My nič, ide o peniaze

Sankcie proti Moskve pokračujú. Jeden z motívov je jasný. Nejde ani o Krym, ani o Donbas. Len o peniaze. Ako vždy.

13.07.2017 14:00
debata

Otázka je jednoduchá. Kto bude zarábať na dodávkach zemného plynu do krajín Európskej únie? Rusko alebo USA? Washington sa pokúša zakázať európskym firmám podieľať sa na stavbe North Stream 2, ktorý by viedol priamo z Ruska do Nemecka. Poradcovia Donalda Trumpa ponúkajú Európe jednoduchú vec.

Kupujte si americký bridlicový plyn! Udržíme si tým pracovné miesta a zachránime firmy ťažiace bridlicový plyn. Bridlica je hornina, ktorá vznikla spevnením mazľavej horniny – ílu. Niektoré bridlice obsahujú zemný plyn. Aby sme pochopili, ako to vyzerá na trhu so zemným plynom, musíme sa na to pozrieť z rôznych hľadísk.

Ako napísal denník Financial Times, Donald Trump sa pripravuje radikálne zmeniť energetickú politiku USA. Má zámer použiť export zemného plynu ako nástroj politiky v oblasti zahraničného obchodu. Chce zvyšovať vývoz skvapalneného zemného plynu, ktorý sa preváža loďami a následne sa mení na plyn. USA ho chcú vyvážať nielen do Európy, ale aj do Číny, Indie a ďalších krajín Ázie.

Vytvoria sa tým nielen nové pracovné miesta, ale zmenší sa stav obchodnej bilancie. USA momentálne viac dovážajú, ako vyvážajú, a bilancia je v mínuse. Biely dom chce vývoz podporovať. Usiloval sa o to už Barack Obama. V USA je však zatiaľ len jedna firma, ktorá vyváža skvapalnený plyn – Cheniere.

Ako na to reaguje ruský plynárenský gigant? Robí všetko pre to, aby zvyšoval export cez nové prepravné cesty. Jednou z nich je plynovod Nord Stream 2. Ten by mohol ročne prepravovať z Ruska do Nemecka 55 miliárd kubických metrov zemného plynu. Pred mesiacom európske firmy Engie, OMV, Shell, Uniper,  Wintershall podpísali s ruskou spoločnosťou Gazprom o investovaní polovice z 9,5 miliardy eur, ktoré treba na stavbu nového plynovodu.

EÚ umožňuje, aby Nemecko dostávalo viac zemného plynu priamo z Ruska. Súčasne stúpa význam Gazpromu pre európsku ekonomiku.

Americkí plynári si uvedomujú, že ceny zemného plynu sú v Európe štyrikrát vyššie ako na ich domácom trhu. Prečo by sa nemali snažiť predať bridlicový plyn Európe? Americké firmy ťažiace zemný plyn z bridlíc majú astronomické straty. Správa o stavbe nového plynovodu ich nepotešila.

A teraz príde politická ekonómia kapitalizmu! Senát USA použil údajné zásahy ruských štátnych orgánov do prezidentskej kampane, Minské dohody, ktoré mali vyriešiť konflikt na východe Ukrajiny, sa nenaplnili: Pre Senát je to dôvod blokovania stavby nového plynovodu v Európe. V dôsledku toho môžu nemecké a rakúske firmy uvaliť na USA sankcie.

USA sa snažia, aby sa Nord Stream 2 nerobil. Podľa ich názoru predstavuje hrozbu pre energetickú bezpečnosť Európy, rozvoja plynárenského trhu strednej a východnej Európy a tiež energetických reforiem na Ukrajine. Biely brat vo Washingtone si to predstavuje veľmi jednoducho. Ukrajina bude v NATO, pár krokov od Ruska budú rakety, a ukrajinskí podnikatelia, ktorí sú dnes priamo alebo nepriamo vo vláde, budú ďalej zarábať na preprave ruského plynu. Myslím si, že by mohli porozmýšľať o tom, čo chcú, čo robia a s kým.

Pripomeňme si, že Ukrajina dostáva od Ruska ročne približne dve miliardy USD za prepravu zemného plynu cez jej územie do Európy. Po dostavbe nového plynovodu sa platby podstatne znížia. Donald Trump nedávno prijal Petra Porošenka. Tým definoval záujem USA o túto oblasť prepravy energetických surovín z Ruska.

O preprave zemného plynu mimo územia Ukrajiny Vladimír Putin vo februári tohto roku povedal: „Sú možné aj iné varianty, mimochodom, nekladieme si pred sebou žiadne ciele politického charakteru vo vzťahu k preprave cez Ukrajinu.“ Poznamenal, že Rusko môže pokračovať v dodávaní zemného plynu cez Ukrajinu, „ak to bude ekonomicky účelné a ak to bude spoľahlivé“.

Nedávno firma Nord Stream 2 AG, ktorá je operátorom projektu Nord Stream 2, a švajčiarska firma Allseas uzavreli kontrakt na uloženie rúr pre plynovod na dne Baltického mora. V minulosti firma South Stream Transport B. V., ktorá je súčasťou ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom, uzavrela s Allseas Goup zmluvu na výstavbu druhej línie plynovodu Turecký tok.

Európska únia umožňuje, aby Nemecko dostávalo viac zemného plynu priamo z Ruska. Dá sa to vnímať aj tak, že je to poza chrbát ostatných európskych krajín. Súčasne stúpa význam Gazpromu pre európsku ekonomiku.

Aký bude mať dosah Nord Stream 2 na slovenskú ekonomiku? Jednoduchý. Ak nebude prepojenie plynovodu zo severu na juh viesť cez Slovensko, verejné financie budú mať menej peňazí za prepravu zemného plynu. Menej ich bude mať aj Ukrajina. Ak bude EÚ pomáhať Ukrajine látať diery v rozpočte, ktoré budú vďaka menším príjmom za prepravu zemného plynu, znamená to, že na tejto pomoci sa bude podieľať Slovensko. Teda každý, kto dočítal tento článok. Netýka sa to úradníkov Európskej únie. Tí neplatia žiadne dane. Žeby korupcia?

Na tlačovej konferencii v priebehu stretnutia krajín G20 prezident Ruskej federácie povedal, že nemá nič proti predaju skvapalneného plynu USA v Európe. Je za zdravú konkurenciu bez politizovania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #USA #sankcie #Ukrajina #protiruské sankcie #Nordstream