Štefánik: Európsky a demokratický hrdina

V máji 1919 vyhasol život jedného velikána, ktorého pamiatka je dnes živšia ako kedykoľvek predtým: Generál Milan Rastislav Štefánik stelesňuje nielen ducha a osud slovenského národa, ale aj spoločné hodnoty, ktoré všetci ako Európania vyznávame, a to demokraciu, ľudské práva a právny štát.

23.05.2017 09:00
debata (19)

Veď generál Štefánik celým svojím životom dokazoval, že získaná sloboda nie je nikdy definitívna, ale že ju treba brániť každý deň a za každú cenu. Milujúc slobodu, ale aj vedu, kultúru a demokraciu, Štefánik bol predovšetkým osvieteným človekom.

Štefánik bol presvedčený, že demokracia, ktorú tak bránil, sa presadzuje „nie rečami, ale riešením problémov“, konkrétne tým, „že udržíme na uzde svoje vášne“. Uvedená európska pamäť nás zaväzuje. Musíme ju zachovávať a rozvíjať. Je úplným opakom toho, čo presadzujú populisti a extrémisti, ktorí vyvolávajú negatívne a rozvratné vášne a snažia sa zneužiť jeho meno.

Slovensko, ktoré trpelo pod autoritatívnymi režimami, preukázalo vernosť bohatému Štefánikovmu dedičstvu tým, že si vybralo slobodu a demokraciu tak v roku 1918, ako aj v roku 1989.

Minister vojny československej vlády Milan Rastislav Štefánik bol tiež Európanom, polyglotom, generálom francúzskej armády, francúzskym občanom, rovnako blízkym svojim talianskym priateľom, a to nehovoriac o jeho českých spojencoch.

Jeho posolstvo, ako aj pamäť na vojny, ktoré zničili náš kontinent, nám stále pripomínajú, že legitímne národné ašpirácie, ktoré dokonale stelesňoval Štefánik, nesmú nikdy skĺznuť do nacionalistických úchyliek. Pripomínajú nám, že na vojnu treba veľa odvahy, ale ešte viac jej treba na budovanie mieru.

Pripomínajú nám, že to, čo odlišuje velikánov, je ich schopnosť prekonávať konfrontácie a rozdeľovanie, zjednocovať a zjednotiť, zosúladiť a nie deliť, stavať jedných proti druhým. A tým, že Slovensko vstúpilo do Európskej únie v r. 2004, sa plne zapísalo do dedičstva Štefánikovho úsilia.

Tento boj za naše hodnoty a mier, ktorý Štefánik viedol počas celého svojho života, je dnes ešte aktuálnejší ako kedykoľvek predtým. Ostatne všade v Európe sa populizmus snaží spochybňovať vieru Európanov v ich liberálne a demokratické dedičstvo, skrátka v napĺňanie ich spoločného osudu.

Štefánik bol presvedčený, že demokracia, ktorú tak bránil, sa presadzuje „nie rečami, ale riešením problémov“, konkrétne tým, „že udržíme na uzde svoje vášne“.

Uvedená európska pamäť nás zaväzuje. Musíme ju zachovávať a rozvíjať. Je úplným opakom toho, čo presadzujú populisti a extrémisti, ktorí vyvolávajú negatívne a rozvratné vášne a snažia sa zneužiť jeho meno. Odmietame prekrúcanie dejín a zneužitie odkazu tohto demokrata a Európana zo strany extrémistov. Generál Štefánik by takéto názory razantne odmietol.
  V tomto duchu obe naše krajiny oslávia v roku 2018 sté výročie ukončenia prvej svetovej vojny a založenia Československej republiky a  v roku 2019 si pripomenú sté výročie smrti generála Štefánika.

Francúzsko a SR sa budú spoločne podieľať na daných spomienkových aktoch, ktoré zdôraznia tento privilegovaný moment našej spoločnej histórie s cieľom pripomenúť si dôležitosť našich hodnôt.

Je len na nás, aby sme sa nespreneverili našim humanistickým hodnotám. V tom máme spoločnú zodpovednosť voči budúcim generáciám i voči odkazu generála Štefánika, odkazu, ktorý je pre nás cťou, ale nás i zaväzuje.

V tomto zmysle sa vyjadril francúzsky maršal Ferdinand Foch, najvyšší veliteľ spojeneckých síl, keď predniesol svoj príspevok na pohrebe tohto hrdinu, že generál Štefánik „si zasluhuje uznanie celého ľudstva".

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #M. R. Štefánik