Cukor a bič budú žať

Zo západnej Európy sa v posledných rokoch vo zvýšenej miere ozývajú varovania, že sa srdce starého kontinentu čoraz viac odkláňa od demokracie. Posilnenie tejto niekedy účelovej vlny výčitiek priniesol aj výrazný úspech hnutia ANO, ktorého predsedom je Slovák Andrej Babiš.

25.10.2017 08:00
debata (5)

Slovo predseda hnutia nie je presné. Ide o jeho majiteľa. Miliardára, ktorého majetok sa za posledné štyri roky približne zdvojnásobil. Vlastní holding Agrofert, do ktorého tak dajako patrí aj politická divízia. Ktovie, či Babišovo hnutie nie je pomenované podľa niekdajšej partaje jeho krajana, v súčasnosti tiež vyšetrovateľmi obvineného bývalého mediálneho magnáta Pavla Ruska.

Babiš sedel vo vláde sociálneho demokrata Bohuslava Sobotku, kde politicky vyzrel, a popritom odsávali priaznivcov svojho koaličného partnera ČSSD. Teraz je pravdepodobné, že budúci kabinet povedie práve on. Prinajmenšom ho zostavením vlády vzápätí po štátotvornom výročí 28. októbra poverí prezident Miloš Zeman. No pokiaľ sa situácia okolo zostavenia novej exekutívy vyvrbí, pretečie korytom Vltavy ešte veľa vody. Nová dolná komora českého parlamentu trpí fragmentáciou ako doteraz nikdy. Až to trocha začína pripomínať politickú roztrieštenosť medzivojnového Československa.

Je vylúčené, aby Babiš akceptoval menšinové vládnutie. Odporovalo by to jeho heslu Riadiť štát ako firmu.

Okrem triumfálneho ANO, ktoré si veľa jeho voličov omylom vyhodnotilo ako ľavicový subjekt, sú ostatní hráči strednej alebo marginálnej veľkosti. V každom prípade sú však vzájomne ideovo vzdialení alebo (či súčasne) rozhádaní. Takže predstava akéhosi novodobého Národného frontu proti ostro odmietanému Babišovi padá do ríše snov.

Okrem víťaza sú navyše všetci aktéri voľbami finančne vyčerpaní. Donedávna najsilnejším sociálnym demokratom dokonca visí nad hlavou Damoklov meč v podobe stámiliónových dlhov. Preto nie je mysliteľná ani možnosť, že by na konci reťazca vytrvalého odmietania koalície s majiteľom Agrofertu boli predčasné parlamentné voľby. ANO by ich určite vyhralo s ešte väčším počtom hlasov. Veď Babiš dokonale ovládol politický marketing založený na „sebaľútosti“, že sa stal obeťou zlovoľných, utáraných politikov, s ktorými vytrvalo bojuje v mene obrany dobra všetkých občanov. Čo na tom, že s viacerými z nich spoločne vládol takmer celé štyri roky.

K deštruovaniu tradičného stranícko-politického života nesporne s rozkošou prispeje aj prezident Zeman. Svojským egom posadnutý politický veterán, ktorý si svojho času vytvoril vlastnú „vládu odborníkov“, teda zo svojich priateľov a klientov. Ostrieľaný, hoci už unavený taktik je odhodlaný vyťažiť maximum z povolebného guláša. Predovšetkým znovuzvolenie v priamom hlasovaní hlavy štátu na začiatku budúceho roka.

Dôvodov k všelijakému licitovaniu sa nájde za celé priehrštia. Zároveň je zrejmé, že ani Babiš, otvorene pohŕdajúci parlamentarizmom, nezíska jednoduchú pozíciu. Je vylúčené, aby akceptoval menšinové vládnutie, ako prognózujú viacerí politológovia. Odporovalo by to multimiliardárovmu heslu Riadiť štát ako firmu. A tak skôr než koaličné nevesty začnú vyslovovať svoje ÁNO, víťaz sa ešte určite dosť zapotí. Nateraz môže počítať asi s ľudovcami z KDU-ČSL, pre ktorých sú síce najdôležitejšie kresťanské hodnoty, ale vždy ešte o kus viac chcú ministerská kreslá.

Kto sa do tretice všetkého dobrého či zlého pridá, to je dnes otázka! Mysliteľní sú opäť sociálni demokrati, prípadne populisticko-extrémistické hnutie Tomia Okamuru Sloboda a priama demokracia (SPD). Ostatní prisahajú na hroby svojich predkov, že Babiš stelesňuje diabla, prípadne si formálne zachovávajú identitu postavenú na odpore voči kapitalizmu. Variantov vrátane rozličných tichých podpôr Babišovej vláde vzišlo z volieb nebývalo. Kým padne konečné rozhodnutie, ešte si počkáme. Politika cukru a biča sa však zrejme dočká žatvy.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #voľby v Česku