Orbánova odplata dobrodincovi

Maďarský parlament prijal v zrýchlenom konaní novelu vysokoškolského zákona. Jej nevypovedaným zámerom je znemožniť ďalšie pôsobenie Stredoeurópskej univerzity (SEU) v Budapešti a zamedziť jej zakladateľovi Georgeovi Sorosovi ovplyvňovať verejný život v Maďarsku.

11.04.2017 09:00
debata (51)

Ide pritom o univerzitu, ktorá je podľa hodnotenia akademických agentúr najlepšou vzdelávacou inštitúciou vo východnej Európe. Naši južní susedia riešia v ostatnom čase niekoľko problémov, ktoré súvisia s fungovaním mimovládnych inštitúcií.

Je známe, že okrem SEU Soros podporuje aj projekty Maďarského helsinského výboru, ktorý uspel v súdnom spore s maďarskou vládou vo veci dvoch emigrantov z Bangladéša. Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu nariadil vláde vyplatiť odškodné a súdne trovy v celkovej výške 46,1 tisíca eur. Fideszácke špičky vyzvali vládu, aby odmietla zaplatiť, lebo trovy má uhradiť Soros, ktorý „má aj tak dosť peňazí“.

Nie je tajomstvom, že koaličné zoskupenie Fidesz + KDNP je alergické na aktivity Sorosovej Nadácie otvorenej spoločnosti. Novela zmieneného zákona je vyústením odporu voči všetkému, čo severoamerický filantrop v Maďarsku realizuje. Podľa ministra pre ľudské zdroje Zoltána Baloga nie Kremeľ, ale Soros je bezpečnostnou hrozbou pre krajinu, lebo podporuje kritikov premiéra Viktora Orbána.

Predkladatelia novely na parlamentnej pôde argumentovali, že Sorosove peniaze pripravujú študentov SEU na zvrhnutie vlády. Podľa poslanca Pétera Haracha aj demonštrácie na námestiach miest dokazujú, že „SEU je dôstojníckou školou armády, ktorá pripravuje absolventov na tvrdý boj proti maďarskej spoločnosti“.

Orbán v podstate kopíruje Putinovu politiku voči Sorosovi. Moskva bola prvá v útokoch na mimovládne organizácie v Ruskej federácii. Maďarská odplata sa tak logikou, štýlom a mytológiou nápadne podobá na putinovskú kampaň proti americkému miliardárovi.

Prečo Putin nechce Sorosa? Vraj existuje spojitosť medzi udalosťami v Gruzínsku (2003) a na Ukrajine (2004) a peniazmi, ktoré Soros v tých regiónoch investoval. Fanúšikovia konšpiračných teórií dokážu pohotovo „vytiahnuť“ dôkazy, že americký miliardár v podobných kauzách sa vždy prezentoval ako priateľ „farebných revolúcií“ a Putin, naopak, ako ich nepriateľ.

Čoho sa však obáva Orbán? Do prvého ročníka v akademickom roku 2016/2017 na SEU prijali študentov a študentky zo severnej Afriky, z Jor­dánska, zo Sýrie, z Iraku, Iránu, Ruskej federácie, Ukra­jiny, Gruzínska, Ka­zachstanu, Kir­gizska, ako aj uchádzačov z iných postkomunistických štátov.

Je vari účelom zamedziť zahraničným profesorom vycho­vávať študentov v duchu liberalizmu? Predsa rektor tejto významnej školy už v roku 2007 prednášal o „policajnom štáte riadenom komunistom Putinom“. Má niekto záujem na tom, aby podobné prednášky v strede Európy stíchli?

Záchranu pre excelentné vzdelávanie v Európe ponúkol Vilnius. Ozvala sa aj Praha i Viedeň. Bratislava, ktorá už v minulosti odmietla etablovanie univerzity u nás, sa žiaľ neprihlásila. Vyjadrila iba obavy z nechcenej konkurencie pre slovenské univerzity (sic!).

Orbánova vláda obviňuje SEU, že nedodržuje maďarský vysokoškolský zákon a odvoláva sa na paragrafy, ktoré parlament uzákonil 4. apríla 2017. Rektor Michael Ignatieff sa bráni logickým argumentom, „veď od zajtra platný zákon nemožno dodržať včera“.

Novela v úvodnom paragrafe konštatuje, že univerzity založené z krajín mimo EÚ môžu v Maďarsku fungovať iba vtedy, ak poskytujú vzdelávanie aj v krajinách pôvodu. SEU však bola založená preto, aby diplomy zahraničných absolventov mohli byť akreditované aj v USA.

Dikcia novely v druhom paragrafe vyžaduje, aby zriaďovatelia zo štátov mimo EÚ uzavreli s Maďarskom medzivládne dohody. Podmienka je nevykonateľná, lebo uzavretie takej dohody americká ústava neumožňuje. Univerzity v USA sú pod kuratelou vlád jednotlivých štátov a federálna vláda do procesu kreovania univerzít nemôže vstupovať. Odkazom je, že v právnom štáte je nepredstaviteľné, aby politici akýmkoľvek spôsobom ovplyvňovali život na súkromnej akademickej pôde.

Orbán kopíruje Putinovu politiku voči Sorosovi. Moskva bola prvá v útokoch na mimovládne organizácie v Ruskej federácii.

Orbán si zrejme iluzórne namýšľa, že s prezidentom Trumpom vstúpila do Bieleho domu aj prax neliberálnej politiky. Premiér zatiaľ čaká na odkaz cez Twitter. Dobre vie, že prezident nie je Sorosov kamarát, takže dúfa, že správa bude priaznivá. Že by sa Amerika stávala great again aj tým, že poslúchne milovníka futbalu z Felcsútu?

Orbánovi sa podarilo ojedinelým spôsobom „zvýšiť krvný tlak“ medzinárodnej komunity. Ozvali sa laureáti Nobelových cien, štátnici vrátane nemeckého prezidenta Franka-Waltera Stein­meiera. Oficiálne protestovalo aj Ministerstvo zahraničných vecí USA. Budapešť na revanš odvolala svoju veľvyslankyňu z Washingtonu, lebo údajne nedokázala argumentmi presvedčiť amerických vládnych činiteľov o dobrom úmysle budapeštianskych zákonodarcov.

Záchrancovia SEU pravdepodobne neuspejú. Eric Hoffer kedysi povedal: „V časoch drastických zmien iba tí, ktorí sa učia, zdedia budúcnosť.“ Aká budúcnosť čaká našich južných susedov?

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #George Soros