Prezident na proteste proti korupcii

Každý protest by sa pre dosiahnutie svojho cieľa nemal vystríhať iba svojich nepriateľov, ale aj falošných priateľov.

01.10.2017 16:00
debata (19)

Sú ich však študenti stredných a vysokých škôl, organizujúci protikorupčné pochody, medzi sebou schopní rozoznať? Ich reprezentant a, zatiaľ, nevolič David Straka sa prihlásil ku generácii Z, keď povedal: „My nečítame, často len pozeráme Facebook a videá.“ Nuž, ako človek pobúrený spoločenskou korupciou a dožadujúci sa vyšetrenia korupčných káuz by si mohol nájsť čas na oboznámenie sa so spisom Gorila, ktorý chce, mimochodom, nechať prešetriť.

Odvolaním ministra Kaliňáka alebo vymenením hoci i celej vlády oligarchovia nestratia apetít na štát, akurát prejdú k ďalšiemu chodu.

Dočítal by sa tam, ako sa oligarchovia nazývajú akcionármi politických strán, ako pred voľbami dohodujú vládne koalície, ako rozdávajú úplatky a provízie, rozdeľujú nominácie na posty, až by mu z toho vari prišlo i nevoľno. Vtedy by si mohol povedať, že maturanti nie sú takí naivní, aby naleteli „šmejdom“, a neuveria každému. Uvedomil by si, že nápisy na tričkách, ktoré protestujúcim dodáva Igor Matovič, sú prikrátke. Malo by na nich stáť „Smeráci kryjú zlodejov, ktorých stvorili ruskovci a dzurindovci.“

Videl by to, čo na premietaní filmu Od Fica do Fica povedala jeho autorka Zuzana Piussi, že najhorší zo všetkých, žiaľ, nie je premiér. Odvolaním ministra Roberta Kaliňáka alebo vymenením hoci i celej vlády oligarchovia nestratia vplyv či apetít na štát, akurát prejdú k ďalšiemu chodu. Jednoznačný vinník tu totiž – ako dodáva sám autor spisu Gorila Peter Holúbek – neexistuje: „Do tohto stavu sme postupne dospeli a nejakým spôsobom sa na vine podieľame všetci.“ Niektorí prostredníctvom pomoci nakloneným kandidátom, iní mlčaním v práci, ďalší obhajobou iba zdanlivo slušných politikov.

O tom, že veci nie sú také jednoduché, ako sa zdajú, svedčí aj kauza Ladislav Bašternák. Je len šťastím opozície, že jej naklonené médiá nikde neuvádzajú, že prvé miliónové vratky DPH vyplatili podnikateľovým eseročkám nominanti Dzurindovej a Radičovej vlády. Nespomínajú ani to, že spoločníkom v projekte Bonaparte, skolaudovaného za zvláštnych okolností, bol pravicový politik bratislavskej samosprávy pochádzajúci z tábora OĽaNO-NOVA a SaS. Na to musel upozorniť až bývalý redaktor SME Peter Tóth vo svojom blogu. Zverejnenie týchto faktov by skomplikovalo jednostrannosť protestov, prípadne ukázalo, že živočíšny druh Bašternák nie je smerácky endemit, ale darí sa mu vždy a všade.

Ešte pred letnými prázdninami bol pre lídrov protikorupčných protestov morálnym vzorom nepoškvrnenosti prezident. Dnes sa ukazuje, že financie na svoju predvolebnú kampaň získal taktiež „vlastnou hlavou“. Na propagáciu vynaložil peniaze z nezdokladovaných príjmov, pričom je možné, že prekročil limit stanovený zákonom. Síce inak, ako sa zamýšľalo, no Andrej Kiska nám názorne demonštroval, že korupcia sa nedá poraziť iba moralizovaním a apelovaním na dobré mravy ľudí. Na vlastnom príklade ukázal, že ak nevezmeme do úvahy systémový rozmer problému, necháme sa ďalej vodiť za nos. Tak ako si reálny socializmus zabezpečoval širokú lojalitu ponúkaním kariérnych a iných výhod tým, čo s ním spolupracovali, ponúka kapitalistický režim za vernosť materiálne výhody všetkým poslušným. Možnosti poistiť si miesto, dosiahnuť kariérny postup či dopomôcť si k malému príjmu sú v neistej dobe neodolateľnými lákadlami. Ľudia, ktorí sú od systému závislí, nemajú motiváciu zmeniť princíp jeho fungovania. Získať totiž môžu len málo, no stratiť príliš veľa. Zostáva teda iba dodať, že ak boli niektoré subjekty schopné nadobudnúť toľký majetok na úkor spoločnosti, či sa nájde medzi ľuďmi dostatočná vôľa obmedziť ho, prípadne získať späť. Alebo nám zostane len viera, že sa polepšia a dobrovoľne sa vzdajú svojho vplyvu na spoločnosť? Zdá sa, že ak by to aj chceli, išli by proti sebe.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #protikorupčný pochod