Škrupinky

Keď Donald Trump dopredu vytrubuje, že na jeho prezidentskú inauguráciu príde do Washingtonu rekordne vysoký počet divákov, správa sa ako mnohí chvastúni pred ním.

19.01.2017 22:00
debata (30)

Ako Donald Trump sa prejaví vtedy, keď návštevu, ktorá podľa všetkých doterajších odhadov rekordná nemá byť, aj tak vyhlási za rekordnú. A jeho voliči mu to zhltnú.

Zhltnú to práve tak, ako zhltli nadnesené odhady jeho majetku a práve tak, ako hltajú, keď Trump pri zmienke o výške svojich budov k nim pridáva neexistujúce tucty poschodí. Politika, ktorá beztak už dávno pripomínala cirkusovú produkciu, sa konečne definitívne rozišla s realitou. Voliči, ktorí si dali nahovoriť, že žiadna pravda o svete, ktorý ich obklopuje, im nepomôže, pravdu odhodili ako neužitočnú záťaž. Žiadajú si len emócie, a tie im Trump ponúka.

Netreba si dať tými emóciami vytrieť zrak, akokoľvek hlučne ich budú do sveta Trumpove trúby vytrubovať. Nový americký prezident sa úradu ujíma s menšou než polovičnou podporou: prieskumy mu ju v týchto dňoch namerali zhruba 40-percentnú. Pripomeňme, že Bill Clinton sa svojej prvej vlády ujímal s 67-percentnou a George Bush junior s 57-percentnou popularitou. Nehovoriac o 68 percentách Baracka Obamu v čase jeho nástupu do funkcie.

Jednoducho, taktika podvodníka so škrupinkami, aká možno Trumpovi slúžila pri zavádzaní veriteľov po každom ďalšom jeho bankrote, by nás nemala zmiasť. Jeho víťazstvo nad tragicky nevhodnou kampaňou jeho protikandidátky z Demokratickej strany nebolo „obrovské“, ako to tvrdí on, pretože čisto z pohľadu počtu odovzdaných hlasov to dokonca nebolo víťazstvo nijaké. V americkom volebnom systéme vyhral legitímne, to však z neho ešte nerobí silného hráča.

Tým najväčším z jeho doterajších podfukov je, pravdaže, jeho kabinet. Ktovie, možno ani keby novú americkú vládu tvorili priamo v centrále Goldman Sachs, nemali by odvahu napchať kabinet svojimi ľuďmi takto otvorene.

Okrem týchto panáčikov z Wall Streetu bude šéfom diplomacie obchodník s ropou, šéfkou rezortu školstva žena, ktorá považuje verejné školstvo za „slepú uličku“, agentúry pre životné prostredie sa dostali do rúk popieračov klimatickej zmeny a tak ďalej. A úlohu strategického poradcu dostal v Trumpovej administratíve človek zodpovedný za šírenie krajne pravicovej agendy a „fake news“.

Takejto predstave „vlády“ by sa možno vysmial aj guru konzervatívnej revolúcie a ekonomickej deregulácie Ronald Reagan. A lesk jej sotva dodajú spojenci typu Nigela Faragea, ktorý na rozdiel od mnohých znechutených celebrít na Trumpovej inaugurácii zrejme chýbať nebude. Alebo Marine Le Penovej, ktorá sa už nevie dočkať, kedy začne splácať svoje dlhy Vladimirovi Putinovi z francúzskeho štátneho rozpočtu.

O tom, komu a ako bude splácať svoje dlhy nový americký prezident, nevieme nič, pretože medzi svoje špecifiká zahrnul i to, že na rozdiel od svojich predchodcov odmietol Američanom zverejniť svoje daňové priznanie. Ono sa to však určite časom vyjaví. Na jeho činoch.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #inaugurácia prezidenta