Využime priaznivý vietor

Keď pred rokom šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker v prejave pred europoslancami prednášal správu o stave únie, jeho diagnóza znela stroho. EÚ sa podľa neho ocitla v nebývalej existenčnej kríze. „Poddáme sa pocitu frustrácie? Dopustíme, aby sa nám naša únia rozpadla pred očami?“ pýtal sa. Vo svojom prejave vyzval k jednote a navrhol aj konkrétne kroky. Tie podporili aj lídri 27 krajín na septembrovom summite v Bratislave.

18.09.2017 10:00
debata (6)

Aj úspešné slovenské predsedníctvo prispelo k tomu, že situácia v únii sa výrazne zlepšila. Máme za sebou dôležité voľby vo Francúzsku, v Holandsku či v Rakúsku, ktoré ukázali, že európski voliči stále uprednostňujú spoluprácu pred nacionalistickým populizmom. Zažívame slušný hospodársky rast, počet nezamestnaných klesol za posledné tri roky takmer o osem miliónov, máme rekordne vysokú zamestnanosť, zdravšie verejné financie a znova začali rásť aj investície. Slovensko je toho dobrým príkladom. Patrí medzi hospodársky najrýchlejšie rastúce krajiny, nezamestnanosť už nie je najväčším problémom a dokonca nám chýbajú kvalifikované pracovné sily.

Podstatný pokrok sme urobili aj v oblasti migrácie a ochrany vonkajších hraníc EÚ. Kým ešte začiatkom minulého roka smerovali do Európy cez Stredozemné more tisícky ľudí denne, dnes sú to desiatky. Aj s pomocou novej Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže sú naše spoločné hranice lepšie strážené a zároveň sme dokázali zachrániť pred utopením státisíce ľudí. Posilňovanie pozitívneho vzťahu k spoločnému európskemu projektu ukazujú aj prieskumy verejnej mienky.

Príhovor, ktorý europoslancom a obyvateľom únie uplynulú stredu adresoval predseda komisie Juncker, sa tak tentoraz mohol niesť v pozitívnejšom duchu. „Vietor je späť v európskych plachtách,“ vyhlásil povzbudivo.

Potrebujeme úniu, ktorá nerozdeľuje, ale spája. Úniu, v ktorej sa nehľadajú rozdiely, ale spoločné riešenia v záujme všetkých. Či už v oblasti spoločnej meny, ochrany spoločných hraníc alebo migrácie.

To samozrejme neznamená, že pred naším spoločenstvom už nestoja žiadne veľké výzvy, pripomenul súčasne. Naopak, obdobie relatívneho pokoja a rastu by sme mali využiť na posilnenie základných princípov, na ktorých európske spoločenstvo stojí – ako sú sloboda, rovnosť a právny štát. A taktiež na riešenie problémov, ktoré nás stále ťažia. Musíme sa pripraviť na odchod Spojeného kráľovstva, lepšie predchádzať teroristickým útokom, dokončiť reformu v oblasti migrácie a odstraňovať značné sociálne rozdiely.

Potrebujeme spoločenstvo, v ktorom sa rovnako vážne berie slovo veľkých aj malých, krajín zo západu aj z východu. Spoločenstvo, v ktorom nejestvujú občania druhej kategórie, či už ide o pracovníkov, alebo spotrebiteľov. Preto sú dôležité princípy ako „rovnaký plat za rovnakú prácu na rovnakom mieste“, ktoré zamedzia diskriminácii pracovníkov len na základe ich pôvodu. Prioritou bude aj posilňovanie európskych sociálnych štandardov, ktoré budú zamestnancov lepšie chrániť a zabezpečovať im férové pracovné podmienky.

V prejave jasne zaznelo aj to, že odlišná kvalita rovnakých výrobkov v rôznych štátoch je v únii neprijateľná. Komisia bude preto členským krajinám pomáhať odstraňovať tieto neférové praktiky.

Potrebujeme tiež úniu, ktorá nerozdeľuje, ale spája. Úniu, v ktorej sa nehľadajú rozdiely, ale spoločné riešenia v záujme všetkých. Či už v oblasti spoločnej meny, ochrany spoločných hraníc alebo migrácie. Aj preto by krajiny mimo eurozóny mali zvážiť urýchlenie prijatia eura. Únia je im pri plnení podmienok pripravená pomôcť. Prínosom by bol aj vstup Bulharska, Rumunska a Chorvátska do Schengenu.

Silná Európa potrebuje aj silnú zahraničnú, bezpečnostnú a obrannú politiku. Aby ochránila svojich občanov pred nestabilitou a hrozbami zvonku, ale aj nástrahami vnútri. Či už sa to týka vojnových konfliktov na našich hraniciach, terorizmu alebo kybernetických útokov. Zabúdať nemôžeme ani na tých, ktorí s našou pomocou rátajú. Krajinám západného Balkánu by sme mali ponúknuť jasný plán na členstvo, rozvojovým krajinám naďalej pomáhať znižovať chudobu a migráciu a so svetom spolupracovať tak, aby sme ho urobili bezpečnejším a odolnejším proti negatívnym dosahom klimatických zmien.

Výziev, ktoré pred nami stoja, je naozaj dosť. Vyriešiť ich dokážeme iba vtedy, ak budeme hľadať zhodu medzi členskými krajinami a najmä samotnými obyvateľmi. Jean-Claude Juncker dal konkrétne návrhy ako ďalej. Teraz je pred nami všetkými diskusia o spoločných riešeniach do budúcnosti. Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku bude aktívnou a neutrálnou platformou na takúto diskusiu pre politikov, expertov, ale aj najširšiu verejnosť. Pretože iba s vašou podporou sa naša únia môže stať jednotnejšou, silnejšou, demokratickejšou a lepšie pripravenou aj na časy nepohody. Slovami Junckerovej metafory, využime vietor v našich plachtách.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #spoločenstvo #Jean-Claude Juncker #hospodársky rast