Má Orbánova vláda alternatívu?

Opozičné strany v Maďarsku sedem mesiacov pred parlamentnými voľbami snívajú o zázračnej výmene vlády.

06.09.2017 16:00
debata (4)

Halucinačnou víziou je, že Fidesz odchádza na smetisko dejín. MSZP, Jobbik, Momentum, Demokratická koalícia (DK), Politika môže byť iná (LMP) a iné politické zoskupenia zápasia o preferencie a navodzujú dojem, že ide o želané zmeny v štáte. Existuje vôbec šanca, aby opozičné strany odstavili od moci Viktora Orbána?

Opozičné strany väčšinou deklarujú, že pôjdu do volieb samostatne, napriek uvedomeniu si, že ich nízke preferencie v boji proti Fideszu nedávajú šance. Podľa platného volebného zákona parlamentná aj mimoparlamentná opozícia má reálnu možnosť zabrániť len tomu, aby Fidesz nezískal nadpolovičnú parlamentnú väčšinu a bol prinútený hľadať koaličného partnera aj mimo kresťanských demokratov.

Podľa posledných prieskumov Fideszu môže konkurovať predovšetkým pravicový Jobbik a novozaložené liberálne-ľavicovo orientované hnutie Momentum. Stratégia boja celej opozície je založená na tom, že orbánovci pre mocenskú aroganciu a korupčné škandály majú u rozhodnutých voličov značne pošramotenú povesť, a preto môžu „bezúhonní“ opoziční kandidáti presvedčiť nespokojných občanov. Pred jarnými voľbami 2018 je síce stále na čele popularity Fidesz, ale prieskumy agentúr už hovoria, že mnohí očakávajú prerušenie jeho dominancie. Na začiatku augusta si 43 percent opýtaných želalo výmenu Orbánovej vlády. Tento výsledok je súčasne paradoxom, lebo Fidesz takisto disponuje kvórom 43 percent istých straníckych voličov. Ukazuje sa, že zjednotený opozičný blok by mohol „odstaviť“ Orbána. Toto želanie je len virtuálnou a plošnou projekciou opozičných predstáv. Realita je iná a je zakonzervovaná v osobných ambíciách šéfov súperiacich strán. Situácia na politickej scéne v Maďarsku je totiž takáto:

Jobbik sa nemieni s nikým spolčovať. Skôr očakáva, že socialisti (MSZP) zbankrotujú a utopia sa vo vlastnom chaose. Predseda Jobbiku Gábor Vona súčasne sníva o tom, že bývalí sympatizanti MSZP sa pridajú k nim a vytvoria tak silnú stranu, ktorá Orbána porazí. MSZP paralyzujú vnútorné rozpory kvôli zvolenej predvolebnej taktike a nezhodám pre možné spojenectvo s Demokratickou koalíciou, čo László Botka ako nominovaný kandidát MSZP na post predsedu vlády odmieta.

Podľa posledných prieskumov Fideszu môže konkurovať predovšetkým pravicový Jobbik a novozaložené liberálne-ľavicovo orientované hnutie Momentum.

Demokratická koalícia pod vedením Ferenca Gyurcsánya nie je na domácej politickej scéne vnímaná v pozitívnom svetle. V zápase s Fideszom je osamotená a málokto jej dáva šancu. Gyurcsány je však presvedčený, že ani iní ju nemajú, a preto sa nehodlá podieľať na kolektívnej porážke. Želá si len totálny kolaps socialistov v očakávaní, že po rozpade MSZP priláka ich sympatizantov. Zlé jazyky tvrdia, že po voľbách v roku 2018 sa bude uchádzať o post vedúceho ľavice.

Preferencie parlamentnej strany Politika môže byť iná sa pohybujú pod prahom piatich percent. Vedenie strany na čele s Bernadett Szél je rozhodnuté samostatne vstúpiť do kampane. Jedine Momentum uvažuje nad alternatívami a nevylučuje ani predvolebnú ľavicovo-liberálnu koalíciu. Predseda András Fekete-Győr v rozhovore pre portál 168ora.hu nedávno vyhlásil: „V parlamentnej demokracie je hodnotou, keď s partnermi možno koalične spolupracovať. Naším konečným cieľom je dosiahnuť zmenu vládnutia a nanovo prebudovať Maďarsko, čo si vyžiada čas a ťažkú prácu. Srdce a jazyk Orbánovej vlády smerujú Maďarsko na východ, ale Maďarsko patrí do Európy.“ Nepochybne tak vyjadril aj program svojej zahraničnej orientácie.

Možný zlepenec liberálne-ľavicových strán, v ktorom by sa ocitlo hnutie Momentum, považuje Fidesz za akúsi piatu kolónu moci „pozadia“ a ich sympatizantov pokladá za zapredancov na výplatnej listine Georgea Sorosa. Paralelne sa vynára aj vzájomná animozita voči subjektu Momentum. Mnohí ho pokladajú za trójskeho koňa nasadeného Fideszom s cieľom rozdrobiť liberálne-ľavicovo orientovaných voličov. Politológ Gábor Török tvrdí, že Momentum je vlastne novým Fideszom, aj keď existujú medzi nimi odlišnosti. „Momentum dnes stojí tam, kde stál Fidesz v jeseni roku 1989,“ hovorí. Fekete-Györ však občanov oslovuje a rastie jeho popularita. Dokáže formulovať aktuálne politické témy a zmysluplne viesť o nich diškurz, preto ho politickí analytici porovnávajú s Orbánovou chytrosťou.

Török nedávno šokoval občanov. V interview pre Narancs prognózoval, že v roku 2018 môžu byť v Maďarsku ešte aj predčasné voľby. Taká situácia údajne nastane, ak v jarných voľbách kandidačná listina Fideszu nezíska väčšinu hlasov a opozícia na individuálnych volebných zoznamoch vyhrá v najmenej 40 volebných okrskoch. „V takom prípade zlyhá projekt NER (koncept národnej spolupráce z dielne Fideszu), čo politicky bude znamenať aj koniec Viktora Orbána,“ tvrdí politológ.

Žeby existovala reálna alternatíva k Orbánovej vláde a porážka Fideszu bola taká jednoduchá? Už len dodajme, že podobnosť so súčasnou politickou scénou na Slovensku je čisto náhodná.<pe>

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Jobbik