Dobrá správa. Alebo nie?

Pri správe o klesajúcom príleve migrantov si mnoho Európanov s úľavou vydýchlo.

14.02.2017 11:00
debata (6)

Celkový počet podaných žiadostí o azyl klesol v minulom roku o 9 % oproti roku 2015. Navyše od septembra tieto čísla ešte sľubnejšie a stabilne klesajú. Počet žiadostí v treťom štvrťroku 2016 klesol o 15 % v porovnaní s rovnakým štvrťrokom roku 2015. Frontex uvádza, že celkový počet príchodov na grécke ostrovy sa v roku 2016 znížil o dve tretiny. Dobré správy! Ja mám však strach. Noc pred búrkou je vždy zdanlivo pokojná.

Dobrá správa je, že ustupujúci prílev migrantov nám dáva čas sa nadýchnuť a zlepšiť zlyhávajúci migračný systém bez verejnej hystérie. Európska únia získala čas vyriešiť aspoň niektoré zo svojich vnútorných nezhôd. Krajiny dostali tiež priestor na vydýchnutie, aby upokojili verejnosť presvedčivými opatreniami, ktoré sa vysporiadajú s migračnými tokmi pred voľbami v Nemecku, vo Francúzsku a v Holandsku. Nacionalistické, ultrapravicové či populistické strany a domáci extrémisti teraz ťažšie ťažia z protiimigrač­ných nálad.

Tí Európania, ktorí sa boja straty kultúrnej identity, práce a bezpečnosti, môžu lepšie spať. Zlá správa je, že sme nevyužili tento čas na to, aby sme modernizovali náš nespoľahlivý migračný systém, aby sme boli lepšie pripravení čeliť migračným prílevom v budúcnosti.

Európska únia si zaslúži aj pochvalu: zaviedli sa viaceré dôležité opatrenia. Posilnenie právomocí, rozpočtu a personálu Frontexu a Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže vyústilo do rýchlejšieho spracovania príchodov a lepšej organizácie odchodov tých, ktorým bolo zamietnuté právo zostať. Dohoda s Tureckom pomohla znížiť masové príchody do Grécka. Únia pracovala na uzatvorení podobných dohôd s ďalšími krajinami a poskytovala financie aj inú pomoc s cieľom zlepšiť podmienky ľudí v problémových oblastiach.

Obávam sa, že toto nestačí. Obávam sa, pretože viem, že prijaté opatrenia sa ľahko prezentujú, hovoriac, že riešia hlavné príčiny. Ale korene problému sa nevyriešia ľahko. Konflikt v Sýrii, chaos naprieč celým Blízkym východom, vojenské a politické spory, ako aj extrémna chudoba v Afrike sa zázračne nepremenia na stabilitu zo dňa na deň. Dokonca aj napriek nesmiernemu množstvu finančných prostriedkov a politického nadšenia potrvá zmiernenie týchto problémov veľa rokov. A ani naše prostriedky, ani náš zápal nie sú nekonečné.

Vykonali sme určité kroky k zabezpečeniu a správe vonkajších hraníc. Zásadnejším spôsobom sme však nepokročili  v tom, ako prispôsobiť náš európsky migračný a azylový systém meniacej sa realite sveta.

Chránime hranice a nevpúšťame ľudí dovnútra, aby sme zvýšili našu bezpečnosť. V skutočnosti možno robíme opak.

Chlácholivé čísla a mantra „riešenia hlavných príčin“ nám umožňujú predstierať, že môžeme migráciu ľudí zastaviť. Nemôžeme. Je v našom vlastnom záujme to priznať a rozhodnúť sa, čo spravíme s tými, ktorí sa musia presťahovať. Je potrebné ďalšie úsilie na posilnenie našich schopností prijať a integrovať migrantov, vytvoriť im pracovné miesta a dať príležitosť, aby prispeli do spoločnosti. Ešte sme neprišli na to, ako efektívne spolupracovať naprieč celou úniou s cieľom zdieľať hodnotné spravodajské informácie na zvýšenie bezpečnosti.

Komisia navrhla aktualizáciu azylového systému, ale rokovanie potrvá roky. Nie som si istá, či si môžeme dovoliť taký luxus. Ďalšia kríza môže byť už za rohom. Príchody do Talianska sú najvyššie, aké boli kedy zaznamenané, a väčšina ľudí prichádza zo západnej Afriky. Teplejšie počasie môže priniesť ďalší prílev, ktorý vyvolá smršť verejnej hystérie. A potom všetko dobré, čo bolo vykonané, a všetok pokrok, ktorý bol dosiahnutý, bude stratený. Zároveň to v celej Európe privedie k moci nacionalistické strany.

Obávam sa, pretože viem, že prezident Trump práve podpísal znepokojujúce nariadenia, ktoré zakazujú nielen utečencom, ale aj mnohým moslimom vstúpiť do USA. Tým sú akoby vystavení pocitu ešte zúfalejšieho a nespravodli­vejšieho obvinenia zo všetkých nešťastí sveta. Chránime hranice a nevpúšťame ľudí dovnútra, aby sme zvýšili našu bezpečnosť. V skutočnosti možno robíme opak. Viem si predstaviť, ako fanatici z ISIS len sedia a relaxujú. Menej zúfalých ľudí na ceste do Európy a USA? Viac ľudí na nábor pre ISIS! Obviňovaní, nenávidení, spoločnosťou opomínaní ľudia z extrémne chudobných a vojnou poznačených regiónov možno nemajú inú možnosť, než žiť na území kontrolovanom ISIS a pridať sa k nemu. Zo zúfalstva.

Promigračne zmýšľajúcich ľudí označujú za idealistov. Ale ja som veľmi pragmatická osoba. Len považujem tento idealizmus za presvedčivý. Je pragmatické zaviesť fungujúci systém na regulovanie migračných prílevov. Je klamlivé predstierať, že môžeme každého oddeliť múrom. Je pragmatické pomôcť tým najzúfalejším a najzraniteľnej­ším. Je klamlivé myslieť si, že bojuješ proti terorizmu tým, že zakážeš moslimov a zúfalých ľudí pripravíš o miesto, kam sa uchýliť. Je pragmatické očakávať, že život, identita a príjem jednotlivca budú vždy chránené. Je klamlivé veriť, že populisti a extrémne nacionalistické vlády zamýšľajú alebo vedia, ako toto všetko zabezpečiť.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #migranti