Kybernetická hrozba

V hodnoteniach nedávnej návštevy prezidenta Čínskej ľudovej republiky Si Ťin-pchinga v USA sa ukazuje, že prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi sa zrejme nepodarilo dosiahnuť cieľ.

19.05.2017 16:00
debata

Popri obchodných rokovaniach o znížení amerického deficitu vo vzájomnom obchode s Čínou chcel získať aj výraznejšiu pomoc čínskej strany v otázke urovnania aktuálneho sporu s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou. V hodnoteniach dosiahnutých výsledkov americko-čínskeho summitu sa však čínska strana obmedzila len na obchodné rokovania. O otázke Severnej Kórey pomlčala. Zatiaľ to teda vyzerá skôr tak, že Čína za USA spor s KĽDR nevyrieši.

Pritom vedenie KĽDR naďalej stupňuje informačnú vojnu proti USA. Najnovším tromfom KĽDR sa stali hrozby paralyzovaním elektronických systémov USA útokom elektromagnetickej pulzácie (EMP) pomocou jadrovej detonácie vo veľkej výške nad americkým územím.

Informoval o tom Peter Vincent Pry, výkonný riaditeľ Akčnej skupiny pre otázky národnej bezpečnosti. Je aj členom Výboru pre elektromagnetickú pulzáciu Kongresu USA. Podľa neho „Severná Kórea uplatňuje kybernetickú verziu diplomacie vojnových lodí, keďže jedna z jej družíc sa už nachádza veľmi blízko nad územím USA“.

KĽDR začala so svojím satelitným programom ešte v 80. rokoch minulého storočia a úspešne vyslala na orbitu už dve družice s 94-minútovým časom obehu: V rokoch 2012 a 2016.

Pry predpokladá, že sa to KĽDR pokúsi využiť ako odpoveď na vyváženie amerických hrozieb zaviesť ďalšie vojenské sankcie proti kórejskému režimu. Ako sa už medializovalo, prezident Trump varoval, že „politika strategickej trpezlivosti sa skončila a problém s KĽDR sa vyrieši, či už s pomocou Číny, alebo bez nej“. Minulý týždeň americký prezident potvrdil, že situáciu chce vyriešiť mierovou cestou, zároveň však upozornil, že „obrovský konflikt so Severnou Kóreou je absolútne možný“. Na čo Pchjongjang odpovedal hrozbou „neľútostnej odvety“ na ľubovoľnú provokáciu USA. Medzinárodná verejnosť však má viaceré pochybnosti, či KĽDR disponuje potrebnou technológiou na priamy útok. Experti sa skôr obávajú útoku na Soul alebo Tokio.

Podľa názoru P. Prya sa Pchjongjang vo veci zbraní elektromagnetickej pulzácie pravdepodobne inšpiroval bývalým ZSSR. Tento sovietsky plán sa však nepoužil ani v časoch najtvrdšej studenej vojny. Koncepciu generátora výbuchom pumpovanej fluxovej kompresie s cieľom generovať nenukleárnu elektromagnetickú pulzáciu vypracoval ešte v roku 1951 akademik Andrej Sacharov.

Pre krajne pravicový portál Breitbart P. Pry uviedol, že spôsob realizácie najnovších raketových testov Severnej Kórey sa „podozrivo podobá na prípravu útoku elektromagnetickej pulzácie“. Expert pre otázky nešírenia jadrových zbraní Jeffrey Lewis s týmto názorom nesúhlasí. Pre Newsmax uviedol, že podobný útok EMP s krycím názvom Starfish Prime už USA otestovali . Tento jadrový výbuch sa uskutočnil vo výške 402 km (250 míľ) nad Tichým oceánom a bol stokrát silnejší než jadrový výbuch v Nagasaki v roku 1945. Jeho devastačný efekt na elektronické systémy v okolí však bol relatívne malý, vypol elektrický prúd len na jednej ulici v Honolulu.

K názoru experta J. Lewisa však treba dodať, že nezohľadňuje obrovský technologický pokrok, akým prešli ekonomické, vojenské a civilné riadiace systémy v dôsledku digitalizácie, informatizácie a kybernetizácie. Čo, samozrejme, v nebývalej miere zvyšuje zraniteľnosť elektrických riadiacich systémov v porovnaní so zariadeniami éry mechanických riadiacich systémov. Dokazuje to aj nový americký systém CHAMP, schopný efektívne paralyzovať elektronické systémy protivníka. Stačí si uvedomiť, že už jestvujú obyčajné ručné paralyzátory na báze EMP generátorov, ktoré sú schopné produkovať pulzy elektromagnetickej energie a účinne deprogramovať senzitívnu elektroniku v počítačoch a mikroprocesoroch.

V odbornej literatúre sa konštatuje, že detonácia nukleárnej hlavice (Nuclear Electromagnetic Pulse = NEMP) vo veľkých výškach nad Zemou (High-Altitude Electromagnetic Pulse = HEMP) spustí výbuch gama lúčov v strednej stratosfére. To vedie k ionizácii vedúcej k vylúčeniu voľných elektrónov, ktoré sa dostanú do interakcie s magnetickým poľom Zeme. Spôsobí to výrazne silnejší úder elektromagnetickej pulzácie ako pri nižšej hustote a menších výškach. Uvedené zbrane NEMP a HEMP dokážu deštruovať citlivé systémy v širokom okolí.

Severná Kórea nepotrebuje nevyhnutne strategické interkontinentálne rakety (za posledné dva mesiace uskutočnila štyri raketové pokusy). Mohla by sa pokúsiť využiť aj uvedený objav akademika Andreja Sacharova s cieľom vyvolať elektronický chaos v nepriateľských štátoch. Skutočnou alternatívou však ostáva diplomatické riešenie sporu, teda uskutočnenie rokovaní zainteresovaných štátov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #USA #KĽDR