Rozkaz obchodného rozumu

Koncom 90. rokov britský týždenník The Observer zverejnil sériu článkov týkajúcich sa funkčnosti rôznych druhov politických a hospodárskych systémov v globalizovanom svete. Okrem iného v nich upozorňoval, že nejde ani tak o to, či je systém v dobrom stave, ako skôr o to, či mu ľudia dôverujú a veria v to, že naň majú dosah.

22.10.2016 09:00
debata (16)

Autori vtedy vôbec nemohli tušiť, čo sa kvôli dohodám o voľnom obchode medzi Európanmi a Severoameričanmi raz bude diať. Svojou analýzou však trafili do čierneho. Debata o tom, akým spôsobom majú Európania pokračovať v rokovaniach o Dohode s USA o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) a o Dohode o voľnom obchode s Kanadou (CETA), je poznačená strachom.

Úspešné skončenie rokovaní o TTIP a CETA by pre Merkelovú bolo obrovskou satisfakciou a dôkazom, že dokáže spájať krajiny v zásadných otázkach týkajúcich sa medzinárodnej hospodárskej spolupráce.

Najmä ide o to, že na starom kontinente existuje množstvo záujmových skupín, ktoré varujú, že plánované dohody so Spojenými štátmi a Kanadou by prispeli k zníženiu sociálnych a ekologických štandardov v Európe. Okrem toho sa veľa ľudí bojí úplnej straty kontroly nad svojimi dátami pre údajnú presilu koncernov ako Google a Apple.

Nemecká vláda patrí medzi hlavných zástancov obidvoch dohôd. Dokonca možno povedať, že z jej pohľadu TTIP a CETA predstavujú pokračovanie zjednocovania Európy, ktoré je najdôležitejším projektom Angely Merkelovej. EÚ sa momentálna nachádza v zlom stave a brexit je len jednou z mnohých príčin. Veľa kritikov zjednotenej Európy obviňuje nemeckú kancelárku zo zodpovednosti za množstvo ekonomických kríz, ktoré Európania zažili v poslednom desaťročí.

Úspešné skončenie rokovaní o TTIP a CETA by teda pre Merkelovú bolo obrovskou satisfakciou a dôkazom, že dokáže spájať krajiny v zásadných otázkach týkajúcich sa medzinárodnej hospodárskej spolupráce. Okrem toho by tým preukázala schopnosť upevňovať vzťahy s dôležitými západnými partnermi v zámorí, a to práve v čase, keď jej autorita v Európe klesá.

Ďalej by mala tému, pomocou ktorej by mohla zakryť napríklad problémy pri riešení migračnej krízy. Napokon podľa viacerých štúdií by ekonomický rozmach zažili nielen Nemci, ale z TTIP a CETA by vo forme množstva novovytvorených pracovných miest profitovalo veľa európskych krajín. Tým, že na budúci rok sa uskutočnia voľby do nemeckého snemu, naskytá sa celý rad výborných dôvodov, pre ktoré by väčšina voličov mohla znova podporiť Merkelovú.

Problém je v tom, že máme nedostatok informácií o veciach, ktorých sa TTIP a CETA týkajú. Denník Süddeutsche Zeitung nedávno napríklad upozornil na to, že v EÚ a Kanade sa uplatňujú porovnateľné sociálne štandardy. Nielen v Nemecku sa málo hovorí o tom, že každý rok odchádza z Európy do USA a Kanady veľa mladých ľudí práve preto, lebo si vážia množstvo pracovných príležitostí na liberalizovaných trhoch.

Momentálna situácia trochu pripomína časy studenej vojny, keď voči USA existovala obrovská predpojatosť. Samozrejme, treba dôkladne zvážiť všetky argumenty týkajúce sa obidvoch dohôd. Európania sa však v posledných rokoch dostali do množstva kríz práve preto, lebo nevedeli viesť otvorenú diskusiu a vychádzali výlučne z tých výsledkov, čo im sedeli najlepšie, ako sme to naposledy videli v prípade brexitu. Preto sa konečne musia naučiť diskutovať bez strachu.

Pritom treba brať do úvahy najmä tento kľúčový argument: chtiac-nechtiac, Európania sa čoskoro budú musieť zorientovať v nových mocenských pomeroch. Svetová veľmoc 21. storočia sa volá Čína. Spojené štáty a Kanada s ňou už úzko spolupracujú. Ak by Európania nedali zelenú slobodnému obchodu, tak obe strany by určite našli spoločné riešenia. Následné rokovania s dvomi obrami však budú oveľa zložitejšie ako prípravy na TTIP a CETA.

Autorka článku je korešpondentka denníka Wiener Zeitung na Slovensku

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #TTIP #CETA