Už sa ucho odtrhlo

Tak dlho sa chodí s krčahom po vodu, až sa ucho odtrhne. Neriešené problémy teraz doháňajú českú sociálnu demokraciu.

09.06.2017 16:00
debata (2)

V poslednom prieskume verejnej mienky dokonca dostala iba desať percent a skončila ďaleko za Babišovým hnutím ANO a preskočili ju dokonca aj občianski demokrati a komunisti. A to ešte sociológovia nemerali potenciál novovzniknutej koalície ľudovcov so Starostami a nezávislými, ktorá sa chce vyšvihnúť nad desaťpercentnú hranicu a byť „treťou silou českej politiky“.

Preferencie ČSSD klesajú dlhodobo. Zdanlivo je to nepochopiteľné. Strana vyhrala minulé voľby a má premiéra. Bohuslav Sobotka je muž pokojný, konsenzuálny a až na pätnásť rokov starú a komplikovanú privatizáciu Ostravsko-karvinských baní sa mu vyhýbajú nepríjemné kauzy. Sociálna demokracia zahrnula do programového vyhlásenia vlády maximum zo svojich predstáv. Azda nikdy v minulosti nebola taká úspešná pri ich realizácii ako dnes. Sobotkov kabinet tiež občania prijali oveľa priaznivejšie ako tie predošlé.

Väčšina tieňov nad vládou sa týka Andreja Babiša. Eurodotácie na farmu Bocianie hniezdo, otázniky nad zrodom Agrofertu a jeho korunovými dlhopismi, tajné nahrávky, na ktorých sa Babiš s novinárom MF Dnes dohovára, čo a kedy písať o politických súperoch… Nič z toho ANO neublížilo ani na pozadí nedávnej vládnej krízy a Babišovho odvolania z postu ministra financií. Babiš má aféry, no voliči ubúdajú sociálnej demokracii.

Dôvodov je hneď niekoľko. Šéf ANO žije on-line. Jeho vidieť stále a všade. Nielen v médiách, ale hlavne po celej republike. Jazdí po nej, vydáva sa za obeť kampane, vykladá svoje sny o modernizácii krajiny, fotí sa s ľuďmi aj so zvieratami. Zato Sobotka ďalej pôsobí „kožene“, a keď vyjde na mítingy, je tam skôr nenápadný.

Sami sociálni demokrati priznávajú, že nevedia predávať svoje úspechy ani svoj program. A keby aj vymenili lídra, čo sa vyplatilo napríklad SPD v Nemecku, možno by nedokázali predať ani Sobotkovho nástupcu. O personálnych zmenách sa však odmietajú baviť. Namiesto nich sľubujú v polovici mesiaca štart kampane a komunikovanie vecných tém.

Predstavitelia ČSSD sa namiesto vedenia kampane medzi sebou „mydlia“ v priamom prenose. A voliči sa pýtajú, ako strana, ktorá nezvláda ani sama seba, môže chcieť ďalej riadiť celý štát.

Ťažko sa však zbaviť skepsy a uveriť, že sa teraz obraz ČSSD na verejnosti o sto osemdesiat stupňov obráti. Jej členovia totiž majú v génoch neposednosť, takmer až anarchiu. Volebný štáb pôsobí nekoordinovane. Sobotkovi podpredsedovia rozdávajú rozhovory a každý z nich hodnotí situáciu inak. Prvý podpredseda Milan Chovanec napríklad spochybnil Sobotkovo riešenie krízy: vraj mal zaveliť k predčasným voľbám. Podpredseda Jan Hamáček zase cez poníženie, ktoré sa Sobotkovi od prezidenta dostalo, hodnotí Miloša Zemana ako najlepšieho z kandidátov do priamej voľby prezidenta v januári 2018. A núdza nie je ani o ďalšie vyjadrenia, v ktorých si hovorí kto chce, čo chce.

ČSSD poškodzujú aj regionálne patálie. V južných Čechách musel na poste hajtmana skončiť Jiří Zimola. Chalupu mu bez notársky overenej zmluvy buduje jeho priateľ, ktorý poberal nadštandardné odmeny ako manažér krajských nemocníc. Na stavbe sa dokonca podieľali firmy, ktoré sa zúčastňujú na rekonštrukcii nemocníc. Stranícke vedenie preto Zimolu vypustilo aj z kandidačnej listiny do snemových volieb. Proti tomu sa však Juhočesi vzbúrili. Nakoniec Zimolu oželeli, ale z predvolebnej súpisky demonštratívne odišli aj ďalší ľudia.

Rozpory panujú tiež v moravskosliezskej či pražskej organizácii. Dlho neriešené problémy vychádzajú na povrch v nevhodný čas. Predstavitelia ČSSD sa namiesto vedenia kampane medzi sebou „mydlia“ v priamom prenose. Ich osobná hodnovernosť vážne trpí. A voliči sa pýtajú, ako strana, ktorá nezvláda ani sama seba, môže chcieť ďalej riadiť celý štát. Dá sa však tento obraz premaľovať za štyri mesiace?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČSSD #ANO