Kam sa ženieš, ľudstvo?

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil Arktídu. A nesklamal. Poukázal na skutočnosť, že Arktída sa otepľovala už v 30. rokoch minulého storočia. Súčasná klimatická zmena preto podľa neho nie je spôsobená ľudskými aktivitami, nedá sa zastaviť, a treba sa jej najmä prispôsobovať.

05.04.2017 09:00
debata (37)

Takáto interpretácia je v rozpore s vedeckým poznaním, a zdá sa, že spochybňovanie rozhodujúcej úlohy človeka v otepľovaní planéty naberá na sile nielen v Rusku. Preto je potrebné zamyslieť sa, kam kráčame, či skôr, kam sa to vlastne ženieme.

Klimatickú zmenu nemožno zastaviť a musíme sa jej prispôsobovať? Prečo potom svetovo uznávaní klimatológovia poukazujú na potrebu čo najrýchlejšie eliminovať používanie fosílnych palív? Zabrániť najhorším dôsledkom otepľovania znamená nečakať ani chvíľu.

Ako prvé treba zrušiť hľadanie akýchkoľvek ďalších fosílnych zdrojov a výstavbu nových uhoľných elektrární. Do troch rokov je potrebné zrušiť všetky dotácie do uhlia, ropy a zemného plynu. Znamená to, že globálne si spotrebitelia priplatia za lietanie, pohon áut či elektrinu najmenej 500 miliárd dolárov ročne.

Ďalej je nutné zaviesť minimálny poplatok za oxid uhličitý vo výške 50 dolárov za tonu. Priemerná štvorčlenná rodina na Slovensku by si tak ročne priplatila ďalších asi 1 500 eur. Od roku 2030 by sme mali zakázať prevádzku všetkých uhoľných elektrární a predaj automobilov so spaľovacím motorom.

Konštrukcia všetkých budov by nemala byť spojená so žiadnymi emisiami CO2. Od roku 2040 by ropa nemala figurovať v energetickom mixe a v rovnakom čase by sme mali byť schopní nahradiť cement. Od roku 2050 už by vo veľkom malo prebiehať aktívne odčerpávanie CO2 z atmosféry.

Nereálne? Zrejme áno. Aj v prípade, že uspejeme, bude extrémnym horúčavám s rizikom úmrtia vystavených o 350 miliónov ľudí viac ako dnes. Globálna migrácia patogénov, škodlivých húb, plesní či najrôznejšieho hmyzu, ktorú sme už naštartovali, prinesie obrovské zdravotné, potravinové a bezpečnostné výzvy aj bez ďalšieho otepľovania.

Zabrániť najhorším dôsledkom otepľovania znamená nečakať ani chvíľu. Ako prvé treba zrušiť hľadanie akýchkoľvek ďalších fosílnych zdrojov a výstavbu nových uhoľných elektrární.

Ak OSN upozorňuje na najhoršiu humanitárnu katastrofu od druhej svetovej vojny, s viac ako 100 miliónmi ľudí ohrozenými hladomorom, rátajme s tým, že v nadchádzajúcich desaťročiach pribudnú ďalšie stovky miliónov.

Ak neuspejeme, situácia bude oveľa horšia. Planéta by sa nakoniec oteplila o ďalšie štyri, ale pokojne aj o desať stupňov Celzia. Časti trópov a subtrópov by sa stali dlhodobo neobývateľné. Zdá sa, že momentálne sme vykročili smerom k tomuto scenáru.

Prečo? Ruský prezident nie je vo svojich názoroch osamotený. Úspešne mu sekunduje prezident USA Donald Trump, ktorý sa snaží zrušiť prakticky všetky významnejšie (a aj tak nedostatočné) opatrenia Obamovej administratívy na ochranu podnebia (a, naopak, zvýšiť zbrojný rozpočet, akoby tanky a rakety mohli rozstrieľať CO2).

Nezaháľa ani kanadský premiér Trudeau, ktorý síce úlohu človeka nespochybňuje, plánuje však naďalej rozširovať ťažbu a vývoz ropy. Pritom Kanada už dnes patrí v prepočte emisií CO2 na obyvateľa medzi jasných uhlíkových zločincov, ktorým konkuruje azda už iba Austrália alebo Saudská Arábia.

Plánované záväzky sa nechystá plniť ani bohaté Nórsko, kde emisie CO2 neklesajú, ani keď každý štvrtý tamojší predaný automobil poháňa elektrina. Jediný svetlý moment azda možno vidieť v miernom poklese spotreby uhlia v Číne, hoci štatistiky z tejto krajiny sa už priam notoricky skresľujú.

Koncentrácia CO2 v atmosfére sa za posledné dva roky zvýšila o rekordné hodnoty. Popredný nemecký klimatológ Hans Joachim Schellnhuber vyzýva svojich kolegov, aby protestovali proti vzostupnej vlne klimaskepticizmu a „vyšli do ulíc“. Áno, ide o naivnú predstavu. Vracia nás však k úvodnej otázke: Ľudstvo, kam naozaj kráčaš?

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #globálne otepľovanie