Férová ponuka pre občanov EÚ

Minulý týždeň som mal prvé rokovanie s Michelom Barnierom, ktorým sme začali proces odchodu Veľkej Británie z EÚ. Povedal som veľmi jasne, že našou prioritou bude poskytnúť istotu občanom EÚ, ktorí žijú v Británii, a našim občanom v EÚ.

27.06.2017 14:00
debata

S EÚ sme sa zhodli, a som tomu veľmi rád, že touto otázkou sa budeme zaoberať ako prvou. A v pondelok sme publikovali detailný materiál, ktorý predstavuje našu ponuku. Tá je záväzkom pre britských občanov, ale aj pre ľudí z EÚ, ktorí boli a sú obrovským prínosom pre našu ekonomiku a spoločnosť ako takú. To platí aj pre približne 95-tisíc Slovákov, ktorí v Británii žijú.

Chceme zaručiť štatút občanov EÚ, ktorí už v Británii žijú, a umožniť im, aby aj naďalej žili svoj život tak ako doteraz.

  Počas uplynulého roka, keď som hovoril s európskymi lídrami, bolo jasné, že zabezpečiť práva občanov a ponúknuť im istotu je prioritou tak pre Britániu, ako aj pre zvyšných 27 členov EÚ. Napokon keď som v marci navštívil Bratislavu a hovoril s premiérom Ficom, bola to jedna z prvých vecí, o ktorej sme diskutovali.

Sme hrdí na to, že naše univerzity, ktoré patria k svetovej špičke, sú pre talentovaných študentov zo Slovenska populárnou destináciou. Počet Slovákov, ktorí sa hlásia na univerzity v Británii, sa od roku 2004 strojnásobil.

Chceme zostať otvorení talentom z celého sveta vrátane tých zo Slovenska, ktorí môžu naplno využiť kvalitu nášho vysokoškolského vzdelávania na dosiahnutie vlastných cieľov. Mnohí z nich patria v Británii medzi špičkových odborníkov vo svojom odbore.

Či už je to molekulárna biologička a profesorka na Oxfordskej univerzite, alebo víťaz britskej súťaže Kuchár roka 2015. Mnoho Slovákov a slovenských firiem dokáže využiť skúsenosť z Británie ako odrazový mostík pre svoj medzinárodný rast.

Británia sa stala domovom pre vyše tri milióny občanov z EÚ, ktorí tak prispeli k samotnej štruktúre našej krajiny. A preto si zaslúžia pozerať sa na svoju budúcnosť s čo najväčšou istotou.

Teraz, keď už rokovania o brexite prebiehajú, chcem načrtnúť našu ponuku, ktorá zabezpečí ich práva. A, samozrejme, je len férové dojednať aj s EÚ dohodu, ktorá bude chrániť vyše milióna občanov Spojeného kráľovstva v EÚ podobným recipročným spôsobom.

Chceme zaručiť štatút občanov EÚ, ktorí už v Británii žijú, a umožniť im, aby aj naďalej žili svoj život tak ako doteraz. Budeme s nimi zaobchádzať rovnako a nebudeme robiť rozdiely medzi občanmi pochádzajúcimi z rôznych členských štátov.

Naším zámerom je umožniť občanom EÚ, ktorí sa usadili v Británii pred dohodnutým dátumom a ktorí rešpektujú naše zákony, aby spolu s ich rodinami požiadali o štatút usadenej osoby podľa britskej legislatívy. Sme toho názoru, že tento dátum by nemal byť skôr ako 29. marec 2017, ale najneskôr vtedy, keď Británia oficiálne opustí EÚ.

Pokiaľ budú chcieť zostať, nebudú čeliť žiadnym imigračným podmienkam uloženým na ich pobyt. To znamená, že ľudia budú môcť voľne pracovať aj študovať. Budú mať prístup k zdravotnej starostlivosti. A budú môcť požiadať o dávky, dôchodky a o sociálne bývanie za rovnakých podmienok ako britskí občania.

Prečo to robíme? Pretože tak je to správne. Budeme aj naďalej vítať ľudí či už z EÚ, alebo mimo nej, ktorí chcú prísť do Británie tvrdo pracovať a prispievať k jej rozvoju.

Bude existovať obdobie (tzv. „obdobie milosti“) medzi momentom, keď Británia opustí EÚ, a časom, keď ľudia získajú štatút usadenej osoby, aby sa predišlo právnej medzere medzi skončením práva na voľný pohyb osôb a získaním štatútu v Británii.

To znamená, že občania EÚ budú môcť v krajine počas prechodného obdobia legálne zostať. A tým, čo čakajú na dokumentáciu o pobyte, sa poskytne čas na preklenutie.

Máme v úmysle zaviesť dobrovoľný systém, ktorý umožní oprávneným občanom EÚ požiadať o doklad o pobyte predtým, ako Spojené kráľovstvo opustí EÚ – čím sa zníži neistota a proces brexitu bude pre ľudí taký hladký a pohotový, ako je to možné. Je to férová ponuka, ktorá právom oceňuje obrovský prínos občanov EÚ vo Veľkej Británii. 

Dúfame, že táto dohoda bude recipročná aj pre približne tisíc Britov žijúcich na Slovensku. Preto sa snažíme o recipročnú dohodu, ktorá naozaj postaví na prvé miesto ľudí.

Uznávam, že niektorí z vás alebo vaši blízki a priatelia čelili značnej neistote. Tejto situácii nepomohlo šírenie viacerých mýtov o našom prístupe. Napríklad, že po brexite podnikneme drastické opatrenia ako napr. vysťahovanie občanov EÚ.

Alebo že nastolíme taký komplikovaný proces, ktorý odradí ľudí zostať. Tieto tvrdenia chcem teraz vyvrátiť.  Sme tolerantná, otvorená a rôznorodá krajina. A zostaneme takou aj naďalej. Zjednodušíme proces pre tých Slovákov, ktorí žijú vo Veľkej Británii tak, aby zostali. Nepochybujem, že je to dosiahnuteľné.

Brexit nie je koncom našich vzťahov. Je to jednoducho len nová kapitola. Sme navzájom prepojení nielen geograficky, ľuďmi, obchodom a kultúrou. Boli sme partnermi už predtým, kým sme jednotlivo vstúpili do EÚ. A zostaneme aj potom, ako odídeme. Dúfam, že táto ponuka dokazuje férový prístup, akým máme v úmysle viesť tieto rokovania a že si želáme hlboké a špeciálne partnerstvo s EÚ. 

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit