Partnermi aj po brexite

Veľká Británia a Slovensko majú mnoho spoločných záujmov. V neposlednom rade je to prosperujúci obchod medzi našimi krajinami a bezpečnosť regiónu, v ktorom žijeme.

03.03.2017 08:00
debata

Preto v piatok, počas mojej návštevy na Slovensku, chcem vyslať jasný odkaz: naše silné väzby sa nevytratia po odchode Británie z Európskej únie.

Napriek tomu, že sme sa rozhodli vystúpiť z klubu EÚ, neobraciame sa chrbtom našim susedom v Európe. Veľká Británia chce aj naďalej zostať dobrým európskym aj globálnym občanom. Naše krajiny už spoločne dosiahli veľmi veľa. Spojené kráľovstvo je v prvej päťke topdestinácií pre slovenský export a náš vzájomný obchod narástol len za posledné dva roky o pôsobivých 30 percent.

V Británii momentálne žije a pracuje okolo 90-tisíc Slovákov a zhruba 2-tisíc Britov zasa u vás na Slovensku. Nič by sa nemalo zmeniť ani pre jednu skupinu po našom odchode z EÚ.

V oboch krajinách máme prosperujúci automobilový priemysel. Slovensko je dokonca svetovým lídrom v produkcii áut vďaka závodom Volkswagen, Kia a PSA Peugeot Citroen, ktoré tu už dlhšie pôsobia. A Slovensko bolo úspešné aj pri získaní najnovšej investície jednej z najznámejších britských automobiliek – Jaguar Land Rover, ktorá sa tu rozhodla vybudovať svoju fabriku a vyrábať najnovší model Discovery už od budúceho roka.

Je zaujímavé vedieť, že každé siedme auto vyrobené Slovensku sa predá a jazdí u nás v Británii. Stavať na už existujúcich obchodných väzbách je dôležité pre obe naše krajiny. Zavádzanie bariér v obchode nie je v záujme nikoho v Británii ani na Slovensku.

Presne toto sú dôvody, prečo sa snažíme o dosiahnutie novej komplexnej dohody o voľnom obchode s EÚ. Dohody, ktorá nám dovolí čo najvoľnejší možný obchod tovarov a služieb medzi Veľkou Britániou a členskými štátmi Európskej únie.

Obchod, samozrejme, nie je naším jediným spoločným záujmom. V Británii momentálne žije a pracuje okolo 90-tisíc Slovákov a zhruba 2-tisíc Britov zasa u vás na Slovensku. Nič by sa nemalo zmeniť ani pre jednu skupinu po našom odchode z EÚ. A, samozrejme, bolo v našom záujme poskytnúť garancie v tejto oblasti už skôr. Pre tých, ktorí si vybudovali svoje zázemie – pracovné aj osobné – v zahraničí, a ktorí prispievajú k chodu našej ekonomiky, by bolo férové vedieť čím skôr, aký bude ich štatút do budúcnosti. Z tohto dôvodu je pre nás dohoda v tejto oblasti topprioritou, hneď po začatí formálnych vyjednávaní ohľadom nášho nového partnerstva s EÚ.

Okrem toho máme obrovský záujem na zachovaní bezpečnosti v Európe a ochrane našich občanov. Či už je to pri napĺňaní sankcií voči Rusku, zdieľaní informácií v boji proti terorizmu, alebo pri ochrane vonkajšej hranice Európy. Sme odhodlaní stáť po boku našich spojencov. Vieme však, že sami to nedokážeme. Ako členské krajiny NATO obe naše krajiny chápu dôležitosť spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti. V časoch, keď musíme čeliť rastúcej obave z možných bezpečnostných hrozieb naprieč kontinentom, je spolupráca a solidarita absolútne nevyhnutná.

Preto chceme pokračovať v úzkom partnerstve so slovenskými ozbrojenými zložkami – pozemnými aj leteckými, s vašimi policajnými zložkami a so spravodajskou komunitou. Keď sa pozeráme dopredu na proces vyjednávania o našom odchode z Európskej únie, robíme tak v duchu priateľstva a dobrej vôle. Chceme vidieť úspešnú Európsku úniu, tak ekonomicky, ako aj spoločensky. Toto je v záujme nielen samotnej EÚ, ale aj v záujme Veľkej Británie. Uchádzame sa o nové, pozitívne partnerstvo. Partnerstvo, ktoré je založené na spoločných hodnotách, dôvere, voľnom obchode a pokračujúcej spolupráci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Slovensko #Brexit