Ropa môže a nemusí zdražieť

Výsledkom posledného rokovania členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v Alžírsku je zníženie ťažby ropy. O tomto kroku sa diskutovalo už rok, až sa členovia ropného kartelu nakoniec dohodli. Ťažba ropy sa zníži o 0,7 až 2,2 percenta. Po prijatí rozhodnutia cena ihneď stúpla o päť percent.

18.10.2016 09:00
debata (4)

OPEC, ktorého členmi sú Irán, Irak, Kuvajt, Saudská Arábia, Venezuela, Katar, Líbya, Spojené arabské emiráty, Alžírsko, Nigéria, Ekvádor, Angola a Indonézia, má podstatný vplyv na svetový trh s ropou, no v minulosti ho ovplyvňoval oveľa viac. Bolo obdobie, keď bol nedostatok ropy, a akékoľvek rozhodnutie o obmedzení ťažby udržiavalo ceny na vysokej úrovni. V súčasnosti je situácia opačná. Ropy je prebytok a jej cena je nízka. Rozpočty krajín, ktoré ju ťažia, majú problémy.

Aký je význam rozhodnutí, ktoré prijíma OPEC? Existuje názor, že nehrajú veľkú úlohu, lebo medzi členmi kartelu je veľká konkurencia. Ak sa teda i na niečom dohodnú, nemusí to fungovať. Okrem toho, ak by sa aj OPEC nedohodol, nemusí to mať vplyv na ceny ropy, lebo existuje aj skupina krajín ťažiacich ropu, ktoré nie sú členmi kartelu.

Stretnutie v Alžírsku však po prvýkrát od roku 2008 dokázalo, že členovia OPEC sú schopní na niečom sa dohodnúť. Ešte nedávno sa to zdalo nereálne. Bolo to preto, že Irán sa vrátil na trh. Mal záujem zvyšovať ťažbu, aby mohol investovať do priemyslu, ktorý chátral pre sankcie. Na druhej strane sunnitská Saudská Arábia, ktorá nemá dobré vzťahy s prevažne šiitským Iránom, nástojila na znížení ťažby.

Saudi však súhlasili s tým, že Irán bude ťažiť taký objem ropy, aké sú jeho možnosti. Zmena postoja je spojená s poklesom cien ropy, ktorý sa negatívne odrazil na stave saudskoarabskej ekonomiky. Ľahšie bolo ustúpiť Iránu, ako pozerať sa na nízke ceny. Nie je však celkom jasné, či dohoda o znížení ťažby bude mať vplyv na hladinu ceny na svetovom trhu. Vzhľadom na to, že v poslednom období ceny ropy značne kolíšu, dohoda nemusí mať na ne podstatný vplyv.

Vďaka poslednej schôdzke krajín OPEC niektoré členské krajiny OPEC vyhrali a niektoré prehrali. Znamená to aj to, že sa končí obdobie, keď Saudská Arábia podporovala stratégiu, keď všetci členovia kartelu ťažili toľko ropy, koľko chceli a mohli. To viedlo k veľkému poklesu cien ropy. Veľkú radosť z toho mali šoféri v krajinách dovážajúcich ropu, ale aj centrálne banky, ktoré v tom videli znižovanie nákladov v ekonomikách a nízku infláciu. Začína sa však písať nový príbeh s víťazmi a porazenými. Pri vyšších cenách ropy bude z nich mať väčší úžitok obyvateľstvo v Saudskej Arábii, vo Venezuele a v Rusku, kde sa z príjmov z ropy hradia sociálne programy. Pri poklese cien tieto krajiny zmrazili mzdy vo verejnom sektore a prestali dotovať niektoré projekty.

Čiastočným víťazom posledného rozhodnutia OPEC je Irán, ktorý nebude musieť znižovať ťažbu. Najlepšie sú na tom Mexiko a Rusko, ktoré nie sú členmi OPEC. Nemusia znižovať ťažbu, a vyťaženú surovinu budú predávať drahšie. Mali by však znížiť ťažbu, aby podporili rozhodnutie OPEC. Ak by veľmi zvyšovali ťažbu ropy, fakticky by negovali rozhodnutie ropného kartelu. Ak stúpnu ceny ropy, centrálne banky budú mať viac práce s infláciou, akcie ropných firiem stúpnu, no zarobia na tom aj americké firmy ťažiace ropu. Ak stúpnu ceny ropy, stratia na tom majitelia áut a lietadiel, lebo cena paliva stúpne.

História rozhodnutí krajín OPEC je poznačená tým, že kartel spája firmy, ktorých záujmy sú niekedy protichodné. Saudská Arábia a iné krajiny Arabského polostrova majú málo obyvateľov a veľa ropy. Tieto krajiny majú blízke vzťahy s najväčšími ropnými firmami, ktorými sú  British Petroleum, Ex­xon, Gulf Oil, Mobil, Royal Dutch Shell, Chevron a Te­xaco. Ďalší členovia OPEC, ako napríklad Nigéria a Venezuela, majú veľa obyvateľov, ktorí sú chudobní. Tieto krajiny majú dlhodobé programy rozvoja a sú veľmi zadlžené. Ak sa cena ropy zníži, sú nútené predávať jej čoraz viac.

Vzťahy vnútri OPEC sú ovplyvnené aj politikou. Saudská Arábia a Irán majú odlišné postoje k znepriateleným stranám v občianskej vojne v Sýrii. V osemdesiatych rokoch trh s ropou ovplyvnil vojenský konflikt Iránu a Iraku. Zvyšovali ťažbu, aby mohli zaplatiť náklady na vojnu. Saudská Arábia musela na obe krajiny vyvinúť veľký tlak, aby sa vrátili k dodržiavaniu dohôd. Hoci sa krajiny OPEC zvyknú dohodnúť na vopred určenom množstve vyťaženej ropy, teda na kvótach, organizácia nemá mechanizmus ich kontroly. Či sa budú kvóty dodržiavať, uvidíme na benzínových pumpách.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #OPEC #ťažba ropy