Ovládne Česko Babiš so Zemanom?

Sobotkova vláda už strihá meter. Česi, Moravania a Slezania si v októbri zvolia novú Poslaneckú snemovňu.

06.01.2017 09:00
debata (7)

Nebudú to však bežné voľby: na víťazstvo ašpiruje Andrej Babiš s hnutím ANO, ktorému pristane prívlastok protestné či populistické.

Pripadá vám zvláštne, že ANO so sociálnou demokraciou a ľudovcami vládnu už tri roky? Lenže Babiš má dar zmocniť sa úspechov, aj keď sa o ne zaslúžili iní členovia vlády, a, naopak, dištancovať sa od vlastných kiksov. Občanom úspešne nahovára, že je alternatívou k starým politikom, ktorí mu hádžu polená pod nohy.

Dá sa očakávať, že v kampani bude sľubovať, že bude úplne iný premiér ako všetci predchádzajúci. Práve v tom spočíva riziko. ANO nie je ideovo ukotvené a Babiš mení názory ako ponožky. Podstatné pre neho je plávať na vlne verejnej mienky. Jeho vláda by pripomínala správnu radu firmy a manažérske riešenia by prevažovali vrch nad procedúrami parlamentnej demokracie.

Aby v budúcnosti nedochádzalo ku kríženiu politickej, ekonomickej a mediálnej moci, presadili ostatné strany s výnimkou ANO úpravu zákona o konflikte záujmov, ktorý by tvrdo dopadol práve na Babiša. Túto novelu však pred Vianocami prezident Zeman vetoval.

Miloš Zeman je cenným Babišovým spojencom. Obaja nešetria lichôtkami. Ak niečo ich vzťah nenaruší, môžu si vzájomne pomôcť. Babiš by najradšej zostavil jednofarebnú, pokojne aj menšinovú vládu. Na to by prezidenta potreboval. Zemanovi sa zase môže hodiť podpora ANO v budúcej priamej voľbe hlavy štátu. Tá prebehne za rok. Už tento rok na jar sa však Zeman má vyjadriť, či sa na nej zúčastní. Ak to tak bude, majú sa strany na čo tešiť. Zeman je politik, ktorý vie nastoľovať agendu – prostredníctvom škandalóznych výrokov, ktoré štiepia spoločnosť. Ďalšou špecialitou tohtoročnej parlamentnej kampane tak zrejme bude jej zatienenie kampaňou prezidentskou, ktorá bude oveľa viac personifikovaná. Lídri budú musieť reagovať na nápady kandidátov, a ich vlastné posolstvá bude počuť o to menej.

Kým Babiš dokáže dosiahnuť so Zemanom synergiu, zvyšok politického spektra čakajú problémy. Tradičná pravica – ODS a TOP 09 – má porážku istú. Ľudovci sa snažia dať dohromady blok so Starostami a s nezávislými, čo môže ich pozície posilniť. Komunisti s trochou šťastia dosiahnu rovnaký výsledok, hoci ANO vysáva aj ich elektorát.

Pozornosť sa tak upriami predovšetkým na ČSSD premiéra Bohuslava Sobotku. Vláda, ktorú zostavil, je úspešná a pravdepodobne vydrží až do konca volebného obdobia, čo sa od roku 2002 nestalo. Napriek tomu sociálni demokrati strácajú voliča. Na marcovom zjazde sa pokúsi predstaviť nové tváre a čerstvé programové body, najmä v daňovej a sociálnej politike. Lenže krátko predtým Zeman prezradí, či sa bude uchádzať o Pražský hrad. Tým môže vrcholnú akciu ČSSD zatieniť. Zvlášť ak sa na nej bude viesť spor, či sa k Zemanovi, ktorý kedysi – predtým ako jej začal škodiť – stranu viedol, primknúť, alebo nie. Sociálni demokrati sú už niekoľko mesiacov nervózni, niektorí sa dokonca začínajú zmierovať s vidinou druhého miesta. Sobotka musí zároveň bojovať za rozumné obsadenie vedenia ČSSD, programovú konzistentnosť aj za sebavedomý vstup do kampane.

Okrem toho má jeho vláda ešte niekoľko dlhov – napríklad zákony o referende, sociálnom bývaní, neziskových nemocniciach, lepšie čerpanie európskych fondov či rýchlejšiu výstavbu diaľnic. Kým Sobotka nebude vedieť, kam skôr skočiť, minister financií Babiš bude obchádzať republiku a srdečne debatovať s ľuďmi. Do kariet mu bude hrať aj letné spustenie bločkovej lotérie. Čo sa presne odohrá vo voľbách, ešte nevieme. Už teraz je však zrejmé, že v novodobej českej histórii to budú voľby zlomové.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš