Prípustné riziko

Zhruba pred dvomi týždňami sa na internetovej stránke maďarského parlamentu objavil návrh novely vysokoškolského zákona vypracovaný ministerstvom pre ľudské zdroje, ktorému od roku 2012 šéfuje bývalý evanjelický farár Zoltán Balog.

13.04.2017 16:00
debata (9)

Jeho návrh, predložený bez akejkoľvek konzultácie s odbornou verejnosťou, má podľa štátneho tajomníka zodpovedného za vysokoškolské vzdelanie Lászlóa Palkovicsa zabezpečiť najmä reguláciu zahraničných vysokoškolských inštitúcií, ktorých fungovanie na maďarskej pôde často nezodpovedalo akademickým štandardom.

Nedávny prieskum úradov totiž zistil určité nezrovnalosti v prevažnej väčšine z nich. Ťažiskom novej právnej úpravy však nie sú opatrenia na zvýšenie kontroly nad týmito školami alebo vyššie pokuty za prehrešky. Novela zásadne prekopala rozsah povinností vysokých škôl akreditovaných v štátoch mimo EÚ. Po novom takéto univerzity nemôžu fungovať na území Maďarska, ak v ich domovskom štáte neprebieha výučba a ak ich pôsobenie v Maďarsku nie je zastrešené medzištátnou zmluvou. Na splnenie týchto podmienok ostáva dotknutým školám čas do 1. januára 2018.

Fidesz sa zrejme pripravuje na kampaň, ktorá sa má podľa predstáv jeho stratégov točiť okolo boja proti vnútornému nepriateľovi, ktorého v maďarskej spoločnosti stelesňuje CEU vďaka svojej otvorenosti.

Uvedené zmeny pravdepodobne donútia Stredoeurópsku univerzitu (CEU) k radikálnej zmene vo svojom fungovaní a aj k prerušeniu ponúkania študijných programov akreditovaných v Spojených štátoch amerických. Tento zásah do výučby zrejme povedie k úpadku tejto malej súkromnej univerzity, ktorá počas 25 rokov svojej doterajšej existencie ponúkala študentom z celého sveta, no najmä z východnej Európy, americký typ vysokoškolského vzdelania v angličtine, prístup k mimoriadne kvalitnej knižnici a možnosť zúčastniť sa medzinárodných vedeckých konferencií, ktoré by možno nikdy neboli zavítali do Budapešti, nebyť práve tejto univerzity.

Fakt, že CEU je podľa celosvetového hodnotenia univerzít Times Higher Education 2014–2015 v prvej stovke pre oblasť spoločenských vied, je iba čerešnička na torte. Jej prínos pre medzinárodnú vedeckú komunitu pôsobiacu v Maďarsku, ale aj pre kultúrny život v širšom zmysle slova je to naozaj dôležité. Netreba však zabúdať ani na to, že prítomnosť CEU je výhodná pre Maďarsko aj z ekonomického hľadiska: zamestnáva niekoľko sto ľudí a podľa medializovaných správ ročne odvedie na daniach zhruba jednu miliardu forintov. Význam CEU nepriamo uznal aj štátny tajomník Palkovics, a dokonca aj prezident Maďarska János Áder, ktorý sporný zákon 10. apríla podpísal. Podstatne otvorenejšiu podporu jej prejavila zhruba dvadsiatka laureátov Nobelovej ceny, rektor Princetonskej univerzity a vicekancelárka Oxfordskej univerzity. Čo je možno ešte dôležitejšie, univerzitu podporil aj zhruba osemdesiattisícový dav, ktorý protestoval proti novele vysokoškolského zákona minulú nedeľu v Budapešti.

O čo vlastne ide Fideszu v tomto, pre reputáciu krajiny bezpochyby mimoriadne škodlivom, boji proti inštitúcii vysoko vyčnievajúcej z priemeru nášho regiónu? Odpoveď na túto otázku je veľmi ťažká. Vysvetlenie treba hľadať vo vnútropolitickej situácii u našich južných susedov.
Začiatkom apríla 2018 budú v Maďarsku parlamentné voľby. Fidesz sa zrejme pripravuje na kampaň, ktorá sa má podľa predstáv jeho stratégov točiť okolo boja proti vnútornému nepriateľovi, cudziemu elementu, ktorého v maďarskej spoločnosti stelesňuje CEU vďaka svojej otvorenosti, vysokému počtu zahraničných pedagógov, výskumníkov a študentov, ako aj tendencii podporovať názorovú rôznorodosť. V tejto kampani sa určite nezabudne ani na to, že najdôležitejším mecenášom školy je George Soros, ale významnú rolu vo financovaní jej výskumov majú aj zdroje EÚ.

Ak CEU do januára 2018 nestihne naplniť požiadavky zákona, z jeho negatívneho dosahu na fungovanie školy sa zrejme stane jedna z kľúčových tém volebnej kampane. Ak sa jej to nejakým zázrakom predsa podarí, Viktor Orbán bude mať príležitosť tematizovať stretnutie s Donaldom Trumpom pri podpise medzištátnej zmluvy ako vyvrcholenie svojej volebnej kampane a dôkaz o medzinárodnej prijateľnosti jeho cesty k „neliberálnej demokracii“. Obe alternatívy, tak úpadok, ako aj prežitie CEU, sú teda využiteľné v kampani. To, že veľká časť zahraničnej verejnej mienky sa bude dívať na peripetie CEU ako na historicky prvý pokus o vyhnanie univerzity z členského štátu EÚ, je pre Fidesz prípustné riziko. O rok uvidíme, či sa s týmto prístupom stotožňuje aj priemerný maďarský volič.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #školy