Črtá sa budúca koalícia?

Richard Sulík v reakcii na teroristické útoky v Paríži, počas ktorých pred dvoma rokmi zahynulo 130 ľudí, povedal, že ak by obete mali zbrane tiež, mohli útočníkov zneškodniť. Pozoruhodná myšlienka.

12.11.2017 15:00
debata (19)

Nechcem preceňovať politikov, najmä tých, čo sa neváhajú priživovať ani na takejto tragédii. Ale od poslanca Európskeho parlamentu a bývalého predsedu NR SR by som predsa len čakal aspoň minimálnu schopnosť logického myslenia. Ak by totiž získať zbraň bolo také jednoduché, že ju môže mať de facto každý, nevyhnutne by sa nevídaným spôsobom uľahčil prístup k nim aj pre teroristov a narušených jedincov. Množstvo zbraní na čiernom trhu by cez noc vzrástlo stonásobne a ich cena by rapídne klesla. Ľudia s násilnými chúťkami by navyše zbrane ľahko získali i krádežou či lúpežou z nezabezpečeného alebo slabo zabezpečeného objektu.

Skúsenosti, v niektorých prípadoch trvajúce viac ako polstoročie, pritom jasne ukazujú, že najnižšiu mier ozbrojenej kriminality a násilností nájdete v krajinách, kde je množstvo zbraní najnižšie a, naopak, streľba býva na dennom poriadku v štátoch, kde sa dá získať zbraň jednoduchým spôsobom. Koniec koncov štát a jeho silové zložky si platíme daňami preto, aby v nich boli osoby vycvičené a skúsené používať v prípade potreby zbrane efektívne, no zodpovedne. Nosenie pištole za opaskom nie je len návratom na divoký západ, ale aj do prvotnopospolnej spoločnosti bez deľby práce.

Strana Sloboda a Solidarita v tejto nešťastnej téme však zašla ešte ďalej. Pravdepodobne cítiac slabnúcu podporu voličov, podobne ako štatutárny predseda ČSSD Milan Chovanec v Česku, sa ako topiaci chytajú zbraňovej loby a snažia zneužívať strach verejnosti. Nebol by to však ekonomický migrant Sulík, aby situáciu neokorenil ešte viac.

SaS minulý týždeň predstavila „experta“ na legálnu držbu zbraní. Týmto údajným odborníkom je zástupca šéfa zbrojovky Grand Power Boris Draškaba. Povedať, že človek z vedenia zbrojovky je v tejto veci v konflikte záujmov, by bolo zľahčovanie. Išlo by o podobne „komickú“ situáciu, ktorá by sa vyskytla, keby reformou daňovej správy poverili Ladislava Bašternáka, alebo by mal na bezpečnosť chodcov v cestnej premávke dozerať Daniel Lipšic.

Prienik medzi SaS a ĽS NS nie je iba ideový, ale aj personálny. Na základe toho, čo dnes vieme, musíme dôjsť k záveru, že Sulíkova strana je pod tenkou zelenou šupkou poriadne hnilá a hnedá.

Ani to však, žiaľ, nie je koniec. Majiteľom Grand Power a priamym nadriadením Draškabu je totiž kotlebovec Jaroslav Kuracina. Ten sa pred rokom zviditeľnil tým, že spolu s poslancom ĽS NS Jánom Morom zaútočili na detský karneval. Okrem lynčovania riaditeľky a učiteliek školy v internetových diskusiách na základe šírenia výmyslov neváhali ani sexualizovať túto úplne bežnú školskú aktivitu.

Môžeme sa len domnievať, ako sa tieto traumatizujúce udalosti odrazili na deťoch. Ako sa prejavili na motivácii organizovať voľnočasové aktivity u zle platených učiteľov a učiteľkách si vieme domyslieť. Kuracina sa aj v súčasnosti aktívne podieľa na činnosti neonacistickej strany Kotleba – ĽS NS. Vystupuje na jej zhromaždeniach, kandiduje, propaguje ju prostredníctvom internetu a šíri extrémistický obsah vrátane nepravdivých správ (tzv. fake news).

Prienik medzi SaS a ĽS NS teda už nie je iba ideový, ale aj personálny. Črtá sa prvý krok k budúcej koalícii? Napokon, Richard Sulík bol nútený priznať tajné predvolebné stretnutie s Marianom Kotlebom o možnostiach spolupráce.

Čo bude nasledovať? Budúcnosť nepoznáme, no už na základe toho, čo dnes vieme, musíme nevyhnutne dôjsť k záveru, že SaS je pod tenkou zelenou šupkou poriadne hnilá a hnedá.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koalícia