Zmraziť či nezmraziť? Zmeniť vzorec

Poslanci sa chytili do vlastnej pasce. V roku 2011 si pre krízu zmrazili platy a odvtedy to robia každý rok. A tak, aj keď priemerná mzda každoročne stúpa, poslancom mzdy nestúpli 7 rokov ani o cent.

01.12.2017 17:00
debata (5)

Ak si teraz nezmrazia platy znovu, mzda im zrazu poskočí o 1 000 eur. A to len tak, zo dňa na deň. Takúto sumu na Slovensku nezarobí 64 % pracujúcich. Poslanci teraz nevedia, ako z tejto „šlamastiky“ von. Rozdelili sa na dve skupiny. Jedni chcú ukončiť populistické divadlo a platy rozmraziť. A tí druhí očakávajú za zmrazenie platov sympatie voličov.

Odmraziť platy bude však rok čo rok ťažšie. Kým minuloročné odmrazenie by poslancom prinieslo o 760 eur navyše, dnes je to 1 000. A budúci rok to môže byť 1 300. Ak budeme poslancom závidieť ich plat a tlačiť ich do nekonečného zmrazovania, nikam sa nedostaneme. Zvýšiť si však plat o 1 000 eur v čase, keď mnoho zamestnancov verejnej správy má tabuľkové platy nižšie, ako je minimálna mzda, by bola nielen neskutočná drzosť, ale aj dôkaz toho, že poslanci nevedia generovať dobré nápady.

Tak im teda poraďme. Predovšetkým by sme sa mali vykašľať na dilemu: zmraziť či nezmraziť. Je úplne jedno, že sa poslanci pri hlasovaní o plate zrazu riadia svojim svedomím, alebo že R. Fico chce toto hlasovanie spojiť s dôverou vláde, alebo že je v koalícii nová kríza. Ani sa o tom nebavme. Treba to urobiť úplne inak: vytvoriť nový vzorec pre výpočet platu poslanca. A to taký, ktorý nielenže vyrieši túto dilemu, ale bude mať na zreteli blaho celej spoločnosti.

Nový vzorec na výpočet platov poslancov by mal byť naviazaný na ukazovateľ, ktorý sa týka celej spoločnosti, a nie len horných desaťtisíc. Musí teda obsahovať medián.

Teraz sa plat poslanca počíta ako trojnásobok priemernej mzdy v hospodárstve plus paušálne náhrady. Logika výpočtu je takáto: keď stúpa priemerná mzda, znamená to, že sa darí zamestnancom, a tak by sa malo dariť aj poslancom. Nedajte sa však oklamať. Stúpajúca priemerná mzda v skutočnosti vôbec nehovorí o tom, že sa darí všetkým zamestnancom. Hovorí o tom, že sa darí niektorým zamestnancom. A to najmä tým vysokopríjmovým. Inými slovami, ak poslanci tvoria zákony vytvárajúce podmienky na rast platov vrcholových manažérov, porastú platy aj poslancom.

Treba spraviť iný vzorec. Taký, ktorý plat poslanca naviaže na mzdy všetkých príjmových skupín. Potom budú poslanci motivovaní vytvárať zákony na zvýšenie blahobytu nás všetkých, nielen tých, ktorí zarábajú najviac.

Preto by mal byť plat poslanca naviazaný na minimálnu mzdu a medián (zjednodušene povedané, medián je mzda, ktorá rozdeľuje slovenských zamestnancov na dve polovice). V roku 2016 bol medián 818 eur. To znamená, že presne polovica zamestnancov minulý rok zarobila do 818 eur a druhá polovica zarobila nad 818 eur.

Reč je samozrejme o hrubej mzde. Ak stúpa medián, znamená to, že niekto zo spodnej polovice horšie zarábajúcich sa prešmykol do hornej polovice lepšie zarábajúcich. A presne to je žiaduce. Blahobyt by sa mal zvyšovať všetkým, aj spodnej vrstve, nielen horným desaťtisíc. Poslanci by mali prijímať také zákony, ktoré vytvoria podmienky na pekný rast minimálnej mzdy a na ešte rýchlejší rast mediánu.

Je potrebné začať ťahať hore celú spoločnosť, a to odspodu a všetkých. Pretože dobre nám bude len vtedy, keď nám všetkým bude dobre. Ak budú mať ľudia viac peňazí, slovenskí podnikatelia budú mať viac zákazníkov, a budú potrebovať ďalších zamestnancov. A to je to, kam sa chceme dostať.

Mediánu dajme dvojnásobnú váhu ako minimálnej mzde. Vzorec pre výpočet platu poslanca by potom nebol trojnásobkom priemernej mzdy, ale vyzeral by takto: 1 x minimálna mzda + 2 x medián. Po zavedení tohto vzorca, by mal poslanec z Bratislavy plat 2 116 eur plus paušálne náhrady, ktoré by bolo možné naviazať tiež na medián. Celkovo by mu tak plat v novom roku stúpol o 243 eur, nenastal by žiaden absurdný skok, a podľa stúpajúceho mediánu a minimálnej mzdy v ďalších rokoch by mohol plat pozvoľna stúpať aj poslancom. Záležalo by len na kvalite ich práce.

Dobré zákony pre všetkých by tak neboli motivovaní tvoriť iba poslanci, ale celý riadiaci aparát štátu, pretože na plat poslanca sú potom naviazané platy ministrov, prezidenta, generálneho prokurátora, sudcov, predsedu a podpredsedov NKÚ. Keď stúpajú platy poslancov, stúpajú mzdy aj im. Tak prečo ich nemotivovať novým vzorcom k lepšej práci pre všetkých?

O vzorci sa dá diskutovať. Môže vyzerať aj inak. Niektorí majú pocit, že by v ňom nemala byť minimálna mzda, lebo poslanci by ju mohli nepatrične zvyšovať. Ak si však o poslancoch myslíme, že by boli schopní schváliť minimálnu mzdu 1 500 eur len preto, aby si sami zvýšili plat, potom máme parlament za materskú škôlku a nezaslúžia si žiadne zvýšenie platov.

Môžeme zo vzorca minimálnu mzdu vyhodiť, nechať ju tam, alebo jej dať inú váhu. Ale princíp musí zostať zachovaný: vzorec by mal byť naviazaný na ukazovateľ, ktorý sa týka celej spoločnosti, a nie len horných desaťtisíc. Musí teda obsahovať medián.

Zmenou vzorca by poslanci mohli ukázať, že im nejde o nich a o prázdne gestá, ale o nás všetkých a normálne riešenia. Prekopme vzorec, uzavrime túto tému a poďme ďalej.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #NR SR #zmrazovanie platov #mzdy