Kríza: Koniec prvej etapy

Jedným zo sprievodných javov súčasnej politickej krízy v Českej republike je fakt, že sa takmer každú hodinu ocitáme pred novou situáciou. Potom je ťažké robiť akékoľvek závery.

12.05.2017 09:00
debata

Po štvrtkovom odlete prezidenta Zemana do Číny však môžeme jednu etapu tejto krízy uzavrieť a do značnej miery zhodnotiť. Samotný prezident sa ešte pred svojou čínskou misiou rozhodol usporiadať stretnutie s lídrami vládnych strán.

Zároveň snemovňa prijala uznesenie, ktorým konštatovala, že by prezident mal dodržiavať ústavu a bez ďalších podmienok prijať demisiu ministra financií, a tiež to, že Andrej Babiš klame a zneužíva médiá vo svoj vlastný prospech.

Mocenské posilnenie Andreja Babiša by mohlo mať negatívny vplyv na podobu liberálnej demokracie v ČR. Nejde teda len o lepší výsledok ČSSD vo voľbách, ale najmä o to, aby nevznikla kombinácia premiér Babiš – prezident Zeman.

Na stredu večer prezident zvolal do Liberca stretnutie predsedov vládnych strán. Pozvánku rozoslal SMS správou kancelár Vratislav Mynář, ale v čase, keď premiér a predseda ČSSD Bohuslav Sobotka sedel v lietadle. Smeroval na štátnu návštevu Luxemburska.

V Liberci ho zastúpil štatutárny podpredseda Milan Chovanec, ide však o ďalší príklad nevhodnej komunikácie a neslušnosti Hradu voči predsedovi vlády. Prezident si mohol urobiť čiarku za splnenú povinnosť, pokračuje predsa v konzultáciách so stranami, moderuje ich spory, stabilizuje a upokojuje situáciu.

Prezident navrhol dva scenáre, predčasné voľby a demisiu celej vlády, respektíve odchod Andreja Babiša aj Bohuslava Sobotku. Prvý scenár nikto z vlády nepodporuje a druhý nie je prijateľný pre ČSSD a ani KDU-ČSL.

Obe koaličné strany trvajú len na demisii Andreja Babiša, ktorú prezidentovi navrhol premiér. O niekoľko dní skôr síce predseda vlády o svojej rezignácii uvažoval, no situácia sa zmenila natoľko, že je to práve on, kto celú situáciu do značnej miery ovláda.

Na mimoriadnej schôdzi snemovne sa poslanci okrem apelu na prezidenta uzniesli, že podpredseda vlády a minister financií Andrej Babiš vo svojich verejných vystúpeniach opakovane klamal a zneužíval svoje médiá na kompromitáciu politických súperov. Sľuboval pritom, že s médiami komunikovať týmto spôsobom nebude.

Ide skutočne o závažný prípad, odpočúvania ukázali, že Andrej Babiš chcel ovplyvňovať svoje médiá a viesť prostredníctvom nich negatívnu kampaň voči politickej konkurencii. Takýto krok jednoznačne kriví rovnaký prístup politických strán vo verejnom priestore a zvýhodňuje ANO.

Andrej Babiš sa stal nedôveryhodným a prípadnú budúcu spoluprácu s ním odmieta jedna strana za druhou. Je totiž pravdepodobné, že kontaktov medzi ním a mediálnou skupinou Mafra, ktorú pred štyrmi rokmi kúpil, bolo viac.

Aký je teda záver tejto etapy? Prezident Zeman trochu prekombinoval celý postup, a vo chvíli, keď sa domnieval, že mu premiér podá demisiu, vyhlásil politickú smrť Bohuslava Sobotku. Ten však ožil, a teraz vo vyjednávaní dominuje. ANO, ktoré pokojne kráčalo k výraznému volebnému víťazstvu, sa začína potácať a Andrejovi Babišovi sa zásadne znížil koaličný potenciál.

Na jeseň môže byť všetko inak, ale teraz mu zostáva jediná šanca: natoľko výrazné víťazstvo vo voľbách, že zostaví menšinovú vládu s podporou komunistov. Konkurencia si je však tohto stavu vedomá.

Andrej Babiš dostal vo voľbách 2013 a pri následnom zostavovaní vlády šancu. To priznal aj podpredseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Ten bol spočiatku nedôverčivý k ambíciám miliardára, ale nádej si zaslúži každý, povedal. Dnes politici cítia, že išlo len o zastierací manéver. Andrej Babiš nielenže upevňuje svoju ekonomickú moc, ale zásadným spôsobom aj tú politickú.

Sociálna demokracia kritikou Babiša naštartovala svoju predvolebnú kampaň, ale zároveň cíti, že mocenské posilnenie Andreja Babiša by mohlo mať negatívny vplyv na podobu liberálnej demokracie v ČR. Nejde teda len o lepší výsledok ČSSD vo voľbách, ale najmä o to, aby nevznikla kombinácia premiér Babiš – prezident Zeman.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman #česká vládna kríza