Sociálna Európa je šanca pre Slovensko

Od vstupu Slovenska do Európskej únie už ubehlo 13 rokov. Hoci v živote človeka to nie je až tak veľa, naša krajina sa za tento čas významne zmenila.

03.05.2017 08:00
debata (26)

Slovensko zaznamenalo nebývalý ekonomický rozmach, HDP na obyvateľa stúpol z 55 % priemeru EÚ na dnešných 77 % a životná úroveň obyvateľov tak citeľne vzrástla. Takmer 20-percentná nezamestnanosť z prelomu tisícročí klesla na menej ako polovicu, naši ľudia získali právo cestovať, študovať i pracovať v ostatných členských krajinách bez obmedzení.

Do krajiny začali prúdiť miliardy z európskeho rozpočtu, vstupom do schengenského priestoru a eurozóny symbolicky padli hranice.

Slovensko, ktoré ešte pred 28 rokmi bolo pod komunistickou diktatúrou a v 90. rokoch bolo označované za čiernu dieru Európy, pôsobí pre mnohých pozorovateľov ako skutočne úspešný príbeh.

Dramatické zmeny

Naša krajina rastie aj doslovne. Ku koncu roka 2016 malo Slovensko 5 435 343 oby­vateľov. Na našom území ešte nikdy nežilo toľko ľudí. Len za posledných 20 rokov nám pribudlo vyše 67-tisíc ľudí, čo je približne veľkosť krajskej Trnavy.

Sociálnejšia a spravodlivejšia spoločnosť patrí medzi dlhodobé priority Európskej komisie. Aj preto v týchto dňoch prijala návrh Európskeho pilieru sociálnych práv.

Táto priaznivá štatistika však veľmi dobre ilustruje, ako môžu byť niektoré trendy vrtkavé. Demografi už roky upozorňujú, že by sme sa mali pripraviť na zvrat, keď sa Slovensko pomerne rýchlo z krajiny s jednou z najmladších populácií zaradí medzi krajiny s najstarším obyvateľstvom v únii.

Počet obyvateľov Slovenska začne už o pár rokov klesať a do roku 2080 môžeme prísť podľa prognóz až o tretinu populácie. Klesajúca pôrodnosť v kombinácii s výrazným starnutím obyvateľstva, žiaľ, znamenajú, že náš sociálny systém čaká veľký nápor.

Nepriaznivý demografický vývoj pritom zďaleka nie je jediným úskalím, s ktorým sa budeme musieť vyrovnať. Stále máme veľa dlhodobo nezamestnaných, zvýšená je aj nezamestnanosť medzi mladými ľuďmi, platové rozdiely medzi ženami a mužmi stále pretrvávajú a každého ôsmeho Slováka stále ohrozuje chudoba.

Veľkými zmenami prechádza aj samotný trh práce, keď mnohé profesie zanikajú a nové vznikajú. Veľká časť obyvateľstva na tieto zmeny nie je pripravená, až 46 % obyvateľov Slovenska napríklad stále nemá ani základné digitálne zručnosti, slovenskí žiaci sa zároveň v medzinárodných porovnávaniach prepadávajú.

Veľké očakávania

Aj Slováci preto patria k tým, ktorí od EÚ očakávajú väčšie angažovanie práve v sociálnej oblasti, či už pri ochrane práv pracujúcich, zvyšovaní sociálnych štandardov, alebo pri opatreniach reagujúcich na zmeny pracovného trhu súvisiaceho s globalizáciou a technologickým pokrokom.

Sociálnejšia a spravodlivejšia spoločnosť patrí medzi dlhodobé priority Európskej komisie. Svedčí o tom i európska legislatíva, ktorá pracovníkom garantuje napríklad právo na platenú dovolenku, bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, zaručuje im ochranu pred insolventnosťou zamestnávateľa či pred diskrimináciou na pracovisku.

Komisia si však uvedomuje, že výzvy 21. storočia a požiadavky na udržanie či ďalšie zvyšovanie životnej úrovne nám neumožňujú v tejto oblasti poľaviť. Aj preto v týchto dňoch prijala návrh Európskeho pilieru sociálnych práv, ktorým zavŕšila viac ako rok trvajúce diskusie s členskými štátmi, so sociálnymi partnermi i s verejnosťou.

Návrh sa týka oblastí, ako sú zabezpečenie rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom rodičov a opatrovateľov, dôraz na férové pracovné zmluvy či rozšírenie sociálnej ochrany, ktorú by okrem zamestnancov mali pocítiť aj živnostníci.

Z celoeurópskej diskusie sa do týchto konkrétnych iniciatív dostali napríklad návrhy na desaťdňovú dovolenku pre čerstvých otcov, právo na rodičovskú dovolenku pre oboch a nie len jedného z rodičov alebo právo na päťdňovú opatrovateľskú dovolenku v prípade choroby člena rodiny.

Pomoc slabším

Hoci EÚ má v sociálnej oblasti len obmedzené kompetencie, vo všetkých členských štátoch dlhodobo podporuje aj úspešné koncepty založené na kombinácii vysokej úrovne sociálnych investícií a ochrany zamestnancov s dôrazom na flexibilitu a produktivitu práce. Z európskych zdrojov sú tak podporované opatrenia ako rekvalifikačné kurzy či rozširovanie škôlok.

EÚ tvorí najväčšiu ekonomiku i najväčší spoločný trh na svete, v ktorom zároveň prevláda vysoký životný štandard. Hospodárska kríza však túto úroveň naštrbila a stále existuje veľa ľudí, ktorí tieto výhody pociťujú len minimálne alebo vôbec.

Aj na pomoc týmto skupinám obyvateľstva sa zameriava Európsky sociálny fond. Slovensko môže z neho využiť viac ako dve miliardy eur a to na opatrenia podporujúce zvýšenie zamestnanosti mladých ľudí, zlepšenie kvality vzdelávania, ochranu znevýhodnených skupín, ako aj na skvalitnenie verejnej správy. Tieto prostriedky pomôžu nájsť uplatnenie pre 80-tisíc mladých ľudí, desaťtisícom nezamestnaných zvýšia šance na získanie práce a podporia aj lepšie začlenenie znevýhodnených skupín do spoločnosti.

Na zvládnutie veľkých výziev iba celoeurópske iniciatívy či zdroje, samozrejme, stačiť nebudú. Veľa majú v rukách aj národní politici. Ak sa demografické prognózy potvrdia, na Slovensku o šesťdesiat rokov nemusia žiť ani štyri milióny obyvateľov. Oveľa podstatnejšie ako ich počet však bude to, ako budú spokojní so svojou prácou i súkromným životom. O tom, či bude Slovensko skutočne úspešným príbehom, rozhodujeme do veľkej miery aj my, tu a teraz.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Slovensko v Európe