Bojovať za silnejšiu Európu!

Európa, máš narodeniny! 25. marca 1957, pred 60 rokmi, podpísali zakladajúce štáty Rímske zmluvy. Tento dátum je hlboko vrytou značkou na ceste najúspešnejšieho projektu slobody, mieru a blahobytu, aký svet dosiaľ videl!

24.03.2017 09:00
debata (14)

To je dôvod na radosť. Po 60 rokoch však Európa stojí na rázcestí. Finančná kríza a zvládnutie prílivu migrantov nekompromisne odhalili slabiny európskeho projektu zjednotenia. O pár dní Británia oznámi svoj zámer vystúpiť z Európskej únie.

Veľa ľudí má pocit, že zo spoločnej Európy už neprofitujú, že ich opustila. Musíme to zvrátiť. Bojovať za Európu znamená brať vážne sociálny rozmer európskeho projektu.

To je varovný signál. Musíme sa zjednotiť na tom, čo pre nás Európa znamená, kam s ňou cielime a čo sme ochotní pre to urobiť. V tom spočíva skutočný význam tohto výročia z Ríma.

Európsky projekt zjednotenia je dnes napádaný ako málokedy predtým: zvnútra, zvonku, populistami, ktorí ponúkajú jednoduché riešenia, autokratmi, ktorí sú proti našim hodnotám. Títo všetci chcú Európu rozobrať alebo dokonca zničiť.

Je mi jasné, že cesta európskeho zjednotenia je správna a tá jediná. Nenavrávajme si však: v tomto svete otriasanom krízami, v ktorom sa tak veľa z toho spoľahlivého pominulo, môžu štáty Európy svoje záujmy a hodnoty úspešne obraňovať len vtedy, ak budú hovoriť jedným hlasom. Žiadna krajina v Európe, ani Nemecko, toto viac nezvládne sama. Spoločne sme neporovnateľne silnejší ako len súčet všetkých jednotlivých štátov dohromady. Kvôli tomu sa musíme viac zomknúť.

Toto 60. výročie musí byť preto plameňom nádeje, výzvou bojovať za Európu. Nesmieme ostať ticho, keď je v stávke koniec európskej jednoty. Bojovať za Európu znamená hájiť naše spoločné, čiže európske, hodnoty. Tú Európu, ktorá nám po celé desaťročia zabezpečovala slobodu a stabilitu, chceme urobiť schopnejšou pre budúcnosť.

Štátoprávnosť a demokracia, vzájomná solidarita a naša mnohorakosť tvoria základy európskeho projektu. Za týmto si musíme stáť smerom dovnútra i von. Bojovať za Európu znamená aj stáť si za tým, čo sme dosiahli. Rozklad našej integrácie nás neposunie ďalej.

Spoločne sme prekonali štátnu dlhovú krízu. Pracujeme na tom, aby všetci v eurozóne mohli hľadieť vpred s presvedčením, že sa všade vráti nový rast a s novými pracovnými miestami vzniknú aj nové perspektívy. Na to je potrebné hospodársku a menovú úniu ďalej prehlbovať. Nie preto, aby sme sa tak ohraničili, ale preto, lebo spoločnou menou sme tak úzko spojení ako nikdy predtým.

Musíme však ísť ďalej: historická úloha, pred ktorou teraz stojíme, spočíva v dosiahnutí lepšej a silnejšej Európy. Spoločne musíme do EÚ investovať a tento najdôležitejší projekt mieru a blahobytu našich čias urobiť schopným pre budúcnosť:

Po prvé, v európskej zahraničnej a bezpečnostnej politike je čas rozlúčiť sa s predstavou, že my v Európe nenesieme sami zodpovednosť za našu bezpečnosť. Tá veta je správna, Európa musí byť konečne dospelá. Partnerstvo s USA a NATO sú piliermi transatlantického spoločenstva. Ale EÚ musí byť schopná samostatne čeliť krízam a konfliktom vo svojom susedstve. Prvé kroky boli urobené, v ďalších treba pokračovať.

Po druhé, potrebujeme ochranu európskych vonkajších hraníc, ktorá si skutočne zaslúži toto pomenovanie. V rámci Európy hranice stratili veľa zo svojho významu. To je obrovský výdobytok. Ale takisto silné vonkajšie hranice. Uprostred krízy v našom susedstve a prílivu migrantov vidíme, aká dôležitá je efektívna ochrana našich hraníc.

Komu je Schengen milý, tomu musí byť drahá aj ochrana vonkajších hraníc. Veľa sa už pohlo vpred, ale musíme urobiť viac. Je to európska úloha, ktorá sa týka všetkých, nielen tých z nás, ktorí sú týmto najviac postihnutí.

Po tretie: Európa musí byť lepšia aj v oblasti vnútornej bezpečnosti. Boj proti terorizmu je spoločnou snahou. Tu môžeme, tu musíme byť lepší, lepšou spoluprácou a vzájomnou výmenou. Ľudia v Európe by nemali mať strach. Či už v Bruseli, v Paríži, v Berlíne, alebo kdekoľvek inde. Sloboda a bezpečnosť idú ruka v ruke.

A po štvrté, musíme si oveľa viac pripomínať, že európsky sľub bol vždy zároveň sľubom blahobytu. Vnútorný trh väčšinu obdaril na dlhý čas blahobytom. Veľa ľudí má však pocit, že zo spoločnej Európy už neprofitujú, že ich opustila. Musíme mať pre to pochopenie a zvrátiť to. Bojovať za Európu preto znamená posilniť vnútorný trh a brať vážne sociálny rozmer európskeho projektu.

Potrebujeme nové rámcové podmienky na rast a blahobyt. A k tomu patria európske investície do digitálnej infraštruktúry a do vzdelávania a výskumu. Nie sme čistí platcovia a čistí poberatelia, ale všetci sme čistí výhercovia v Európe, ak sa nám podarí prostriedky lepšie využiť a ak budeme zároveň všetci ochotní chopiť sa potrebných reforiem na udržanie konkurencieschop­nosti.

Chceme stáť vedľa seba, aby z Ríma vyšiel signál: my Európania prikladáme ruku k dielu, zasadzujeme sa za Európu, chceme to robiť lepšie! Podarí sa nám to, keď nepodľahneme strachu, keď odvážne a sebavedome oživíme európskeho ducha, keď nás budú nasledovať a keď spochybníme aj niektoré národné nálady.

Nemecko je na to pripravené.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Sigmar Gabriel