorou som sa stretol – vylúčenie mladých ľudí zo širšej účasti na bezpečnostných fórach. Zdá sa mi celkom jasné, že ak sú dosť dobrí na to, aby zomierali vo vojnách, mali by rovnako dostať možnosť sedieť za stolom, pri ktorom lídri rokujú o mieri. Bezpečnostná rada OSN to konečne uznala v decembri 2015, keď prijala rezolúciu č. 2 250 o podpore mladých tvorcov mieru.

V tejto súvislosti som oznámil mená členov novej poradnej skupiny, ktorá má sledovať pokrok pri presadzovaní tejto bezprecedentnej rezolúcie. Jej zloženie je rôznorodé a medzinárodné tak, ako je to aj pri väčšine podobných panelov. Pridanou hodnotou je zapojenie tých, ktorých život často visel na vlásku. Približne polovicu tvoria mladí ľudia. Jeden prišiel vo vojne o otca. Ďalší šťastne prežil postrelenie. Ostatní sú utečenci. Vďaka kombinácii skúseností a vedomostí všetkých členov skupiny predpokladám, že nimi pripravená správa bude viesť k ďalšiemu pokroku.

Mladí majú zručnosti a energiu potrebné na to, aby mohli prispievať k rozvoju spoločnosti – chýbajú im však riadne pracovné príležitosti. Na celom svete je vyše 70 miliónov nezamestnaných. Pre túto oblasť som vymenoval nového osobitného vyslanca pre nezamestnanosť mládeže, bývalého rakúskeho kancelára Wernera Faymanna. Na riešení tejto otázky bude spolupracovať s vyslancom mládeže, odborníkmi OSN a Medzinárodnej organizácie práce.

Všade na celom svete sú mladí schopní pomôcť uskutočniť víziu Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj, náš globálny plán pre ľudstvo, planétu a prosperitu. Spojené národy tento rok vymenujú skupinu vôbec prvých mladých lídrov OSN pre ciele udržateľného rozvoja – sedemnásť ľudí, vybraných z vyše 18-tisíc prihlásených. Všetci budú mať možnosť vystúpiť v OSN v New Yorku so svojimi nápadmi pre našu spoločnú budúcnosť.

Všetky tieto kroky sa môžu zdať zanedbateľné a symbolické. Sedemnásti lídri pre ciele udržateľného rozvoja sú však skutočne predstaviteľmi a predstaviteľkami zmeny, ktorú potrebujeme.

Tieto opatrenia, samozrejme, nevyriešia globálne problémy za jeden deň, a ja vyzývam ľudí, najmä mladých, aby prispeli svojím dielom. Mali by byť svetoobčanmi a vystupovať so svojimi názormi nahlas. Desaťtisíce mladých už na tom úspešne pracuje. Na dosiahnutie cieľov však potrebujeme zapojenie miliónov osôb.

Pravidelný pokrok toto úsilie znásobuje. Pamätám si, ako som držal v náručí svoje deti, ktoré teraz už majú svoje deti. Možno si nevšimneme, ako mladý človek po troške rastie každý deň, náhlu zmenu si však po čase uvedomí každý. Ak budeme vytrvalo podporovať mladých na celom svete. Môžu vytvoriť bezpečnejšiu, spravodlivejšiu a udržateľnejšiu budúcnosť pre ďalšie generácie, ktoré prídu po nás.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Olympijské hry #utečenci #Pan Ki-mun #Rio 2016