Pri hľadaní mieru nezabúdajme na vplyv zločinu

Konflikty naďalej predstavujú najväčší svetový problém. Predchádzanie konfliktom je preto naša najväčšia nádej. Ak však nebudeme bojovať proti zločinu a dodržiavať zásady spravodlivosti, jednoducho tým riskujeme zamenenie hodnôt. V priebehu posledného storočia došlo k transformácii zločinu. Členovia gangov sa čoraz viac stávajú členmi predstavenstiev spoločností; zlodeji a kriminálnici boli nahradení skúsenými účtovníkmi a právnikmi.

03.08.2017 09:00
debata

V 21. storočí boli prostredníctvom svetových finančných centier preprané miliardy špinavých peňazí. Štúdia UNODC o nezákonných finančných tokoch ukázala, že kombinované výnosy zo všetkých zločinov predstavovali približne 2 bilióny amerických dolárov. Ak by zločin predstavoval krajinu, v meradle HDP by zapadal niekde medzi Taliansko a Indiu. To je dostatok peňazí nielen na poskytnutie úplatku a skorumpovanie colných úradníkov a pracovníkov právnych orgánov, ale aj na podplatenie ministrov a ministerstiev v nestabilných a zraniteľných krajinách. Toto existujúce vákuum napomáha zločinu prekvitať.

Ak budeme nadnárodný organizovaný zločin ignorovať a vynakladať naše úsilie inde, tak zapustí korene, rozšíri sa v ďalších krajinách a bude dokonca prosperovať. Najznepokojujú­cejším znakom organizovaného zločinu nie je iba utrpenie, ktoré spôsobuje, ale aj rýchla schopnosť prispôsobiť sa. Povedzme to však otvorene. Rovnako ako hyena prenasleduje leva v nádeji, že uloví jedlo, organizovaný zločin tajne pozoruje konflikt. Nie je náhodou, že konflikt v Iraku a Sýrii napomáha obchodovaniu s ľuďmi, pašovaniu migrantov a iným zločineckým aktivitám na Blízkom východe, v severnej Afrike a v oblasti Stredozemia. Zločinecké skupiny dokážu nielen využiť konflikt vo svoj prospech, ale ho aj prehĺbiť.

Teroristické skupiny používajú finančné prostriedky zo zločineckých aktivít na šírenie chaosu, skazy a smrti. Konflikty je potrebné ukončiť, aby sa zabránilo utrpeniu miliónov ľudí a pre dobro našej spoločnej ľudskosti.

UNODC odhaduje, že Taliban získal 150 miliónov USD, pričom približne 50 percent ich celkového príjmu pochádza z daní a účasti na nezákonnom obchode s opiátmi. Teroristická skupina Boko Haram sa podieľa na pašovaní heroínu a kokaínu, ako aj na obchodovaní s ľuďmi a prírodnými zdrojmi na území západnej Afriky. V rámci východnej Afriky zisky dosahuje teroristická skupina Šabáb, ktorá spolupracuje so somálskymi pirátmi a zarába milióny z nelegálneho obchodu s uhlím.

Tieto teroristické skupiny používajú finančné prostriedky zo zločineckých aktivít na šírenie chaosu, skazy a smrti. Ich aktivity podkopávajú autoritu krajiny, oslabujú zásady právneho štátu a brzdia snahy o rozvoj. Ignorovanie týchto skupín je nebezpečné a ide na úkor tých, ktorí pomáhajú ľuďom čeliacim chudobe a iným ťažkostiam.

Tak ako sa zmenil zločin, zmenili sa aj naše názory na to, ako ho konfrontovať. Nová transformatívna Agenda 2030 pre udržateľný rozvoj uznáva dôležitosť eliminácie zločinov ako spôsob zlepšenia životov. V tomto smere je najdôležitejší cieľ č. 16, ktorý podporuje mierovú a inkluzívnu spoločnosť a pomáha predchádzať katastrofickým následkom organizovaných zločinov.

Súdržnosť je pre riešenie svetových problémov kľúčová. Žiadna krajina nie je schopná vyriešiť problém nadnárodného organizovaného zločinu izolovane. Staré názory, ktoré považovali zločin za vnútroštátnu záležitosť, otvorili cestu pre širšiu medzinárodnú spoluprácu a umožnili štátom spoliehať sa na univerzálne právne nástroje, ako napríklad Dohovor OSN proti nadnárodnému organizovanému zločinu alebo Dohovor OSN proti korupcii.

Vďaka tomu máme k dispozícii nástroje a spojenectvá potrebné na boj proti zločinu. To, čo by mohlo chýbať, je ochota prekonať otázku postupnosti. Kedy by sa mal organizovaný zločin riešiť? Nie je to ani rok, ani mesiac, ani deň po dosiahnutí mieru. Riešenie zločinu, posilnenie právneho štátu a podporu spravodlivosti nemožno odkladať. Všetky tieto postupy musia byť zrealizované súčasne, a ak sa tak nestane, problémy sa objavia neskôr.

Pravdepodobne najčerstvejší príklad tohto vzájomne prepojeného prístupu existuje v Kolumbii, kde mierová zmluva s Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC) zahŕňa stratégie na konfrontáciu pestovania a produkcie rastliny koky. V Kolumbii sa úsilie o mier, budovanie spravodlivosti a riešenie organizovaných zločinov považuje za jeden problém, ktorý sa rieši prostredníctvom uplatnenia holistického prístupu. Preto navrhujem, aby bol tento prístup uplatnený všade.

Konflikty je potrebné ukončiť, aby sa zabránilo utrpeniu miliónov ľudí a pre dobro našej spoločnej ľudskosti. V zúfalej snahe o mier však nezabúdajme na to, že aj hyena vie kruto pohrýzť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zločin #extrémizmus #pranie špinavých peňazí #teroristická organizácia