Obaly, plasty, smeti

Nie je tajomstvom, že Zákon o odpadoch č. 79/2015 vyvolal nielen pri vytváraní, ale najmä po jeho prijatí veľkú polemiku a kritiku. Zdá sa, že jeho realizácia dáva aj po krátkom čase platnosti za pravdu práve kritikom. K nim sa paradoxne pripájajú už aj tí, o ktorých bolo známe, že sa autorsky na tvorbe zákona podieľali a za jeho prijatie lobovali.

07.04.2017 09:00
debata (2)

Nový zákon sľuboval občanom ako „bonus“ za kvalitnejšiu separáciu komunálneho odpadu nižšie poplatky, nižšie „smetné“. Mal priniesť i zvýšenie podielu recyklácie odpadu a docieliť väčší poriadok v nakladaní s odpadmi. Prispieť k tomu mala i prijatá filozofia v zodpovednosti za vznikajúci odpad „od kolísky po hrob“.Táto zásada bola asi najväčším pozitívom nového zákona. Je logické, že ten, kto prichádza na trh s výrobkom, ktorý je budúcim potenciálnym odpadom, by mal najlepšie vedieť, ako tento odpad zhodnotiť.

Neprekvapuje, že zber odpadu, jeho prípadná separácia a zhodnotenie niečo stoja. Aj preto zákon umožnil i kumuláciu zodpovednosti jednotlivých výrobcov (a tých, čo na trh uvádzajú výrobky, budúci odpad) do organizácií zodpovedných výrobcov (OZV). Tieto organizácie majú manažovať a logisticky zabezpečovať na základe zmlúv s obcami tok prúdu odpadov – od jeho vzniku cez separovaný zber až po jeho zhodnotenie. Už v začiatkoch sa ukazovalo, že pre OZV by to mohol byť celkom zaujímavý biznis. Výrobca zaplatí za „starostlivosť“ o budúci odpad, časť príspevkov ide na réžiu OZV, časť zaplatia obciam, resp. zberovým firmám. Obciam platia len za odobratý a zhodnotiteľný odpad, ale „dobre vyseparovaný“ odpad môžu i dobre predať na recykláciu. OZV nie sú „neziskovými organizáciami“ a dobre zorganizovaný a realizovaný separovaný zber im určite môže priniesť i slušný zisk.

Asi aj preto sa po prijatí zákona spustila masívna reklamná kampaň na získanie čo najväčšieho počtu zazmluvnených obcí. Veď viac zmlúv, viac peňazí. Známa bola hlavne reklama o múdrom starostovi a o tom, ako občanov naučia správne odpad separovať. Občania očakávali, že zlepšeným separovaním sa zníži „smetné“, príroda možno očakávala menej skládkovaného odpadu. Realita je však iná. Občania začali nedávno platiť „smetné“ na tento rok rovnako, resp. niekde i viac, ako vlani a ani podiel skládkovania sa neznížil. Veľmi zaujímavé sú pokyny pre občanov, ako majú kvalitne separovať. Podľa niektorých inštrukcií patria medzi „plasty“ napr. PET fľaše od minerálnych vôd, nealkoholických nápojov, aviváží a tekutých pracích prostriedkov či šampónov, ale nepatria sem už znečistené plasty, molitan, plastové obaly znečistené olejovými a ropnými látkami.

Jedna OZV dokonca podľa inštrukcie uvedenej na žltej zbernej nádobe pre plasty zakazuje vkladať i plasty okrem „čistých“ obalov. Kam však potom dávať napr. obaly z polyetylénu? Darmo, pre niektoré OZV zrejme nie je plast ako plast, obal ako obal. Pritom sa natíska otázka, či na skládke viac škodí vytekajúci zvyškový olej z fľaše alebo trochu minerálky? Zvláštne potom pôsobia požiadavky niektorých subjektov, zodpovedných výrobcov, aby sa na nákladoch za zber a zhodnotenie odpadu okrem nich podieľali i obce, či požiadavky na zmenu legislatívy z dôvodov zvýšených nákladov pre poplatky OZV. Asi sa pozabudlo, že na separovanom zbere sa už obce a občania finančne podieľajú.

Zodpovední výrobcovia majú určite nástroje na kontrolu činnosti a hospodárenia OZV, ktorých sú vlastne majitelia. Sú však i iné nástroje, ako môžu znižovať poplatky – napr. vratné obaly, recyklovateľné obaly, obaly s nižšou gramážou atď. Ale bolo by asi jednoduchšie, aby platili viac i občania.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon o odpadoch