Europrokurátor proti podvodom

V Európskej rade sa tento týždeň diskutovalo o podobe budúcnosti Európy s 27 členskými štátmi na základe Bielej knihy z dielne Európskej komisie.

11.03.2017 09:00
debata (5)

Súbežne s tým sa Európskej rade podarilo pozoruhodné rozhodnutie: 17 členských štátov EÚ podnikne ďalší krok vpred a vytvorí Úrad európskeho prokurátora. Výrazne sa tým zlepší schopnosť zúčastnených krajín bojovať proti finančnej trestnej činnosti a chrániť peniaze daňových poplatníkov EÚ.

Vďaka úradu Európskeho prokurátora sa výrazne zlepší schopnosť zúčastnených krajín bojovať proti finančnej trestnej činnosti a chrániť peniaze daňových poplatníkov EÚ.

Nezávislý európsky prokurátor bude mať čoskoro možnosť vyšetrovať určité cezhraničné prípady a podávať žaloby na páchateľov priamo na národných súdoch. V čase, keď „viac Európy“ nie je práve najpopulárnejšia myšlienka, sa tento smelý krok smerom k spoločnému využívaniu suverenity môže zdať prekvapujúci.

No zredukovať rozpravu o budúcnosti Európy len na čiernobielu voľbu toho, či si želáme viac alebo menej Európy, je zavádzajúce a príliš zjednodušujúce. V skutočnosti ide v tomto prípade o vynikajúci príklad možného budúceho smerovania pre EÚ27: Tí, ktorí chcú, robia viac – pričom dvere pre ostatných, ktorí by sa chceli pridať neskôr, zostávajú otvorené.

Z dôvodu cezhraničných podvodov prichádzajú národné rozpočty v celej Európe každoročne minimálne o 50 miliárd eur na príjmoch z DPH. Dochádza k tomu vtedy, keď podvodníci kupujú tovar z inej krajiny EÚ bez toho, aby zaplatili DPH, a následne tento tovar predajú ďalej v domácej krajine za vyššiu cenu vrátane DPH, no vybratú daň nepostúpia daňovému orgánu.

Nekonanie vo veci týchto cezhraničných podvodov pritom predstavuje veľkú ranu pre verejné financie aj pre dôveryhodnosť únie. V dôsledku obchádzania vnútroštátnych predpisov a vyhýbania sa trestnému stíhaniu zároveň plynú páchateľom zisky z nadnárodnej organizovanej trestnej činnosti vo výške niekoľko miliárd eur ročne. Aj napriek výnimočne prísnym predpisom a kontrolám dokážu páchatelia trestnej činnosti v niektorých prípadoch získavať podobnými metódami peniaze aj z fondov EÚ. To musí prestať.

Prokurátori jednotlivých členských štátov odvádzajú vynikajúcu prácu a aktívne stíhajú prípady podvodov. Ich nástroje na boj proti rozsiahlej cezhraničnej finančnej trestnej činnosti sú však obmedzené a pomalé.

Môžu sa síce rozhodnúť pre ad hoc spoluprácu pomocou spoločných vyšetrovacích tímov, s tým sa však obvykle spájajú zdĺhavé postupy. Kedykoľvek je potrebné zaistiť peniaze alebo dôkazy v zahraničí, alebo keď je nutné, aby vyšetrovanie prebehlo rýchlo a súbežne v rôznych krajinách, prokurátori na to jednoducho nie sú dostatočne vybavení.

Európsky prokurátor poskytne práve tieto chýbajúce nástroje: rýchle vyšetrovania v rámci celej EÚ a výmenu informácií v reálnom čase. Jeho úrad bude zároveň spolupracovať s delegovanými prokurátormi z každej zo 17 zúčastnených krajín, čím sa prepoja vnútroštátne odborné znalosti, ktoré bude možné koordinovať na úrovni EÚ.

Chceme vytvoriť silný, nezávislý a efektívny subjekt, ktorý bude rozvíjať odborné znalosti v boji proti finančnej trestnej činnosti v celej EÚ. Dalo by sa to porovnať s talianskou prokuratúrou na boj proti mafii, ktorá priniesla zásadný zvrat v boji proti trestnej činnosti mafie za posledných 20 rokov.

Sedemnásť členských štátov teraz podnikne kroky vpred v tejto oblasti a veríme, že sa pridajú aj ďalší. Predpokladáme, že čoskoro budeme mať 19 alebo dokonca 20 zakladajúcich členov. Komisia vždy pracuje pre všetky členské štáty a táto politika je otvorená pre všetkých, no tí, ktorí chcú začať konať už teraz a predstaviť svojim daňovníkom výsledky po troch rokoch rokovaní, by nemali byť brzdení.

Ide o príklad toho, ako dokážeme robiť viac v spolupráci s krajinami, ktoré chcú tiež robiť viac. V dnešnej Európe sa to už deje – euro, Schengen, patent EÚ. A teraz sa to začína diať aj v inej oblasti, ako je hospodárstvo.

Prostredníctvom Bielej knihy z dielne Európskej komisie z 1. marca sme minulý týždeň odštartovali rozsiahlu diskusiu o budúcnosti spojenej európskej 27. Existuje viacero ciest, ktorými sa môžeme vydať.

Dynamika súvisiaca s problematikou európskeho prokurátora jasne dokazuje jednu vec: ďalšia európska integrácia – a to aj v citlivých oblastiach ako súdnictvo – je jednou z realistických možností. Nie je potrebné, aby všetci napredovali rovnakým tempom, no potrebujeme, aby sa všetci týmto smerom aspoň vydali.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Jean-Claude Juncker