Katastrofálny stav bol zámerom?

Pred dvoma týždňami verejnoprávna televízia v hlavnom spravodajstve pod titulkom Voľby do samosprávnych krajov: Zdravotníctvo v Košickom kraji robila reklamu spoločnosti Svet zdravia.

23.10.2017 09:00
debata (9)

Tá patrí do skupiny Penta Investments, ktorá prevádzkuje sedemnásť nemocníc v Košickom, Prešovskom, Banskobystrickom, Trnavskom, Nitrianskom a Trenčianskom samosprávnom kraji. Pritom štatutárny orgán Akcionár Svet zdravia sídli v Holandskom kráľovstve. Regionálne zastupiteľstvo v Košiciach sa rozhodlo dať všetky štyri nemocnice, ktoré boli v pôsobnosti kraja, do dlhodobého prenájmu práve tejto spoločnosti. Keď sa hovorí o tomto rezorte na východnom Slovensku, nedá sa pritom nerobiť reklama Svetu zdravia.

Skrytá či budúca privatizácia

Jasné nie privatizácii nemocníc je jedno z kľúčových bodov programu Českej strany sociálnodemokra­tickej pre zdravotníctvo ČR v prebiehajúcich voľbách do Poslaneckej snemovne. Dlhodobý prenájom podľa slovenského variantu nie je „ex lege“, teda zo zákona, privatizáciou, ale skrytou či budúcou privatizáciou určite je. Podarilo sa zamedziť prevodu štyroch špecializovaných nemocníc do majetku Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ako to pôvodne navrhoval minister zdravotníctva, aby sa vyriešila 200-miliónová strata VšZP. Zabrániť budúcej privatizácii nemocníc v pôsobnosti krajov – s výnimkou Žilinského – sa nepodarilo.

V spomínanom televíznom šote veľký slovenský reformátor Rudolf Zajac, ktorý ako minister spolu s druhou Dzurindovou vládou nesie značnú mieru zodpovednosti za žalostný stav verejného zdravotníctva, povedal, že chorým je jedno, komu nemocnica patrí – chcú dobrú zdravotnú starostlivosť. Má pravdu. Ak niekto akútne potrebuje nemocničné ošetrenie, nebude uvažovať nad tým, či nemocnica je v prenájme Svetu zdravia, alebo ju vlastní či prenajíma česká súkromná spoločnosť Agel. Tá je, mimochodom, druhým najväčším investorom do nášho zdravotníctva a má v rukách druhú najväčšiu sieť nemocníc na Slovensku.

Súkromný sektor najskôr vybral zo zdravotníctva najlukratívnejšie segmenty a teraz sa rozhodol investovať i do zadlžených a dlhodobo podkapitalizovaných nemocníc. Keďže „na Slovensku v posledných desaťročiach nebola vybudovaná žiadna všeobecná nemocnica“, bude stavať i nové nemocnice, ako napríklad postavil v Michalovciach, alebo do roka 2021 vybuduje prvú koncovú nemocnicu novej generácie v Bratislave za sto miliónov eur. Prečo by sme nemali byť spokojní?

Štát to vraj nedokáže

O čo sa nezaujíma pacient, mal by sa zaujímať občan a z času na čas aj volič a ním zvolení zástupcovia. Nemožno zazlievať Pente, Agelu ani inému podnikateľovi, že podnikajú pre zisk. Investície do nemocníc sa im musia vrátiť a musia na nich zarobiť. Nebude to hneď, no o niekoľko rokov. Vyprodukovaný zisk sa nevráti do zdravotníctva, zostane vo vrecku investora. V najlepšom prípade z neho zaplatí daň, ale pokiaľ bude registrovaný v daňovom raji, ani to nie.

Dlhy nemocníc nevytvára iba ich zlé manažovanie a korupcia, ale aj chronické podfinancovanie slovenského zdravotníctva.

To nás ešte dnes nemusí až tak znepokojovať. Sú však aj iné horúce dôvody, prečo by sme mali byť na pozore. Na stránke Svetu zdravia si môžeme prečítať, že ambíciou stomiliónovej investície v Bratislave je prilákať najlepších lekárov a zdravotné sestry zo Slovenska i zahraničia. To však nie je len ambíciou tohto jediného projektu. Nedávno jedenásť zdravotníkov – primár, špičkoví lekári a sestry – z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave podalo výpoveď a zamestnalo sa v spoločnosti Medissimo patriacej do siete Pro Care, ktorú vlastní Penta. Za vyšší plat a lepšie pracovné podmienky…

Súkromný sektor sa prirodzene zbavuje všetkého, čo je preň záťažou. Preto ruší nemocničné oddelenia, ktoré sú preň neefektívne (napríklad pôrodnicu v nemocnici patriacej Svetu zdravia v Banskej Štiavnici) a posiela pacientov s najťažšími diagnózami zo svojich zdravotníckych zariadení preč. Ako vidno, ani pre dnešného pacienta nemusí byť súkromná nemocnica spásou.

S čím zákon počítal

Zákon číslo 302 z roku 2001 o samospráve vyšších územných celkov paragraf 4 písmeno i ukladá krajom utvárať podmienky na rozvoj zdravotníctva. Od roku 2002 sa im začali za ministrovania Rudolfa Zajaca odovzdávať aj nemocničné zariadenia.

Odchádzajúci predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa odôvodňuje prenajatie všetkých štyroch nemocníc do rúk Svetu zdravia takto: „Bolo veľmi ťažké presvedčiť poslancov aj verejnosť, že samospráva nemá prostriedky ani skúsenosti s manažovaním nemocníc.“ Nepredvídal to zákon alebo, naopak, už vtedy počítal s dôsledkami decentralizácie nemocníc na kraje a mestá?

Dlhy nemocníc nevytvára iba ich zlé manažovanie a korupcia. Okrem iných dôvodov, ako je odčerpávanie zisku súkromných poisťovní či cenová politika, aj chronické podfinancovanie zdravotníctva. Ak sa nepodarí účinnejšie tieto dôvody odstraňovať, ani ich štvrté oddlžovanie nemôže byť posledné.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhy #nemocnice