Babišov predvolebný brak

Českých politikov čaká cieľová rovinka. Voliči už o týždeň rozdajú karty. Kampaň doteraz prebiehala celkom pokojne, v posledných dňoch však nabrala na obrátkach.

14.10.2017 16:00
debata (11)

Posolstvá jednotlivých strán sú zrozumiteľné. Pravicová opozícia stavila na revokáciu, teda zrušenie výsledkov Sobotkovej vlády. Najmä na likvidáciu elektronickej evidencie tržieb a ďalších opatrení, ktoré vraj zaťažujú drobných podnikateľov a živnostníkov. TOP 09 však na rozdiel od ODS nahlas varuje pred oligarchizáciou zosobnenou favoritom volieb Andrejom Babišom.

Sociálni demokrati zdôrazňujú nevyhnutnosť bojovať proti lacnej práci. Podľa nich by sa ekonomický rast mal viac odraziť v peňaženkách ľudí. Varujú tiež pred tým, aby sa trh vpustil do zdravotníctva, školstva a ďalších verejných služieb.

Babišovo ANO voličom sľubuje štát riadený ako firmu – efektívne a s benefitmi pre každého. Voliči môžu mať pocit, že zatiaľ čo ostatní o prosperite iba pekne hovoria, babišovci ju dokážu zabezpečiť. Nízke mzdy a lacných pracovníkov z cudziny vo firmách, ktorým donedávna šéfoval predseda ANO, si všímajú len málo. A kauzy, z ktorých vyplýva, že Babišovi je najbližšie vlastné vrecko, si jeho sympatizanti vysvetľujú ako pokusy očierniť spasiteľa.

Lenže keď už európske dotácie pre farmu Bocianie hniezdo (ako sa Babiš kedysi preriekol v televízii – jeho najlepší projekt) vyšetruje polícia a Babiš bol spolu s prvým podpredsedom ANO Jaroslavom Faltýnkom, bývalým manažérom Agrofertu, obvinený zo spáchania trestného činu, je to už vážne. Prinajmenšom citeľne oslabla ochota ostatných strán vstúpiť s Babišom do vlády.

Nízke mzdy a lacných pracovníkov z cudziny vo firmách, ktorým donedávna šéfoval predseda ANO, si voliči všímajú iba málo.

ANO preto potrebuje získať čo najviac hlasov, aby sa mu po voľbách dobre vyjednávalo, pokiaľ možno z pozície sily. Rozohráva emotívne etudy a zároveň prekrýva problémy s Bocianím hniezdom aférami konkurentov. Dlho sa počítalo, že hlavnou Babišovou zbraňou proti ČSSD bude dávna privatizácia Ostravsko-karvinských baní a úloha Bohuslava Sobotku v nej. Lenže ten už sociálnych demokratov do volieb nevedie. Súčasný líder Lubomír Zaorálek sa, naopak, ľudí na Ostravsku a Karvinsku roky zastáva a sám žiadny vážnejší prešľap nemá.

Babiš musel odpáliť inú bombu. Stalo sa ňou lítium. V Česku objavili obrovské zásoby tejto suroviny, ktorá sa využíva najmä na výrobu batérií. Jej ťažba je zatiaľ iba v rovine prieskumných vrtov, no záujemcovia sa už hlásia. S tým najhorúcejším, zahraničným, ministerstvo priemyslu riadené sociálnou demokraciou podpísalo memorandum, ktoré okrem iného oznamuje, že sa surovina bude spracovávať v Česku a zisky neutečú za hranice.

Akokoľvek je tento záväzok korektný, samotné exkluzívne memorandum bolo politickou chybou. Babiš kričí, že ČSSD chystá „krádež za bieleho dňa“. Pochybností sa chytila aj časť opozície na čele s komunistami, ktorí dokonca iniciovali tesne pred voľbami mimoriadnu parlamentnú schôdzu. Čo by inokedy bolo možné označiť za banalitu, teraz deformuje volebnú kampaň. Dalo sa však čakať, že po mäkkých témach bude nastolená aj nejaká tvrdá a konfliktná, hoci umelo priživená. A tiež, že idyla sa raz skončí a prídu rany pod pás.

Príbeh, ktorý Andrej Babiš opisuje, pripomína brakovú literatúru: temné sily (politici, policajti, žalobcovia, novinári), ktorí klamú a kradnú, sa sprisahali proti odvážnemu rebelovi a snažia sa ho zničiť. To, že on sám zďaleka nie je nepopísaný čistý list a doteraz má vo vláde šesť ministrov, už nedodáva. Prečo by aj mal… V marketingu nemá konkurenciu a volebná kampaň ide nepretržite od vyhlásenia minulých výsledkov.

Všetko je raz prvýkrát, aj hlavný aktér českej politiky a dosť možné i budúci premiér obvinený z trestnej činnosti. Aby túto situáciu Babiš prekonal, potrebuje najprv voliča a potom koaličných partnerov. Kto skutočne vyhral voľby, tak bude jasné až dlho po nich.<pe>

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Andrej Babiš #Jaroslav Faltýnek