Už žiadne vraždenie!

Ako chlapec som prešiel koncentračnými tábormi Osvienčim a Osvienčim – Brezinka.

08.06.2017 14:00
debata (13)

Holokaust bol strašnou genocídou, neľudskou nespravodlivosťou a najhorším popretím a porušením ľudských práv. Patrím k tým, ktorí mali byť všetci vyvraždení a k veciam preto pristupujem z hľadiska vraždených, nech sa vraždenie dialo alebo deje komukoľvek a kdekoľvek. Poznatky, ktoré sa týkajú vraždenia, majú zachraňovať ohrozených. A to aj v súčasnosti!

Schválenie individuálnych ľudských práv sa zrodilo z otrasu z krutostí páchaných počas druhej svetovej vojny. Zatiaľ sa, žiaľ, nepodarilo zaviesť medzinárodné zákonodarstvo, ktoré by podrobovalo začínanie a udržovanie vojen medzinárodnej kontrole.

Vzájomná nenávisť, rodiaca sa z rozdelenia ľudstva na skupiny s protichodnými záujmami, pôsobí aj naďalej. Vedenie vojen zažehnané nebolo.

Už asi dve a pol tisícročia, od čias proroka Zachariáša, je známe, že hlavné sú pravda a mier. Pravda, ktorá sa uvedie do pohybu, znamená spravodlivosť. Opakom mieru je vojna a tá znamená smrť. Ako sa vyjadril Martin Luther, spravodlivosť má slúžiť mieru a nie naopak.

Smrť je absolútna, kým spravodlivosť je vždy neúplná, relatívna, môže sa meniť v čase a v závislosti na podmienkach. Že sa dá spravodlivosť a smrť merať, je ilúzia. Ilúziou je aj to, že medzi nimi jestvuje racionálna voľba. Žiadna nadriadená inštitúcia ani jedinec nemá právo voľbu smrti nikomu odporučiť, prikázať alebo smrť priamo či nepriamo spôsobiť.

Ale predsa sa to deje! Konajú tak niektorí imámovia, politici obchodujúci so zbraňami, ropou a drogami, diktátori a psychopati bažiaci po moci túžiaci ovládnuť a využívať iných. Pápež František to kritizuje a má pravdu.

Vojen je vo svete stále dosť, ale o ich užitočnosti pre ľudstvo sa dá v skutočnosti hovoriť len výnimočne. Spomeniem len tú jednu v Sýrii. Z tej sa už stala genocída. Hovorí sa o pol milióne zbytočných obetí a koniec je v nedohľadne.

Platilo to, platí a bude platiť všade: Vojnám by sa malo zabrániť, vojny prinášajú len vraždenie a utrpenie, nič pozitívne. Vojna je neľudská a popiera hodnoty humanizmu. Neznamená len mrzačenie a zabíjanie protivníka, ale aj vlastnej duše. Je oveľa horším poprením ľudských práv než čokoľvek iné na svete, s čím sa môžeme v dnešnej dobe stretnúť. Viesť vojny v záujme zachovania ľudských práv je absurdné.

Žiadne vraždenie! To je posolstvo vraždených.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #Osvienčim