Trochu Mečiar, trochu Fico

Menšinová vláda už v Prahe zasadala: v období rokov 1998 - 2002 ju riadil sociálnodemokratický premiér Miloš Zeman. Vtedy sa však ODS zmluvne zaviazala, že ju nechá štyri roky žiť. Česko má tiež skúsenosť s vládami bez dôvery. Mirek Topolánek (ODS) takto krátko riadil krajinu po voľbách 2006, kým sa mu nepodarilo zložil druhý, koaličný kabinet. Dôveru nedostala ani prezidentom Zemanom iniciovaná „úradnícka“ vláda v roku 2013. Vydržala len pár mesiacov.

09.12.2017 09:00
debata (12)

Teraz prichádza úplne nová skúsenosť. Miliardár Andrej Babiš (ANO) bol v stredu vymenovaný za premiéra bez toho, aby sa zatiaľ snažil získať pre svoju zostavu medzi poslancami podporu. Voľby vyhral presvedčivo, no väčšinu v parlamente nemá. Podporu menšinovej vláde ponúkajú komunisti, početne to však nestačí. Babiš ani Zeman si s tým hlavu nelámu. Prezident dokonca pripúšťa, že nechá Babiša nejaký čas vládnuť bez dôvery a v demisii.

Niečo podobné doteraz Česká republika nezažila. Až na drobné výkyvy bola štandardnou parlamentnou demokraciou. Dnes sa črtá model, keď vláda bude hľadať podporu u prezidenta a u občanov (čo je Babišova silná stránka), ale parlament odsunie na vedľajšiu koľaj. Rovnako sa predpokladá, že najneskôr na jar sa nálada vo viacerých politických stranách zmení a budú sa Babišovi ponúkať ako partneri celkom lacno. Teraz ešte pôsobia dojmom, že sú nezmieriteľné a neskončili s volebnou kampaňou, no abstinencia od moci a strach z predčasných volieb ich „skrotí“.

Babiš radikálne prekresľuje českú politickú mapu. Zásluhu na tom má jeho charizma, vďaka ktorej býva prirovnávaný k dvom slovenským politikom. Prvým je Vladimír Mečiar, ktorý sa neostýchal spolupracovať s extrémistami. Babiš síce komunistov ani krajne pravicového Okamuru do vlády nepozýva, v Poslaneckej snemovni však už vytvorili pevnú hlasovacie alianciu. Prirovnávaný býva aj k Robertovi Ficovi, ktorý sa kedysi preslávil umením valcovať malé strany a odsávať voličov zo všetkých kútov. Jeden z českých sociálnych demokratov to rovno okomentoval slovami: ČSSD už Fica nepotrebuje, českým Ficom je Babiš.

Ak by muselo ANO nahradiť tím bez dôvery druhou vládou, Babiš v nej už sedieť nemusí. Pohodlne ju môže kočírovať zopodiaľ ako Jarosław Kaczyński v Poľsku.

Paralela napriek tomu kríva. Aj v časoch Ficovej jednofarebnej vlády sa dal rozpoznať jej jasný politický profil. Lenže Babiš tú svoju prezentuje ako tím manažérov, ktorí budú riadiť štát ako firmu. Za členov navrhuje päť bývalých ministrov za ANO, niekoľko rezortných námestníkov a zalovil aj v regionálnej politike, aj v biznise. Ním vyvolení ministri azda tak veľa nepokazia. Rovnako sa očakáva, že budú predovšetkým vykonávať pokyny premiéra.

V minulosti bolo zvykom, že ministri sa po vymenovaní zavreli a napísali programové vyhlásenie vlády. To už však údajne má Babiš hotové, od ministrov sa očakáva len jeho plnenie. Zrejme bude mať marketingový ráz, podobne ako všadeprítomné Babišove sny a vízie. Čerstvý premiér sa netají zámerom vziať niečo z programu pravice, niečo z programu ľavice, a ukázať tým, že je tu pre všetkých a že si nevraživosť poslancov nezaslúži.

Voličov otrávených politikou tým potešiť môže – aspoň do tej doby, kým tie pravicové naštve napr. v oblasti daní či poľnohospodárstva a ľavicové napríklad zvýšením spoluúčasti v zdravotníctve. Poslanci k nemu budú ešte kritickejší. Skôr či neskôr si ANO bude musieť vybrať, ktorým smerom chce ísť a o koho sa opierať.

Medzitým však Babiš stihne urobiť prievan na ministerstvách a ďalších úradoch, v štátnych fondoch, vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni a v množstve dozorných rád podnikov s účasťou štátu. Ak by potom muselo ANO nahradiť tím bez dôvery druhou vládou, Babiš, ktorému všetci vyčítajú trestné stíhanie v dotačnej kauze Bocianie hniezdo, v nej už sedieť nemusí. Pohodlne ju môže kočírovať zopodiaľ ako Jarosław Kaczyński v Poľsku.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Robert Fico #Andrej Babiš #ANO