Rapídne vyparenie majetku

Národná banka Slovenska rozhodla o nútenej správe poisťovne Rapid Life 14. júna 2017. Obchodný register tento stav zapísal 4. júla 2017.

27.07.2017 12:00
debata

Do konca roku 2018, keď mala poisťovňa skončiť činnosť, mala uhradiť klientom 47 miliónov eur. Dnes má na účtoch majetok 26 000 eur. V zozname dlžníkov podľa portálu www.finastat.sk poisťovňa dlhuje o niečo nižšiu sumu.

Činnosť predstavenstva aj dozornej rady teda vykonáva nútený správca. Poisťovňa nemá majetok. Znamená to jej bankrot. Poisťovňa Rapid Life vznikla v júni 1994 ešte ako Prvá československá poisťovňa. Postupne menila svoje obchodné meno. V roku 1995 Ministerstvo financií SR, ktoré vtedy ešte vykonávalo dohľad nad komerčnými poisťovňami, určilo vzorec výpočtu veľkosti jedného produktu. To znamená, koľko má klient mesačne platiť a koľko po vypršaní zmluvy dostane.

Funkcie dohľadu z ministerstva financií prešli v roku 2000 na Úrad pre finančný trh. Od roku 2006 Národná banka Slovenska vykonáva dohľad nad všetkými subjektmi finančného a kapitálového trhu, ale aj nad organizátormi trhov. Tým sa vzorec, ktorý vznikol na pôde Ministerstva financií SR, dostal pod dohľad Národnej banky Slovenska. Nebol však v poriadku. Ako napísal denník Hospodárske noviny, „NBS o viac ako 10 rokov neskôr zistila, že poistné bolo počítané z poistnej sumy na smrť, pričom správne malo byť pri konkrétnom produkte počítané z vyššej poistnej sumy na dožitie“. Treba si položiť jednoduchú otázku. Mali ten istý vzorec ako Rapid Life v roku 1995 schválený na Ministerstve financií SR aj iné poisťovne?

Nebolo to prvý raz, keď sa niekto pomýlil. Zámerne alebo náhodne? Na túto otázku nikto neodpovedal. Vzorec pre oceňovanie podnikov nebol istý čas tiež v poriadku. Nehovoriac už o tom, že jedna komerčná banka vypočítavala pre klientov úroky na základe roka, ktorý mal 360 dní. O tom potom…

Výroky zo strany bývalého manažmentu poisťovne Rapid Life o tom, že guvernér Jozef Makúch môže byť trestne stíhaný, sú zrelé na dohľad, ale na odborný dohľad psychiatra.

Dohľad nie je jednoduchá vec. Zamestnanci dohľadu, bez ohľadu na to, pod akú inštitúciu patria, si zažili svoje. Klamanie, vyhrážky či dokonca prepichnuté pneumatiky na osobnom automobile zamestnanca jedného zo subjektov, ktorý mal vykonávať nútenú správu, nie sú ničím výnimočným…

Poisťovňa Rapid Life zvláštnym spôsobom komunikovala s klientmi, ale aj s dohľadom. Klientom zmenila obsah zmlúv a v arbitráži žiadala od nich doplatok. Chcela ho vymáhať exekútormi. Tento spor trval od roku 2009 do roku 2011, keď Najvyšší súd rozhodol, že poisťovňa neoprávnene zmenila zmluvu s klientom. Z čoho vyplývalo, že nesmie pri zvýšení poistného využívať exekúciu ako nástroj.

Štefan Harabin ako minister spravodlivosti 6. mája 2009 vláde predložil materiál o nekalých praktikách jednej súkromnej poisťovne. Povedal o nej, že je to „pyramída ako Brno“. V roku 2012 poisťovňa Rapid Life pokračovala v pokusoch vymáhať od klientov peniaze cez exekútorov. Jej snahy skončili na Ústavnom súde, ktorý odmietol jej postup.

Ukazuje sa, že manažéri komerčnej poisťovne Rapid Life nepoužívali štandardný typ komunikácie s klientmi, dohľadom či s inými inštitúciami. Radšej používajú žaloby, trestné oznámenia a iné nátlakové nástroje. V niektorých môžu uspieť preto, že nie každý sudca je dokonale vybavený poznatkami z teórie a praxe finančných trhov.

Z hospodárskych výsledkov poisťovne Rapid Life vidieť, že jej celková zadlženosť bola podľa portálu www.finastat.sk necelých 60 %. Tržby aj zisky posledných desať rokov rapídne klesajú. Majetok sa postupne priblížil k rapídnej nule.

Existuje mnoho dôvodov na zánik firmy. Jedným z nich je to, že sa podstatne zmenia podmienky jej fungovania. Druhým spôsobom zániku, ktorý je skôr typický pre firmy, ktoré dostávajú mnoho peňazí od investorov ako podielnikov alebo od klientov, ktoré spravuje firma. V druhom prípade sa manažment postará o to, aby firma zanikla, ale aby pri tom neschudobnel. Každá firma má svoje náklady, ktoré môžu rapídne stúpať a zisk spoločnosti môže rapídne klesať.

Firma, ktorá spravuje peniaze klientov, ich však môže vyviesť aj iným spôsobom. Napr. môže nakúpiť kvalitné cenné papiere do firmy. V určitom čase môžu jej kamaráti zmanipulovať trh s cennými papiermi tak, že cena nakúpených cenných papierov klesne. Firma ich predá kamarátom. Keď cena stúpne, predajú ich a rozdelia sa.

Ďalším spôsobom premiestnenia peňazí z firmy, keď manažment kúpi cenné papiere firiem, ktoré tieto peniaze presunú, kam potrebuje manažment. To je to isté ako v prvom prípade, ale cez tretiu osobu.

Ak má niekto komplexy a nemá argumenty, navonok sa prejavuje agresívne. Preto v takýchto situáciách platí. Trafená hus zagága.

Preto na záver dodajme, že výroky zo strany bývalého manažmentu poisťovne Rapid Life o tom, že guvernér NBS Jozef Makúch či prípadne iní riaditelia odborov môžu byť trestne stíhaní, sú zrelé na dohľad, ale na odborný dohľad psychiatra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NBS #nútená správa #Rapid life životná poisťovňa