Ako teória zlepšila zmluvy

V Štokholme sa v utorok začína „nobelovský týždeň“. Laureátmi Nobelovej ceny za ekonómiu, presnejšie povedané Ceny Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy, sú britský ekonóm Oliver Hart a fínsky vedec Bengt Holmström za ich príspevok k teórii kontraktov.

06.12.2016 09:00
debata

„Nové teoretické nástroje sú cenné pre pochopenie zmlúv a inštitúcií v skutočnom živote, ako aj pre pochopenie potenciálnych ús­kalí v oblasti navrhovania zmlúv,“ uviedla Švédska akadémia vied.

Svojou prácou vytvorili „komplexný rámec pre analýzu mnohých rôznorodých problémov v oblasti navrhovania zmlúv, rovnako ako aj pre určovanie platov pre vedúcich pracovníkov na základe výkonu, spoluúčasť pri poistení a privatizáciu činností verejného sektora“.

Hart a Holmström skonštruovali teóriu, ktorá sa dá používať na analýzu problémov vo vnútri organizácie, analýzu štruktúry firmy, úlohy vlastníckych práv v nej. Človek, ktorý pozná teóriu, vie napísať lepšie kontrakty pre manažérov. Teória, to nie sú presné návody, ale len modely. Ak vieme východiskové vlastnosti, dostaneme všeobecné odporúčania, algoritmy

Teória kontraktov napovedá, ako vystavať stimuly vo vnútri firmy. Ak som manažér a niekto iný je akcionár, teória by mala dať odpoveď na jednoduchú otázku. Koľko má akcionár zaplatiť manažérovi za zvýšenie zisku? Ciele majú byť štvrťročné alebo len ročné?

Ak má manažér mnoho druhov činnosti, ako vytvoriť také stimuly, aby jednu činnosť neuprednostňoval pred druhou? Napríklad na vysokých školách sa zisťuje spätná väzba študentov vo vzťahu k činnosti pedagógov.

Hart a Holmström sú významní vedci, ktorí si cenu zaslúžili, preto si ich teórie zaslúžia pozornosť aj na Slovensku. Oveľa viac ako práce šarlatánov, ktorí v ekonomickom živote hľadajú sprisahanie.

Nie je to však jediný ukazovateľ efektívnosti pedagóga. V opačnom prípade sa bude učiteľ usilovať zapáčiť sa študentom za každú cenu. Je jasné, že pedagóg sa zaoberá aj inou činnosťou, ktorá sa nepáči študentom, no je dôležitá.

V ekonomickej teórii rovnováhy existuje pojem úplný kontrakt. Je to pomyselný kontrakt, ktorý zohľadňuje všetky možné situácie. V tomto prípade nie je dôležité, kto má vlastnícke práva. Napríklad ak si niekto niekoho najme na prácu, všetky povinnosti najatého sa dajú uviesť v zmluve. Táto zmluva sa musí naplniť na základe rozhodnutia súdu. Nie je dôležité, kto koho najal.

Existujú iné stránky kontraktu, ktoré nie je možné v nej opísať. Napríklad ako sa prejavuje úloha vlastníka, človeka prijímajúceho rozhodnutia o osude firmy a aktív. Teória kontraktov vysvetľuje, čo je to vlastnícke právo z hľadiska toho, čo môžeme a čo nemôžeme zahrnúť do zmluvy. Ako sa písali kontrakty manažérov kedysi, takpovediac pred teóriou? Zle. Teraz lepšie.

Napríklad kontrakt manažéra mohol závisieť od kurzu akcií. Ukázalo sa, že ak odvetvie funguje dobre, aj ten najhorší manažér zarába. Len v posledných desaťročiach začali manažérom do zmlúv písať relatívne úspechy.

Ak napríklad manažér pracuje v určitom odvetví, nie je dôležité to, ako stúpli akcie firmy, v ktorej pracuje, ale ako stúpli v porovnaní s akciami iných firiem. Napríklad ak stúpa cena ropy, stúpajú ceny všetkých akcií ropných firiem.

V čase krízy amerického akciového trhu spôsobenej účtovnými podvodmi vo firmách sa objavilo mnoho otázok. Najvýraznejší podvod bol v americkej energetickej firme Enron, ktorá falšovala finančné účtovníctvo. Prebehla diskusia o stimuloch amerických manažérov. Po nej nasledovala reforma, ktorá sa dotkla audítorov, poradenských firiem a ratingových agentúr.

Po kríze sa objavila myšlienka o tom, že manažéri potrebujú dlhodobejšie stimuly. Pri podpise kontraktu manažéri dostávajú predkupné právo na akcie firmy, kde pracujú. Nemali by ho uplatňovať ihneď, ale až po určitom čase. Znamená to, že manažér má po určitom čase právo kúpiť si akcie za vopred určenú cenu.

Ak pracuje kvalitne, cena akcií stúpa, a on zarába na rozdiele medzi cenou určenou v kontrakte a cenou na burze. Môže sa zdať, že teória kontraktov sa mala objaviť už skôr. Teória a jej overovanie v praxi sa však objavili len nedávno.

Teória kontraktov sa nemusí použiť len v prípade firiem. Hart ju využil pri privatizácii amerických väzníc. Jedna jeho práca hovorí o tom, že ak súkromné firmy začínajú riadiť väznice, štát by sa mal postarať, aby veľmi nešetrili na väzňoch.

Teória kontraktov sa stala neoddeliteľnou súčasťou ekonomického vzdelania. Je súčasťou kurzov mikroekonómie pre doktorandov. Nie vždy a všade. Ľudia, ktorí pracujú vo finančnom sektore alebo v konzultačných službách, podstatu teórie kontraktov poznajú. Využívajú ju pri vytváraní zmlúv a stimulov v reálnych organizáciách, pri analýze kontraktov, ktoré uzatvárajú firmy, ale aj na prognostické účely.

Prvá práca Holmströma o teórii kontraktov sa datuje rokom 1979. Cituje sa dodnes. Niektoré práce z tejto oblasti napísal Hart už v roku 1988. Hart a Holmström sú významní vedci, ktorí si cenu zaslúžili, preto si ich teórie zaslúžia pozornosť aj na Slovensku. Oveľa viac ako práce šarlatánov, ktorí v ekonomickom živote hľadajú sprisahanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena za ekonómiu