Česká liečba Babišom

Uplynulý víkend sa v Českej republike začala ostrá predvolebná kampaň.

07.09.2017 09:00
debata

Všetky hlavné politické strany zverejnili svoj program a veľká bitka o budúcnosť sa tak môže začať. Doteraz každé voľby sme považovali za najdôležitejšie a prelomové, tieto sú však jedinečné iným spôsobom. Nepôjde v nich o to, či bude vládnuť ľavica, alebo pravica. Česi budú rozhodovať o charaktere režimu. Otázkou je, či česká spoločnosť zostane verná liberálne orientovanej reprezentatívnej demokracii, alebo ju začne orientovať iným smerom. Oslabenie zastupiteľského prvku je totiž jedným z hlavných aspektov programu hnutia ANO.

Ak sa Babiš stane premiérom, začne sa meniť charakter českej demokracie.

Ideové a programové ukotvenie politických strán je síce veľmi dôležité, ale okrem neho sa v kampani objavia aj ďalšie dve dôležité témy. Po prvé, boj proti tzv. tradičným stranám, ktoré sú nositeľkami všetkého zlého, predovšetkým korupcie a mafiánskeho systému. Také je posolstvo hnutia ANO. Po druhé ňou bude osoba Andreja Babiša. Svojím spôsobom si za túto „výsostnú“ pozíciu môže on sám. Keď zakladal ANO, postavil ho ako morálne hnutie bojujúce proti korupcii. Ako spoločenstvo čestných ľudí, ktorí chcú slúžiť krajine. Andrej Babiš sa vyjadruje úplne k všetkému, kritické reakcie potom prichádzajú zo všetkých strán. Zároveň ho dobieha minulosť a dnes čelí niekoľkým škandálom, ktoré sa pokúša s profesionálnym aparátom PR poradcov prekryť. Záujem o jeho osobu je teda veľký. Hlavným sloganom jeho hnutia sa stalo: Teraz alebo nikdy! Ak prijmeme Babišovu výzvu, potom si ju skutočne môžeme spojiť s tým, čo už bolo uvedené. Ak sa Babiš stane premiérom, začne sa meniť charakter českej demokracie. Zatiaľ nie zo dňa na deň, ale postupne.

Zostaňme ešte pri osobe predsedu ANO. Polícia teraz Snemovňu žiada o zbavenie jeho poslaneckej imunity pre dotačný podvod vo výške takmer dvoch miliónov eur. Bolo by v podstate smiešne, ak by z tohto dôvodu napokon z politiky odišiel. Pretože sa okolo neho nahromadilo viacero vecí, ktoré sú pre demokratické fungovanie a integritu politika oveľa dôležitejšie. Vecí, ktoré by žiadnemu inému politikovi neprešli. Babiš stavia na vlastnej aureole veľmi úspešného podnikateľa, ktorý nepotrebuje okrádať štát, pretože je dostatočne bohatý. Toto bohatstvo má byť zárukou jeho terajšej poctivosti. On sám sa obetuje a tvrdo maká, na rozdiel od skorumpovaných a lenivých tradičných politikov.

Predstavte si, že by napríklad líder sociálnej demokracie Lubomír Zaorálek založil firmu, jej pracovníci by obsadili niekoľko ministerstiev a získali 10 poslaneckých mandátov. Okamžite by sa strhli také protesty, ktoré by Zaorálka politicky zničili. Pre Babiša a jeho Agrofert to však neplatí.

Zaujímavá je aj jeho „čistota“ a boj proti korupcii. Je mysliteľné, aby človek, ktorý vyšiel úspešne z divokej privatizácie 90. rokov a ktorý sa každodenne stýkal s premiérmi a ministrami, zostal ako jediný úplne nepoškvrnený korupciou a klientelizmom? Pritom o jeho predátorských metódach a likvidácii konkurencie je napísaná kniha a nakrútený dokument. Poďme ďalej, dokážete si predstaviť, že by na tajných nahrávkach napr. už spomínaný L. Zaorálek konzultoval s novinármi, kedy majú písať negatívne o politickej konkurencii, alebo oznamoval, že sypal peniaze ODS a pritom z toho takmer nič nemal? Takúto aféru by nezvládol. A ešte jeden príklad. Babišov Agrofert čerpal dotácie vždy, ale v období, keď bol ministrom financií, sa ich objem zásadným spôsobom zvýšil. Prešlo by toto niekomu inému?

Pokračovať by sa dalo ďalej. Z krátkeho výpočtu je zrejmé, čo všetko dokážu verní ctitelia hnutia ANO svojmu predsedovi odpustiť. Omnoho väčšie zlo vidia v tých, ktorých Babiš kritizuje. Je preto dosť trpkým poznaním, že 28 rokov nesporných výhod demokracie značnú časť českej populácie nijako pozitívne nepoznamenalo. Otázka je, či si uvedomujú, že liečba Babišom bude pre českú spoločnosť príliš nákladná a do značné miery i riziková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš