Liberalizmus pod drobnohľadom

Európsky parlament (EP) konštatoval, že v Maďarsku sa kazí demokracia, narúšajú sa zásady právneho štátu a obmedzujú sa základné práva občanov.

31.05.2017 10:00
debata (10)

Poslanci odhlasovali návrh aktivovať článok 7 Lisabonskej zmluvy, ktorým EÚ stráži svoje hodnoty. Maďarsku odporúčajú revidovať zákon o emigrantoch, prehodnotiť legislatívu ohľadom mimovládnych organizácií a s USA sa má dohodnúť, či Stredoeurópska univerzita (CEU) v Budapešti prežije.

Ukazuje sa, že problémom Orbánovej vlády nie sú obavy z použitia článku 7, skôr fakt, že európske inštitúcie venujú Maďarsku neželanú pozornosť. Naši južní susedia odmietajú obvinenia Bruselu a jeho aktivity vnímajú ako nemiestny zásah do politiky vlády, ktorou chce chrániť práva na svojský životný štýl.

Luxemburský poslanec z frakcie EPP Frank Engel navrhol, aby Fidesz z parlamentnej frakcie ľudovcov vystúpil a uvážil výsledok hlasovania, nakoľko 393 poslancov (zo 751) podporilo aktivovať článok 7. Navyše z dvestočlennej frakcie ľudovcov (EPP) 67 poslancov hlasovalo za a 40 sa zdržalo hlasovania.

Zo slovenských europoslancov ohrozenie demokracie v Maďarsku nevníma kriticky Pál Csáky (MKP), József Nagy (Most-Híd), Miroslav Mikolášik a Anna Záborská (KDH), Branislav Škripek (OĽaNO), Richard Sulík (SaS) a Lucia Žitňanská (NOVA). Návrh odmietli aj britskí konzervatívci, potom radikálna Marine Le Penová a euroskeptik Nigel Farage. Proti návrhu hlasovali aj poslanci poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Orbánova vláda sa zatiaľ nemusí obávať sankcií zo strany EÚ, skôr napätia na domácej politickej scéne.

Orbánova vláda medzinárodné fiasko zrejme oželie. Možné následky zatiaľ nehrozia. Aký scenár môže maďarská vláda očakávať?

Odborná komisia EP, ktorá sa zaoberá problematikou občianskych práv, prešetrí, či je použitie článku 7 voči Maďarsku oprávnené. Ak návrh odobrí, EP bude o uplatnení článku 7 ešte raz v pléne hlasovať. Problémom je, že ju nemôže sám iniciovať, pretože taká kompetencia prináleží Európskej rade (ER). Tá začne konať, keď ukončí rokovania s maďarskou vládou.

Ak odporúčania ER maďarská strana neakceptuje, v spolupráci s 23 premiérmi (z 28) a EP prijme konečné uznesenie o tom, že spoločné hodnoty EÚ sú reálne ohrozené. ER začne zásadné rokovania v Budapešti a v Bruseli, ktoré môžu trvať mesiace. Ak sa veci na tejto úrovni nevyriešia, problém dostanú na stôl prezidenti štátov únie.

Ak v Maďarsku všetci okrem Jánosa Ádera budú tvrdiť iné, teda že v Maďarsku sú spoločné hodnoty únie naozaj ohrozené, prídu na rad sankcie. O uvalení sankcií (ako pozastavenie hlasovacieho práva, obmedzenie čerpania fondov EÚ, kontrola na hraniciach, extra clá a pod.) sa budú dohadovať jednotliví ministri. Ak sa na ich rokovaniach nedosiahne jednoduchá väčšina, sankcie sa neuplatnia.

Maďarsko teda zatiaľ neupadá do hysterického kŕča. Kým sa aplikovaním článku 7 dosiahnu nejaké závery, uplynie prinajmenšom pol roka až rok. Orbánova vláda sa nemusí obávať sankcií ani vymedzovania zo spoločných politických rozhodovaní v štruktúrach EÚ.

Obavy vlády pochádzajú skôr z napätia na domácej politickej scéne. Ak sa správa EÚ zverejní tesne pred domácimi parlamentnými voľbami, môže to mať devastačné účinky pre Fidesz. Ak by sa dotkla aj korupčných škandálov vládnej strany a zhodnotila by aj zneužívanie finančných prostriedkov EÚ, naozaj sa treba o budúcnosť obávať.

Výsledný výrok EÚ o situácii v Maďarsku na základe článku 7 Lisabonskej zmluvy privítajú opozičné strany a bude predmetom volebnej kampane. Fidesz sa evidentne nevzdá boja proti nelegálnej emigrácii a vytrvá aj pri téze, že iba Maďari môžu rozhodovať o tom, s kým (ne)chcú žiť vo vlastnej krajine. Pre udržanie tejto myšlienky vláda Viktora Orbána zatiaľ nestráca silnú podporu jedine v krajinách V4.

Na návrh EP reagovala domáca opozícia aj akademická komunita. Péter Niedermüller (Demokratická koalícia) poznamenal, že „po siedmich rokoch pávieho tanca európska komunita stratila trpezlivosť s Orbánom. Odkaz je jasný. Európa nevníma pozitívne toho, kto pre vlastné záujmy odmieta spoločné hodnoty“.

Tibor Szanyi (MSZP) na portáli index.hu problémy Maďarska komentoval takto: "Musíme sa rozhodnúť. Buď postúpime ďalej do Orbánistanu, alebo zakotvíme budúcnosť Maďarska v EÚ. Okolo Orbána sa míňa kyslík.“

Z opozície iba poslankyňa Jobbiku (Krisztina Morvai) hlasovala proti návrhu a svoje videnie sveta aj zdôvodnila: „Nie je zlým človekom ten, kto do svojej rodiny a krajiny nechce prijať cudzincov s cieľom stať sa súčasťou rodiny.“

Rektor Stredoeurópskej univerzity v Budapešti Michael Ignatieff vyhlásil, že „je absolútne neprijateľné, aby sa z politických dôvodov 1 440 študentov a 980 univerzitných učiteľov stali rukojemníkmi. Nastal čas, aby vláda reagovala na jasný odkaz EÚ“.

Či bude prvý pokus aktivovať článok úspechom, alebo nezdarom, ukáže čas. Prognózy skôr vedú k dôkazu tézy, že „skutok sa nestal“. Žiaľ, táto floskula nie je typický slovenský výraz. Prepašovala sa do nášho slovníka zásluhou bruselskej legislatívy. Ukazuje sa, že dozrel čas na rekonštrukciu Európskej únie.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #EP #Európsky parlament #migračný zákon #CEU